Piknik szarvasok között, pink borospohárral

Kerékpárra applikálható borosüveggel, könnyen száradó és egészen apró helyre betuszkolható pléddel, giccses pink műanyag borospohárral, de akár klasszikus fonott kosárral is nekivághatunk az idei piknikszezonnak. Hogyan együnk fűben és hol?

 A napokban tombolt a tavaszi nyár, az időre való tekintettel úgy döntöttünk, körülnézünk a piknikkellékek piacán, és összegyűjtük olvasóinknak kedvenc fűben lakmározó helyeinket is. Hiszen kinek van kedve étteremre költeni a hétvégi kiránduláson vagy külföldi utazása során, amikor a természet lágy ölén is lehet enni. Nem beszélve arról, hogy kevés üdítőbb dolgot tudunk elképzelni annál, minthogy az egész napos városnézés vagy túrázás fáradalmait a pázsiton fekve pár finom falat társaságában pihenjük ki.

Városi piknik
Galéria: Piknik
Fotó: Northfoto

Persze ahány kiruccanás, annyiféle piknik: más típusú felkészülést kíván egy városlátogatásba iktatott parkban falatozás, mint egy belföldi kiránduláson megejtett uzsonna, vagy ha csak az otthonunkhoz legközelebb eső zöldterületre vonulunk le enni valamit. Hasznos és haszontalan piknikkellékek közt válogattunk, és eláruljuk kedvenc, európai piknikező helyeinket is.

Ikeaplédtől a deluxe pikniktakaróig

Először is, a fűben étkezéshez elengedhetetlen egy ülőalkalmatosság – mondjuk egy kiszuperált pléd, aminek nem árt, ha fű, víz és egyéb gyanús foltok keletkeznek a túloldalán. Ha nem rendelkezünk játszós pléddel, az Ikea segít rajtunk: 895 forintért hozzájuthatunk egy lila, fehér, türkiz, narancssárga vagy éppen piros polártakaróhoz. A svéd pléd előnye a szimpatikus ára mellett, hogy viszonylag vékony, így könnyedén belehajthajtuk a táskánkba a piknik végeztével. Igaz, hátránya is ugyanez: valószínűleg még egy kis reggeli harmatmaradék is azonnal átáztatja.

Szintén jó vásár lehet akár piknikcélzattal is a Decathlon extravékony, jó nedvszívó képességű, és egy szempillantás alatt megszáradó törölközője. Rá is ülhetünk, kezet is törölhetünk benne, de ha úgy hozza a sors, hirtelen jött strandoláshoz is megfelelő társ. 2590 forintba kerül a sportáruházban, és még egy női városnéző táskában is elfér összehajtva.

Persze a profik nem elégszenek meg egyszerű polárplédekkel, vagy praktikus ám aprócska törölközőkkel. A Butlers rájuk gondolhatott, amikor 9990 forintért piacra dobta kék-zöld kockás deluxe piknik takaróját, poliészter töltettel, műanyag borítással az alján. Kényelmesen, és garantáltan száraz ruházatban ücsöröghetünk. Az már más kérdés, hogy 180x140 centis méretben senki nem fogja mondjuk külföldi városnézéshez magával hurcolni, hogy erre huppanjon le a parkban, de belföldi, családi piknikhez jó lehet. Már ha ér nekünk ennyi pénzt egy pléd.

Szatyortól a porcelán étkészlettel töltött fonott piknikkosárig

Miként az ülőalkalmatosságunk is lehet egyszerű és kifinomult kivitelű, ugyanez a helyzet a piknikkosár kérdésével. Ha külföldön rögtönzünk pikniket, a saját táskánk, vagy a közeli kisbolt szatyra is megfelel hordozóeszköznek. Kicsit bonyolultabb a helyzet, ha mondjuk kerékpárral fedezzük fel a környéket és borozni támad kedvünk. A kanadai oopsmark dizájnereinek is hasonló égető problémáik lehettek, így aztán megalkották a bőrből készült bicajos bortartójukat. Háromféle színben, 34 dolláros (7700 forintos) áron rendelhetjük meg, a világ bármely pontjára kiszállítják. Nekünk eleinte kicsit labilisnak tűnt az eszköz, de a videó tanúsága szerint nem potyog le váratlan időpontokban a bor a vázról.

Ha hűtést igénylő ételeket vinnénk magunkkal, megintcsak a svédekre számíthatunk: 2990 forintért árulják vidám mintás hűtőtáskáikat, kétféle kivitelben, szögletesben és üvegek szállításáho kiváló henger alakúban. Praktikus pikniktáskát a Butlersből szerezhetünk megannyi zsebbel 14 900 forintért, de az igazán kifinomultak ugyanitt igazi fonott piknikkosárba is beruházhatnak, mely porcelán étkészletet is rejt. Tény hogy baromira nem praktikus, és 25 900 forintért embertelenül drága, de mégiscsak van benne valami menő, nem?

Bicskától a műanyag borospohárig

Ha már van min ülnünk, és van mit ennünk, következzenek az evőeszközök. Egy bicska mindig jól jön, ha pedig hozzánk hasonlóan a tárgyak hasznossága mellett Önök is érzékenyek az adott termék dizájnjára, szintén imádni fogják a levélmintás Wenger márkájú bicskát, amit a Kesvadasz.hu webáruházban találtunk 6490 forintért. Vágni, bort és sört nyitni kiválóan lehet vele, így piknikezéshez tökéletes.

Kosár, pipa. Pohár, pipa. Pléd, pipa. Tányér, pipa. Kutya, pipa.
Galéria: Piknik
Fotó: Northfoto

Ha pedig már a bornyitásnál tartunk: valamiből meg is kell innunk az italunkat. Tiniként, koncert előtt még elmegy, ha az egész társaság ugyanazt a borosüveget húzza meg, de egy bizonyos kor fölött ennél a megoldásnál még egy műanyagpohár is jobban mutat. Romantikus lelkületűeknek például a Butlers alig giccses, pink színű műanyag borospoharát ajánljuk 590 forintért.

Ha pedig nem elégszünk meg a szalvétán evéssel – szintén a Butlers kínál grillezéshez stílszerűt 799 forintért – szerezzünk be pár műanyag tányért. Ha nem akarunk jót tenni a környezetünkkel, akkor a bármely hipermarketben beszerezhető, eldobhatós típusút potom áron megvehetjük. Ha viszont egy kicsit zöldebbek vagyunk, vegyünk strapabíró, elmosható tarka tányérokat az Ikeában (6 darab 495 forint), és ezekből falatozzunk.

Hol használjuk a fenti kellékeket? - A Travelo kedvenc külföldi piknikhelyei

Mindig tájékozódjunk a helyi szabályokról, mielőtt belevágunk a piknikezésbe. Van, ahol boldog-boldogtalan a fűben ülve lakmároz ebédidőben, de van olyan is, ahol komolyan büntetik az ilyesmit. Ahogyan korábban beszámoltunk róla a Travelo hasábjain, Rómában például keményen büntetik az utcai evést - huszonöttől ötszáz euróig terjedhet a bírság.

Ezzel szemben kiváló piknikhely például a londoni Richmond Park. Szabadon kószálnak a szarvasok, és a park szabályzata szerint még alkoholos italt is nyugodtan fogyaszthatunk, ha azt ingyen adjuk a velünk piknikező 18 év felettieknek. Szintén jót piknikeztünk tavaly nyáron a Dublin belvárosában található St. Stephen's Green parkban, amely zöldellő pázsitjával, hangulatos tavacskáival és szépen rendben tartott virágágyásaival vonzza a környékbeli dolgozókat és a turistákat. Ottjártunkkor a közeli Spar kínálatát is felderítettük: a melegétel-kínálat és a gyümölcssaláta kiváló volt.

Dublini lakoma a St. Stephen's Greenben - Kattintson, a többi kedvencünkről is van kép a galériában!
Galéria: Piknik
Fotó: mimi / Travelo

Bár koratavaszi látogatásunkkor az időjárás a piknikezésnek még nem kedvezett, a madridi Retiro park is kültéri lakmározások ideális helyszínének tűnt barátságos mókusaival, festői csónakázótavával és légies Kristálypalotájával. Ahol viszont konkrét élményünk van, és amit imádtunk, az az amszterdami Museumplein.

Jó időben turisták és helyiek tucatjai ücsörögnek a Rijksmuseum előtti zöldterületen, a finom falatokért és italokért pedig csak a tér sarkában, a Stedelijk múzeum mellett, a föld alatt található Albert Heijn élelmiszerboltig kell menni. Különösen klassz, hogy az itt kapható termékekből sokat eleve piknikezésre szántak, a saláták mellé például egytől-egyig evőeszközt is csomagoltak, így elég egy kis plédet magunkkal vinni a piknik lebonyolításához, a többi adott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek