Őszi színek és fények hegyeken, völgyeken, várromokon

Míg sokak számára az ősz az elmúlást szimbolizálja, másoknak az átalakulást, egy új időszak kezdetét jelenti, ami bizony csodás színekkel és más évszakban nem tapasztalható fényekkel örvendezteti meg a túrázókat, a nagy séták szerelmeseit. Hogy ezt bebizonyítsuk, összeszedtünk néhány gyönyörű őszi fotót, ami talán a következő túrához is ötletet adhat.

 A Bükkben a Szinva-tanösvényt érdemes követni, ha érdekes helyszíneket szeretnénk egy sorba felfűzni. Az úton Gyűrűk Urába illő hátteret nyújtanak a tündérjárta erdőfoltok és a cserjékkel szegélyezett patakok. Ha ezt az ösvényt választjuk, akkor eljuthatunk például a Molnár-sziklához, ahonnan láthatjuk az alsó-hámori völgyet.

A Hámori-tavon még késő ősszel is lehet csónakázniForrás: Polyak Attila / Travelo

Továbbhaladva már a Szeleta- és a Kecskelyuk-barlang is útba esik, illetve a Király-kút, mely a helyiek egyik kedvenc kirándulóhelye. Itt akár egy piknikre is leülhetünk, mivel padokat helyeztek ki a területre. Sőt, ha nincs túl hideg hozzá, akkor a Király-kút tiszta vizű forrásából is kortyolhatunk párat.

És ha már egyszer itt járunk, pár perc autózással Lillafüredet is útba ejthetjük, hiszen a Palotaszállót körülvevő erdő és a Hámori-tó ősszel varázslatos arcát mutatja. Ha innen indulnánk ki egy őszi túrára, akkor létezik egy 12 kilométeres útvonal, ami alatt Lillafüredről kiindulva érinthetjük a Bársonyos-forrást, a Száraz-Szinvát, Bükkszentkeresztet, a Hősök-kútját, a Kisdéli sípályát és az Orosz-kutat, hogy a végén visszatérjünk Lillafüredre.

Várromok közel s távol

Szádvár romjai az Aggteleki Nemzeti Park területén magasodó Várhegy tetején várják a strapabíró túrázókat. A vár egykor hazánk legnagyobb területű hegyre épített erődítménye volt, de a kőfalak idővel megadták magukat a természetnek.

Szádvár romjaiForrás: Szádvárért Baráti Kör / youtube screenshot

Így most egy mohával benőtt, borostyánnal körbefutott, vadregényes rom vár ránk a hegytetőn, ami ősszel, a környező lankás vidékkel a háta mögött, igazán pazar látványt nyújt. 

A cseszneki vár közel áll a szívünkhöz, mivel még a nagyszülőkkel jártunk ott várjátékokat nézni, de állandó őszi kirándulóhely is, főleg a tulajdonosváltást követően, mivel végre annyi megbecsülést és figyelmet kap, amennyit megérdemel.

A Cseszneki várForrás: Botond Horvath / Shutterstock.com

A mesés várrom a Bakony hegységben, Győr és Zirc között magasodik Csesznek község főlé. A középkori vár egy kisebb emelkedőt követően könnyen megközelíthető és immár újra látogatható

A Gomba-szikla varázsa

Rengeteg túrázó látogatott már a Piliscsaba környékén található Gomba-sziklához, amit egy kellemes séta során fedezhetünk fel. Érdemes a sziklaformációt minden oldalról megvizsgálni, mert a gomba forma mellett más alakot is magára ölt, attól függően honnan nézzük és fotózzuk.

Az azonban biztos, hogy ősszel a színpompás levelek szépen keretbe foglalják. Egyébként nem messze tőle egy másik sziklaképződményt is találni, ami az Ördögoltár-szikla névre hallgat. Érdekessége, hogy a masszív kő, oldalról meglepően keskeny kőoszlopnak látszik.

Forrás: Travelo.hu; Simple.hu

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek