Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tónál, így lerövidíthetővé válik a tókerülő túra

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb taván, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen. A Kiskörénél minden évben áthaladó, csaknem százezer kerékpáros közül nagyon sokan érkeznek családdal, és itt le tudják rövidíteni a kört, ha elfáradnak. Az átkelés egyben attrakció is, hiszen a kompok fél órás útján a vízről is megcsodálható a vízi világ, írja az MTI.

A gyalogosokat és kerékpárosokat is szállító kompok a tiszaderzsi Kárász Kikötőben az átadásuk napján, 2024. április 23-ánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

F. Kovács Sándor képviselő arról beszélt, hogy a kompokkal egy régi álom vált valóra, és kiemelte, hogy más a vízről körbe tekinteni ezen a vadregényes tájon, mint a partról, gátról.

Az északi és déli partot összekötő kompok Tiszaderzs és Tiszanána között közlekednek.

A beruházás közvetlen vízi összeköttetést biztosít Jász-Nagykun-Szolnok és Heves vármegye között. Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója arról beszélt, hogy a kompokkal a mintegy 70 kilométeres Tisza-tó kerékpárút-kört ketté lehet osztani, így lehet tekerni egy 25 kilométeres és egy 40 kilométeres kört is, és csaknem öt kilométeres hajózásra nyílik lehetőség a kompokkal a tó egyik legszebb részén. 

Sokkal izgalmasabbá válhat egy tókerülő bringázás, ha közben vízre is szállhatunkForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 "Csodálatos természeti környezetben nyújt egy újabb perspektívát a kerékpáros turizmus számára" – fogalmazott Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek