Nem csak a népdalban létezik a vakvarjú, te is találkozhatsz vele

A népnyelv vakvarjúnak hívja a bakcsót, melynek egyedeivel te is találkozhatsz, ugyanis szép számmal élnek a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Kis-Sárréten. Tehát érdemes felkerekedni, ugyanis túrázás közben könnyű észlelni ezt a különleges madarat.

A bakcsó, népiesen vakvarjú igazán impozáns madárForrás: kmnp.hu/Wenczel Erika

A népies vakvarjú név nem a madár látására vonatkozik, hanem a röptében adott békaszerű orrhangjára utal, mely „kvakk"-nak hangzik.

A gémfélék családjába tartozó gázlómadár folyók mentén, tavaknál és mocsarakban költ. Így a túrázók a Biharugrai-halastavak az Ugrai-rét, vagy a mocsárrekonstrukciók környékén is könnyen összetalálkozhatunk vele A Kis-Sárrétenírja a kmnp.hu.

Leggyakrabban hajnalban vagy szürkületkor pillanthatjuk meg, mivel alkonyatkor aktív, de ha szerencsénk van nappal is megcsodálhatjuk ezt a különleges madarat. A telet Afrikában tölti, a magányosan élő madár márciusban tér vissza. Táplálékát halak, békák, rovarok esetleg kisemlősök alkotják.

A bakcsó/vakvarjú repülés közbenForrás: kmnp.hu/Wenczel Erika

A gémfélék többségéhez hasonlóan ártéri fákon, nádasban költőtelepeket alkot, ahol más gémfélék is előfordulnak. Fészküket, melyet évről-évre bővítenek, a hím által összegyűjtött gallyakból és nádból a tojó építi meg, aki három-öt tojást rak.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek