Hóban vágtázó ménes és téli teljesítménytúra 2500 túrázóval - Végre megérkezett a tél?

A hétvégén zajlott a Téli Mátra teljesítménytúra, amelyet már 1994 óta szerveznek meg. A megmérettetésen idén 2500-an vettek részt. Négy távon lehetett indulni, az úgynevezett XL kategóriában 40,5 kilométert, a rövidebbekben 34, továbbá 25,2, illetve 18,7 kilométert kellett teljesíteni.

Forrás: ©Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az teljesítménytúra útvonala a Központi-Mátrában vezetett, 95 százalékban erdei utakon. A nem túl hosszú távot most is a viszonylag nagy szintemelkedés és az évről évre változó téli terepviszonyok nehezítették. Mivel az útvonal elég hosszú része gerincút volt, ezért a résztvevők tiszta időben pompás kilátásokban gyönyörködhettek. A vonalvezetés a gyöngyösi Mátra és a Felső-Mátra legszebb részeit érintette. Az útvonal idén is érintette a Mátrai Tájvédelmi Körzetet is, és egyes szakaszai Natura 2000 területeken is áthaladtak.

Ha valaki 2023-ban lemaradt a gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesület szervezésében tarrtott teljesítménytúráról, jövő januárra tervezzen vele időben, mert a heol.hu galériájában látható fotókat elnézve csodás helyeken jártak a túrázók.

A lovak is oda voltak a friss hóért

A kép január 27-én készültForrás: ©Szabados Zsuzsanna / Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad/Facebook

A havas Mátrára rengetegen voltak kíváncsiak a mostani hétvégén is, hiszen a hóvastagság elérte a 37 centimétert. De nem csak itt láthattunk téli csodát az országban, hanem a Bükkben is, pontosabban a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság környékén. A Ménesgazdaság Facebook-oldalán megosztott videónak köszönhetően pedig otthon is mesébe illő jelenleteknek lehettünk szemtanúi.

A ménes önfeledt vágtájának látványa a hófödte dombok között egyszerűen varázslatos. A lovak úgy tűnik tényleg élvezik a havat, akár a gyerekek. A légi felvételekkel tarkított videótól nekünk is elállt a lélegzetünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek