A legszebb őszi kirándulóhelyek, ahol pazar színkavalkád várja a túrázókat

Az ország egyre nagyobb térségében színeződnek át szépen lassan a fák levelei, néhányuknál elkezdődött a lombhullatás is. Ezt tapasztalhatjuk a Budapest környéki parkokban, a Mátrában, a Bükkben és azok lombkorona-sétányaiban is. Az ősz különböző színeibe öltözött fákat egy kirándulás, egy bicikli- vagy egy pihentető nordic walking túra ideje alatt is megcsodálhatjuk. Az alábbiakban olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol az elkövetkező hetekben pazar színkavalkád vár minden kirándulót. 

Első helyszíneink a Mátrában és a Bükkben találhatók. Egy-egy ilyen kirándulás alkalmával például a kékestetői tévétoronyhoz szinte kötelező felsétálni. De nemcsak a szép kilátás és az 1981-ben épült, majd nemrég felújított antennatorony látványáért, hanem az odavezető út miatt is. Ha autóval is tesszük meg a parkolóig vezető utat, majd utána sétára indulunk, egy héten belül már olyan aranyszínbe forduló erdőrészek mellett sétálhatunk el, amit talán filmen keresztül még a kamerák sem tudnak visszaadni. Az őszi táj nemcsak szép, de megnyugtató is egyben. Olyan érzést kelthet az emberben, mintha lelassult volna az idő.

Már az út miatt is megéri erre kirándulniForrás: Shutterstock.com

Továbbautózva eljuthatunk a Mátra egyik különleges településére, Sirokra, melynek leglátogatottabb nevezetessége a vára. Az erődítményből szép panoráma nyílik a mátrai hegyoldalakra, ahol ilyenkor őszi ruhát öltenek a fák. De a település irányából is remek felvételek készülhetnek a vörös, sárga fák és bokrok ölelésében pihenő várról. Sirok egyébként az Országos Kéktúra útvonalán van, ezért a környéken szinte minden pihenőhelyet meg lehetne említeni, mint potenciális, őszi lombkoronanéző helyszínt.

A Bükkben a Szinva-tanösvényt érdemes követni, ha érdekes helyszíneket szeretnénk egy sorba felfűzni. Az úton Gyűrűk Urába illő hátteret nyújtanak a tündérjárta erdőfoltok és a cserjékkel szegélyezett patakok. Ha ezt az ösvényt választjuk, akkor eljuthatunk például a Molnár-sziklához, ahonnan láthatjuk az alsó-hámori völgyet.

Egy filmes helyszín sem lehetne szebbForrás: Shutterstock.com

Továbbhaladva már a Szeleta- és a Kecskelyuk-barlang is útba esik, illetve a Király-kút, mely a helyiek egyik kedvenc kirándulóhelye. Itt akár egy piknikre is leülhetünk, mivel padokat helyeztek ki a területre. Sőt, ha nincs túl hideg hozzá, akkor a Király-kút tiszta vizű forrásából is kortyolhatunk párat.

Forrás: Shutterstock.com

Pár perc autózással – ha már erre járunk – Lillafüredet is útba ejthetjük, hiszen a Palotaszállót körülvevő erdő és a Hámori-tó ősszel varázslatos arcát mutatja. Ha innen indulnánk ki egy őszi túrára, akkor létezik egy 12 kilométeres útvonal, ami alatt Lillafüredről kiindulva érinthetjük a Bársonyos-forrást, a Száraz-Szinvát, Bükkszentkeresztet, a Hősök-kútját, a Kisdéli sípályát és az Orosz-kutat, hogy a végén visszatérjünk Lillafüredre.

Lombkoronák között is lépkedhetünk

Ha az őszi színekbe öltöző erdőkről van szó, nem maradhatnak ki a felsorolásból a hazai lombkorona-tanösvények sem. A Sás-völgyi lombkoronasétány a Dél-Dunántúl első, ilyen jellegű ösvénye. A plató, ami karnyújtásnyira hozza a fák lombjait, egy madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik, amit az Erdő Háza mellé építettek 2014-ben. A tanösvény és környezetének látogatása ingyenes.

A makói lombkoronasétány szintén egyedi kivitelezésű, a látogatása ingyenes, de a hozzá csatlakozó csúszdáért alkalmanként 200 forintot kell fizetni. Aztán ott van a gyomaendrődi Erzsébet ligeti lombkoronasétány, amely több mint egy kilométer hosszú tanösvényből, egy vízi tanösvényből és a 15 méter magas faszerkezetes kilátóból áll; ez részben ingyenesen, részben belépőjeggyel látogatható.

A Somogy megyei Kaszó településen épült meg 2017-ben a Kaszó lombkorona tanösvény, ami közel 10 méter magas és 124 méter hosszú. A Tolnai-hegyhát déli részén, Lengyel község szélén pedig a lengyel-annafürdői lombkoronaösvényt találjuk. De hazánkban az egyik legújabb lombkoronasétányt a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül találjuk, amely a 2015-ben átadott Boldog Mór-kilátó és az azt övező erdei tanösvény mellé épült a parkerdőben. 

A balatoni térség is lassan vörösbe borul

Az Alman-tető Somogy megye legmagasabb hegye, vagy inkább dombja a maga 316 méterével, a tetején egy geodéziai torony áll. Az itt található gyertyános-tölgyes-bükkös facsoportok ősszel csodás színekbe fordulnak át.

A fonyódi parkerdőket a város közepén találjuk. A parkerdők a Várhegyi és a Sipos-hegyi kilátók körül terpeszkednek, amelyek mind nyugodt, csendes zugot és számtalan sétalehetőséget nyújtanak az idelátogatóknak.

A mi egyik kedvenc helyünk azonban a Koloska-völgy Balatonfürednél. Ebben nem kis szerepet játszanak a Koloska-völgyi Vadaspark őzei és szarvasai, akikkel egy korábbi őszi kirándulás során találkoztunk. A területen több különböző túraútvonalat is ki lehet próbálni, és bármerre is induljunk, minden irányban vár ránk egy csobogó patak, egy forrástó vagy egy hangulatos csárda. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek