Kísérlet igazolta, mikor érdemes repjegyet venni

Érdekes nyomozást végzett a G7 gazdasági portál arról, mikor tudunk a legolcsóbban repülőjegyet foglalni. Régóta nincsenek fix jegyárak, a társaságok szoftverekkel számolják ki újra meg újra a repjegyek árait olyan faktorok alapján, hogy mennyire van feltöltve a repülő utasokkkal, mennyit kínál a konkurencia vagy épp milyen közel van az indulás napja.

Sokan sokféle trükkel és megérzéssel próbálnak lecsapni a legjobb árakra, a G7 is megpróbált egy ilyet. A Liligo nevű repjegyfigyelő oldalon beállítottak egy húsvéti londoni utat nagypénteki elutazással és a következő keddi hazarepüléssel. Direkt választották a sok légitársaság által repült vonalat (széles kínálat) és a húsvéti időszakot (nagy kereslet).

Azt tapasztalták, hogy fél évvel az utazás előtt, október-november magasságában még stabilan 45 ezer forint körüli árakkal lehetett kalkulálni. Ez picit csökkent december elejére, majd az ünnepekkor hirtelen 55 ezerre ugrott, vélhetően azért, mert ilyenkor sokan vásárolnak általában is.

.Forrás: Shutterstock/Georgejmclittle

Ennek megfelelően januárban 40 ezer forint környékére zuhant az ár, majd februártól hektikussá vált az árazás. Mivel több légitársaságot figyelt egyszerre a G7, megállapították, hogy ebben az időszakban sokszor alig volt különbség a hagyományos és fapados társaságok ajánlatai között.

Volt, hogy 10 ezer forint volt a különbség a hagyományos javára.  

A csökkenés nem állt meg, egy-másfél hónappal az utazás előtt már 35 ezer forintért is találtak jegyet. Aztán ez bejöhetett, sokan vehettek jegyet, mert megint felkúszott az ár, majd közvetlenül húsvét előtt bezuhant. Valószínűleg azért, hogy a megmaradt helyeket is feltöltsék. Négy nappal indulás előtt 30 ezerért lehetett jegyet venni, ami a szeptemberben mért ár fele.

Hogy mi a tanulság? Ilyen sűrű kihasználtságú vonalakon megéri várni, akár az utolsó napokig. Csak aztán ne legyünk pipák, ha pont lecsúszunk az utolsó üres helyekről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek