Csak a Kilimandzsárón található meg ez a roppant furcsa kinézetű növény

Afrika legmagasabb hegyén, a tanzániai Kilimandzsárón felfelé haladva különösen figyelemre méltóak azok az izolált, mutáns vagy ritka növényfajok, amelyek szinte sehol máshol nem találhatók meg a Földön. Ezek közül is a legkülönlegesebb talán a Dendrosenecio kilimanjari, amely leginkább egy tűzben megpörkölődött kaktusz és egy ananász kereszteződésének tűnhet.

Forrás: Biosphoto via AFP/Antoine Lorgnier / Biosphoto/Antoine Lorgnier

Ezek az idegennek látszó növények valóban csak a Kilimandzsárón találhatók meg, és csupán 4200 méter felett. A Dendrosenecio nemzetséghez tartozó óriás tölcséresek körülbelül egymillió évvel ezelőtt fejlődtek ki, és a Kilimandzsáró lejtőin telepedtek meg. Azok, amelyek pedig életben tudtak maradni, alkalmazkodtak a hegy klímájához.

Forrás: Brendon/Wikipedia

Magasan a hegyen ugyanis a hőmérséklet egyik napról a másikra rendszeresen fagypont alá süllyed, ezért ezek a növények tölcsérszerű víztárolót alakítottak ki a száruk belsejében, emiatt ilyen behemót a megjelenésük. Arra is képesek, hogy a leveleiket összezárják, amikor túlságosan leesik a hőmérséklet – írja a thomsontreks.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek