Ez a legbiztosabb módszer a kullancs eltávolítására

Sajnos manapság a kullancsok egész évben veszélyt jelentenek az emberekre és az állatokra. Különösen megnő a kockázat tavasszal és nyáron, amikor sok időt töltünk a szabadban kirándulással vagy kertészkedéssel. A belénk akaszkodó, veszélyes kórokozókat is hordozó rovaroktól mielőbb meg kell szabadulnunk, aminek a legjobb módja, ha követjük a Semmelweis Egyetem oktatóvideójának lépéseit.

Az apró pókszabásúak úgy fertőződnek, hogy a vadon élő állatok testéből szívják ki a kórokozókat - illusztrációForrás: Erik Karits / Pixabay

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, de ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem egy oktatóvideóval.

Azonnal szabaduljunk meg tőle

A kullancsok eltávolításával felesleges orvoshoz fordulni, kivéve, ha nehezen vagy nem elérhető helyen, például a hallójáratban van – mondja dr. Kovács Anikó. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyásza. A videóban ismerteti a patikában is kapható kullancscsipesz és -kanál helyes használatát, de arra is kitér, hogy ezen eszközök nélkül hogyan tudjuk szakszerűen eltávolítani a vérszívót.

A kullancsot te is szakszerűen eltávolíthatod - illusztrációForrás: Ocskay Mark / Shutterstock


Fontos, hogy eltávolításkor a kullancsnak csak a fejét szorítsuk meg, a törzsének egyidejű összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatók, a nyomással viszont öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát.

Tévhitek, amiket kerülj el

Tilos a csípésre különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni. Az eltávolítást követően a csípés helyét fertőtlenítsük le, de ne használjunk szteroidos krémet, ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír!

Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív- vagy ízületi megbetegedéseket! Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható – írja a vg.hu.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek