Elindult a medvehagyma-szezon, de nem mindegy hol és mennyit gyűjtesz

Elindult a medvehagyma szezon, a napokban vegetációnak indult medvehagyma hamarosan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, viszont nem mindegy, mennyit és hol gyűjtünk be belőle.

Medvehagyma az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében. Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.Forrás: MTI/Varga György

A vonatkozó törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta személyenként két kilogrammnyi gomba, gyógynövény – így a medvehagyma levele – gyűjthető külön engedély nélkül, írja az MTI a Mecsekerdő Zrt.-re hivatkozva.

A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövényt előszeretettel szüretelik az erdőjárók. Amennyiben viszont valaki két kilogrammnál nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.Forrás: MTI/Varga György

A medvehagyma a hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján, a www.mecsekerdo.hu oldalon közzétett, nagyítható térkép segíti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek