A város, ahol mindenki mozgásban van

Felvezető cikkemben már írtam egy különleges tóról, mely Szentes határában helyezkedik el, ám most magát a várost szeretném bemutatni, ahol gyermekkorom legszebb nyarait töltöttem. A várost, ahol mindenki mozgásban van. A várost, melynek folytonos lüktetését minden szegletben, parkban, részletben érezni. A várost, ahol többen utaznak kétkeréken, mint bárhol máshol az országban. Tartsatok velem, járjuk be a Kurca folyó partját.

Ugye, te is tudod milyen az, amikor megérint egy illat, és hirtelen megrohannak az emlékek egy szívedben őrzőtt kedves város láttán? Pontosan ez történt velem a napokban, amikor Szentesre érkezve, leparkoltam az autómmal a szőkőkutakkal ékesített Kurca folyó partján. A Csongrád-Csanád megye északi részén fekvő Szentest, mintha ketté szelnék a folyó romantikus kanyarulatai. Az egyik partján egy páratlan szépségű ligetet, a másikon, vízre tekintő gondozott családiházas negyedet és hangulatos száláshelyeket találunk.

Szökőkút a KurcapartonForrás: Frenyó Krisztina

Ma már alig tudjuk elképzelni, hogy pár évszázada itt még gyümölcsöt és sót szállító hajók közlekedtek Nagyváradig. Egy útmutatóban még azt is olvastam, hogy Szentes a legdinamikusabb városfejlődési szakaszában, 1878-tól átmenetileg megyeközponti feladatokat is ellátott.

De most már inkább romantikus látnivalói és nevezetességei miatt keresik fel a legtöbben. Ám oly sok látnivaló akad megyei szinten is, hogy a többi közeli települést, egy külön cikkben mutatom majd be nektek.

Emlékeim a Kurca partján fekvő Széchenyi-ligetbe repítettek, ahol gyermekkorom meghatározó élményeit szereztem nagyapámnak köszönhetően. A park ma is gyönyörű árnyas fáinak ölelésében találjuk a Szentesi Sport- és Üdülőközpontot. A központ jó adottságainak köszönhetően számos sporteseménynek és fesztiválnak biztosít helyszínt egész évben.

A virágos Széchenyi-liget retro elemekkelForrás: Frenyó Krisztina

Itt található az az ikonikus Sportuszoda komplexum is, melyet 2014 augusztusában adtak át a városnak. Az 50 méteres városi sportuszoda fedett versenymedencéje megfelel a legkorszerűbb igényeknek, ezért sokszor tartanak benne úszóversenyeket és vízilabda mérkőzéseket is. A lelátó több mint 700 fő befogadására képes. Ottlétemkor sikerült egy-egy edzést is elcsípnem, amely újabb nosztalgikus emlékeket ébresztett bennem.

A Szentesi Vízilabdások otthonaForrás: Frenyó Krisztina

Az üdülőközponton belül a pihentető pillanatok kedvelői termálmedencéket, csúszdaparkot, valamint a wellness részlegben többféle szaunát, pezsgőfürdőt, élményfürdőt vehetnek igénybe, az aktív kikapcsolódás hívei pedig az úszómedencéken kívül futópályán és teniszpályán sportolhatnak. A legkisebbek kültéren és beltéren egyaránt pancsolhatnak - olvasható az Üdülőközpont weboldalán.

A hívogató wellness részleg, ahol mi is pihegtünk egy kicsitForrás: Frenyó Krisztina

A legmelegebb napokat választottam, amikor ideutaztam, így különösen jólesett megmártóznom a hűsítő vízben. Miután felfrissültem, bevetettem magam a virágos városba, ahol a káprázatos színekben pompázó terek, és a beszédes szobrok újfent beszippantottak, csak úgy, mint oly sok évvel ezelőtt, kislánykoromban. 

A város egyik szépen gondozott körforgalma, a Petőfi Szálló ölelésébenForrás: Frenyó Krisztina

A város ölelésében

A nemrégiben felújított Petőfi Szállót és a város történelmileg, és építészetileg is méltán nevezetes épületeit, gyönyörű parkosított körforgalmak és szépen gondozott terek veszik körbe. Nem számoltam hány templomba botlottam sétám során, de jócskán díszeleg belőlük néhány Szentes különböző pontjain.

A nemrégiben felújított Petőfi Szálló, egy háztetőről fotózvaForrás: Frenyó Krisztina

Az egyik szemet gyönyörködtető példány, a Szentesi Görög ortodox templom, mely a Kossuth tér szomszédságában található Szent Miklós téren áll méltóságteljesen. Ha arra jártok, ki sem tudjátok kerülni, annyira szembetűnő. Nagyon szép a környezete is, és a közelében található cukrászdák, presszók, bárok szintén kellemes kikapcsolódást nyújtanak a történelmi nézelődés utánra.

A csodálatos Görög ortodox templom SzentesenForrás: Frenyó Krisztina

Amikor kicsi voltam, nagyszüleimmel sokat jártunk a Kossuth térre sétálni, játszani, és festői parkjába, csak úgy ücsörögni akár órákon át. Olykor egy fagyit is elnyalhattunk, míg a felnőttek megvitatták az élet nagy dolgait. Ma is szemet gyönyörkedtető a város ikonikus tere, ahol a fiatal srácok gördeszka bemutatóját, majd másnap egy fényes esküvőt is megcsodálhattam. Szökőkutak, virágok és pezsgés, ez az, ami Szentes minden szegletére érvényes, így erre a történelmi jelentőségű térre is. 

A Kossuth térForrás: Frenyó Krisztina

Utcáról-utcára jártam, többezer lépést számlált a karórám, de így sem sikerült végére járnom a város nevezetességeinek, és jócskán maradt még felfedezésre váró látnivaló. Sebaj, majd legközelebb...

Szentesen egyébként mindenki kerékpározik. de tényleg! Kicsiktől-nagyokig, fiataltól-öregig, mozgásban van a város, állandóan. Jó volt érezni, egészen üdítően hatott rám ez a kellemes lüktetés. Nem véletlenül nevezik az iskolák és a sport városának a Dél-Alföld egyik gyöngyszemét. Azt tudjátok, hogy Magyarország méltán híres drámatagozatos iskolája is itt található? Ittlétemkor, végigsétáltam a gesztenyefákkal szegélyezett úton, hogy újra megcsodáljam, ahol felmenőim és számos színészünk is  tanulmányaikat folytatták.

A Horváth Mihály Gimnázium SzentesenForrás: Frenyó Krisztina

Hangulatos kávézók, remek cukrászdák, virágos ligetek, parkok, és rendezett terek várják az idelátogatókat, egyre több szálláslehetőséggel. Az egyszerű sportszállótól a minden igényt kielégítő apartmanokon át, mobilbungallók, vendégházak és elegáns szállodák kényelmében tölthetünk el itt rövidebb-hosszabb időt.

Mindenképpen jó szívvel ajánlom, hogy legalább egyszer látogass el a termálvízek városába, és ha már itt jársz, akkor a lemenő nap fényében űlj be a Kurca folyó partján kialakított móló-bárba, ahol a nap végén jól esik egy finom üdítő vagy koktél.

A festői Kurca partján található grillező-koktélozó móló-bárForrás: Frenyó Krisztina

Nehéz szívvel indultam haza a városból, ahol gyermekkorom legszebb nyarait töltöttem, de még megálltam a Budapest felé vezető útról lekanyarodva az öreg Tisza partján. Gyönyörű emlékek törtek elő belőlem, ahogy a lábas házakat meglátva elérzékenyültem. Ez egy külön világ. Mi csak szentesi Tiszának hívtuk, amikor gyerekek voltunk.

Az öreg Tisza partjánForrás: Frenyó Krisztina

A folyót, amely rengeteg élményt kínált akkor és most is. A folyót, ahol ma is számos család, baráti társaság talál nyugalomra, és ami fürdésre, horgászásra és lelassulásra csábít. Szentestől csak úgy lehet elbúcsúzni, ha tudom, hogy hamarosan visszajövök. Így teszek most én is. Legközelebb folytatjuk ...

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek