Egyre népszerűbbek a szarvasbőgés-túrák, kár lenne idén kihagyni!

Eseménydús mostanság az erdei élet: elkezdődött a gímszarvasok nász időszaka, amikor ezek a fenséges állatok versengeni kezdenek a szarvastehenekért. E versengés első fázisa a bőgés – a bikák ennek alapján szereznek információt egymás méreteiről, testi erejéről. Aki fül- és szerencsés esetben szemtanúja szeretne lenni ennek az eseménynek, gyorsan lépjen, mert a szarvasbőgésre invitáló túrák egyre keresettebbek, egy részük már be is telt. Nézzetek körül az ajánlatainkban, mutatjuk, merre induljatok meglesni és meghallgatni a koncertező gímszarvasbikákat.

Bőszénfa – a Zselic szívében fekvő szarvasfarm

A Bőszénfai Szarvasfarm minden alkalommal különleges programokkal, érdekes látnivalókkal, finom ételekkel várja a látogatókat. Az 1300 hektáron elhelyezkedő gazdaság közel 2000 nagyvadnak – gímszarvasoknak, vaddisznóknak, dámvadaknak, muflonoknak és őzeknek – ad otthont. A vadfajok mellett háziállatok – magyar szürkemarha, ló, szamár, kecske és vízibivaly – tenyésztésével is foglalkoznak.

A Bőszénfai Szarvasfarmon nincs hiány nagyvadakbanForrás: Picasa/Bőszénfai Szarvasfarm/Facebook

Szepember 9-én és 10-én vasdasparki sétát és szarvasbőgés-hallgató túrákat szerveznek traktor vontatta pótkocsin. A felnőtt belépőjegy 3000 Ft/fő és 2500 Ft/fő a 18 év alattiaknak. A részletekért ide kattinthattok.

Gemenc – kisvasúttal vagy vízen át a szarvasokhoz

A gemenci szarvasleső túrák nagyon népszerűek. A résztvevők Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból indulnak, és az erdei vasúttal juthatnak el a "leghangosabb" erdőrészekbe, ahol nagy eséllyel hallhatnak szarvasbőgést. A túrák egy része már betelt, de a szeptember 9-i és szeptember 10-i túrákra még van hely azoknak, akik mihamarabb jelentkeznek. 

Bőgő gemenci gímszarvas bika halltaja hangjátForrás: Krizák István / gemenc zrt

A szeptember 10-én induló túrát gyerekbarát program, a csendes hallgatózást megunó gyerekek Lassiban – a többi látogató zavarása nélkül – tölthetik el a vonat visszaindulásáig az időt a játszótéren, vagy a Halászati Kiállítás megtekintésével. További információkat ide kattintva kaphattok.

Ha valaki egy hosszúhétvégét is rászánna erre az eseményre, akkor néhány extra élménynek is a részese lehet a szeptember 24-25-i hétvégén. Gemenc vizein kajakkal vagy kanuval evezve juthat el az erdő mélyére, a szarvasok nászra hívó koncertjére.

A gemenc ártéri erdő meseszép, itt evezni egy álom - illusztrációForrás: Shutterstock

A túra részvételi díja 7500,-Ft/fő/nap, vagy 13000 Ft/fő/2 nap, 9 éves korig pedig 4000 Ft/fő/nap, mely tartalmazza a hajó, evező, mentőmellény, vízhatlan tároló, szervezés, túravezetés, bográcsolás díját. További információkat ide kattintva kaphattok. 

Gyenesdiás – családi nappal is készülnek

Szeptember 10-én a szarvasbőgés időszakában tartják a gyenesdiási Festetics Imre Élménypark hagyományos Csodaszarvas Családi Napját. Ilyenkor a gímszarvas bikák rendkívül hangosak, látványosak. „Itt az élményparkban a biztonsági előírásokat betartva szinte testközelből láthatjuk, milyen a szarvasbőgés. Az erdőben többnyire sötétedés után hallhatjuk őket, nálunk szinte egész nap bőg, csak a déli, meleg órákban csendesedik el a hím, amíg emészt, olyankor viszont nem jön elő a fa alól. Hihetetlen hangja van egy bikának is, hátborzongató lehet egy erdei tisztáson akár 10-20 bikát egyszerre hallani és látni" – mondta  a park ökoturisztikai vezetője, Varga Péterné Judit a likebalaton.hu cikkében. Íme, egy kis ízelítő!

A Csodaszarvas napon lesznek íjászok, láthattok magyar vizslákat, és lesz szakmai idegenvezetés a gímszarvasokhoz is. Kipróbálhatják a vendégek a lovaskocsizást, a kicsik pedig pónin is lovagolhatnak. A családi napra elkészül az élménypark új benti kiállítótere is, ahol interaktív módon és sok-sok modern elem segítségével mélyedhetünk majd el a Balaton környéki erdők élővilágában.
További információt ide kattintva kaphattok.

Pilis – Szentendrén és Budakeszin is bőgnek a bikák

A Pilisi Parkerdő Budapesti és Szentendrei Erdészetei idén ősszel is szakemberek által vezetett szarvasbőgés túrákkal várja az érdeklődőket. A naplementébe hajló erdőben izgalmas és hangulatos koncertre invitálják a jelentkezőket, akik fültanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasbikák viadala közben hallható jellegzetes agancscsattogásnak, szerencsés esetben pedig látni is lehet majd egy-egy bikát. A túra hossza 2-3 km, amely során a szakvezetőktől érdekes, mini előadásokat hallgathatnak meg, többek között a vadgazdálkodás történetéről, a hazai vadfajokról, köztük különösen a gímszarvas életének rejtelmeiről.

Szarvasok a PilisbenForrás: Pilisi Parkerdő

A vezetett túra létszámát 20 (Szentendrén), illetve 25 (Budakeszin) főben maximalizálták, ezért érdemes mihamarabb jelenetkezni, de szerencsére több ilyen túra is indul szeptember 29-ig. 
Találkozóhely a budakeszi túrák esetén: Budakeszi Vadaspark parkolója (a kőbagolynál).
A túrák indulásának időpontja 17 óra. A szentendrei túrák esetén 18 órakor Pilisszentlászlón a Kisrigó étterem előtti parkolóban lesz. Gyerekeknek 14 éves korig 2500 Ft, de a túrát csak 10 éves kor fölött ajánlják, míg a felnőtteknek 3500 Ft. További információkat ide kattintva kaphattok. 

Vértes – vadregyényes tájakon leselkedhettek

A Vérteserdő Zrt. idén 10 alkalommal várja a természet szerelmeseit Kőhányásra, a Kápolnához. A program során – kis szerencsével – testközelből élhetitek át ezt a nem mindennapi koncertet, szakemberek segítségével kaphattok bepillantást ebbe a titokzatos világba. Érdemes minél hamarabb jelentkezni, mert a túrák fele már betelt!

A Vértesben is bőven kijut a szarvasbőgésbőlForrás: erdeiprogramok.hu

A meghirdetett 10 időpontból még 5 alkalomra jelentkezhettek: 2022. szeptember 21., 22,. 28., 29. és 30., amelyek legfeljebb 40 fős csoportokkal indulnak. Gyülekező, 16.30-tól, az indulás 17 órától lesz. Helyszín: Kőhányás, Kápolna. Részvételi díj: személyenként 1500.-Ft, de 14 éves kor alatt 500 Ft. További információkat ide kattintva kaphattok.

Börzsöny – szarvaskoncert a naplementében

Három napon keresztül szervez túrákat a Duna-Ipoly Nemzeti Park szeptember 16. és 18. között, amikor is naplemente után osonhattok be az erdőbe, hogy fültanúivá válhassatok a börzsönyi szarvasbikák koncertjének.

A találkozó tehát mind a három napon 19 órakor a Hiúz Háznál lesz (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya – Királyrét). A túrák hossza 5-6 km, amit kényelmesen 2-3 óra alatt lehet megtenni. A részvételi díj 2400,- Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1700,- Ft/fő. További információkat ide katintva kaphattok.
(Címlapfotó: Giedriius/Shutterstock-illusztráció) 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek