Városnézés ingyen: Európa legszebb parkjai

A Talpraesett Turista kedvenc programja városnézés közben a legszebb parkok felderítése. Egyrészt, mert nem kerül semmibe, másrészt, mert a fűben fekvés, és az ebédidőben zöldben piknikező helyiek fürkészése az egyik legjobb tevékenység. Ha pedig mi magunk is csomagolunk elemózsiát, a pénztárcánkkal is jót teszünk.

Egy idegen városban nincs is jobb dolog, mint egy szép park padjáról vagy pázsitjáról figyelni a helyieket, miközben kipihenjük a városjárás fáradalmait. A zöldben szusszanás közben akár piknikezhetünk is egyet. Igaz, hogy így már nem lesz ingyenes program a parklátogatás sem, de még mindig jobban járunk, mintha egy étterembe ültünk volna be lakmározni. A legjobb, ha olyan helyet keresünk, ahol a helyi erők is előszeretettel sétálnak, lazítanak, piknikeznek hétvégén vagy ebédszünetben, így még autentikusabb az élmény. Íme a Talpraesett Turista 5 (+1) kedvenc európai parkja.

Kishajók és virágok között: Luxembourg kert, Párizs

Párizs hatodik kerületében, a Latin negyedben található a város második legnagyobb közparkja. A Luxembourg kertben színpompás virágokat, zöld pázsitot, szép szobrokat és szökőkutakat találunk, no meg rengeteg itt lazító párizsi családot és persze sok turistát.

Luxembourg kert, Párizs
Galéria: Ingyenes városnézés: parkok
Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

A Luxembourg-kastély előtt található tóban kacsák, és hattyúk úszkálnak, mellettük a gyerekek apró vitorláshajókat irányítanak. Ha erre járunk, mi is bérelhetünk egyet, igazán jó móka! A parkban egy szabadtéri színpad is van, itt gyakran tartanak hangversenyeket, de teniszpálya és játszótér is akad a 22,5 hektáros területen.

Zöld pázsiton ebédelő irodisták Dublinban

A St. Stephen's Green park Dublin belvárosában, a legjelentősebb bevásárlóutca, a Grafton Street végénél található. A négyszögletű parkot 1880-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Szemkápráztatóan zöld gyep, virágok, tavak, szökőkutak és szobrok várják itt a látogatókat. Hétköznap ebédidőben a környező hivatalokból ide szállingóznak le a dolgozók, hogy öltönyükben a fűben ülve fogyasszák el az ebédjüket. Tegyenek így Önök is, nekünk ez volt a kedvenc piknikező helyünk Dublinban!

Szelíd mókusok és bukott angyal a madridi Retiróban

Hatalmas tó történelmi emlékművel, paloták, szelíd mókusok, pálmafák, kövér macskák, tarka virágok, hosszú sétányok és az ördög egyetlen köztéri szobra – ezek várják a madridi Retiro parkba látogatókat, mely a 19. századig a spanyol királyi családé volt, aztán vált csak népszerű közparkká.

Kristálypalota, Madrid, Retiro park
Galéria: Ingyenes városnézés: parkok
Fotó: mimi / Travelo

Érdemes csónakot bérelni a XII. Alfonz emlékművénél található tónál, összebarátkozni a mókusokkal, és benézni a Palacio Velazquez és a Kristálypalota termeibe. A két utóbbi ugyanis a modern művészeti múzeum, a Reina Sofía kiállítótermeit rejti, ahol időszaki kiállításokat nézhetünk meg ingyenesen.

Barátságos szarvasok a londoni Richmond Parkban

London központjától ugyan kicsit kijjebb esik a Richmond Park, de érdemes ellátogatnunk ide, ha testközelből akarunk őzekkel és szarvasokkal találkozni: a régi királyi vadasparkban szabadon élnek, és szívesen barátkoznak az agancsosok. Évről-évre londoniak és turisták millióit vonzza ez a gyönyörű hely.

A Richmond park fái szürkületkor
Galéria: Ingyenes városnézés: parkok
Fotó: Alex Saberi/bnps / Northfoto

Barokk pompa Bécsben

Savoyai Jenő herceg az 1700-as évek környékén adott megbízást a Belvedere kastély barokk kertjének létrehozására, amely ma Európa egyik legjelentősebb ilyen jellegű parkjának számít. Márciustól augusztusig a Felső-Belvedere 4000 alpesi növényfaj virágzásával kápráztatja el a látogatókat a világ legrégebbi Alpesi kertjében, amelyet Johann főherceg alapított 200 évvel ezelőtt – írja a Bécsi Idegenforgalmi Hivatal honlapja.

A közeli botanikus kertben – melyet Mária Terézia alapított 1754-ben – helyi és egzotikus növények várják a vendégeket. Hat kontinensről 11 500 növényfajt ápolnak és mutatnak be a nyolc hektáros területen tudományos kutatás és fajvédelem céljából, és persze a pihenni vágyók kedvéért. A kert ezenkívül belvárosi élettér helyi állatfajok számára, miközben faállományával és mezőivel igazi zöld oázist alkotnak Bécs közepén. A Belvedere parkjának meglátogatása, illetve a belépés és a vezetés a botanikus kertben ingyenes.

+1: Botanikus kert a parti sétányon Malagában

Valóságos oázisban érezheti magát, aki végigsétál a Malagai kikötő mellett húzódó Paseo del Parque sétányon. A helyi botanikus kertből kölcsönzött egzotikus növények, csobogók, szobrok, pálmák elbűvölik az embert.

Paseo del Parque, Malaga
Galéria: Ingyenes városnézés: parkok
Fotó: mimi / Travelo

Amint megérkezünk a városba, érdemes elsőként ide ellátogatni, és máris a szívünkbe zárjuk Malagát. Ha már erre nézelődünk, az út túloldalán található, jellegzetes sárga színű neobarokk stílusú városházára is vessünk egy pillantást, és szagoljuk meg az előtte virító rózsakülönlegességeket!

Ha pedig szívesen utazna egyetlen villamosjeggyel gyönyörű európai városokban, kattintson ide a legszebb útvonalakért.

Önnek van kedvenc közparkja? A Talpraesett Turista sok szeretettel várja tippjeiket!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek