8 nógrádi falvat érintő zöldutas kerékpártúrán vehetünk részt szombaton

Zöldutas kerékpártúrát tartanak szombaton Nyugat-Nógrádban. A nyolc települést érintő út során a felkereshetjük a helyi értékeket, így a Mikszáth-család emlékeit, valamint egy madármegfigyelő helyet is - tájékoztatta a szervező Sugárkankalin Turisztikai Egyesület elnöke az MTI-t.

A kép illusztrációForrás: Aktív Magyarország/Facebook

Pásztor Ildikó elmondta: ezek a kis nyugat-nógrádi települések nagyon büszkék az értékeikre, és szeretnék, ha minél többen ellátogatnának a térségbe, amely még 80 kilométerre sincs Budapesttől.
A "Tekerj a zöldbe az örökségeink útján zöldúton!" elnevezésű biciklitúrát 16. alkalommal rendezik meg a Börzsöny hegység lábánál, az Ipoly folyó völgyében található községekben.

A tíz települést tömörítő egyesület által szervezett egész napos túrán Nagyorosziból Borsosberénybe kerekezünk, majd Horpácson, a Mikszáth-család sírjánál eleveníthetjük fel Végh József helytörténész segítségével az író emlékét.

Ezt követően a 160 lelkes Pusztaberkin keresztül Érsekvadkertre érkezünk, ahol megtekinthetjük a vármegye egyik legértékesebb néprajzi és helytörténi gyűjteményét.

Ebéd után Patak községből Dejtárig kerékpározunk, ahol meglepetésprogrammal készülnek a helyiek. A következő állomás Ipolyvece, ahol az Ipoly-parti gáton, a madármegfigyelőnél a Magyar Madártani Egyesület alelnöke ad bepillantást a madarak élővilágába.

Drégelypalánkra érkezve a régi fahídon át az Ipoly folyón átkelve, a szlovákiai Ipolyhídvégre kerekezve egy lengyel katonai emlékfal megkoszorúzásával ér véget a program.

A túra tervezett hossza 42 kilométer, amely elsősorban alsóbbrendű aszfaltutakon, illetve burkolatlan földutakon, a természetben vezet.

Jelentkezni szombaton még a helyszínen is lehet, a regisztráltaknak a megállóknál étkezést és frissítőt is biztosítanak a helyiek vendégszeretete jóvoltából.

Pásztor Ildikó hozzátette: a természeti, kulturális, történelmi és néprajzi örökségeket is bemutató kerékpártúra a Tekerj a zöldbe! túrasorozat része, amely a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az Aktív Magyarországért program támogatásával valósul meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek