Fújhat, eshet, de vár a Dömörkapu Rengeteg

Mindig is vonzott az erdő. Közelében megnyugszom, békére lelek és feltöltődöm. Így aztán igazán örültem, amikor a napokban egy erdőszéli sajtótájékoztatóra indultam, a Dömörkapu Rengeteg táblát megpillantva pedig olyan volt, mintha hazaértem volna. Csodálatos órákat töltöttem, jó emberek társaságában. És az ügy, melynek okán összegyűltünk, igazán figyelemreméltó. 

Egy nem mindennapi sajtóeseményre érkeztem, egyenesen az erdőbe, ahol az úttalan-utakat elhagyva, egy gyönyörűen felújított turistaház fogadott, takaros terasszal, és a szűnni nem akaró eső sem szegte jókedvemet. Körbejártam a zöldszállás minden zeg-zugát, hogy megtapasztalhassam, milyen az, amikor régiből újat varázsol egy házaspár, hogy megmentsék az utókornak az értékeket. Azokat az értékeket, amelyek nélkülük, kitudja hová tűntek volna.

Turistaszállás és biciklispajta a Dömörkapu RengetegbenForrás: Révai Sára

Kollár-Klemencz László, a Dömörkapu Kft ügyvezetője, valamint az új turista és biciklis-központ leendő üzemeltetője, beszédében köszöntette az összegyűlteket és összefoglalta a Dömörkapu rengeteg megújulásának lényegét.

"Régi tervünk volt feleségemmel, hogy a közelünkben lévő Dömörkapu telepen kellene valamit csinálni, ne hagyjuk teljesen tönkremenni. Nagyon sok a turista a környéken, akik a városból kimenekülve itt, az erdő csendjében találják meg a nyugalmat, Akár kerékpárral, akár gyalogosan érkeznek. Mi is itt lakunk az erdőben, és szerettünk volna valami jó célt szolgálni, miközben teszünk valamit a környezetünkért, és magunk is élvezzük a gyümölcsét" – mondta.

Szállás az erdő szélén, teljeskörű felújított helyiségbenForrás: Révai Sára

László, a Dömörkapu lelke, azt is megemlítette, hogy felesége eleinte óva intette ettől a kezdeményezéstől, hiszen így is rengeteg dologban van benne, ám közben Sára is rábólintott, és együtt folytatták a nem mindennapi küzdelmet az elemekkel.

Gyönyörű felújítást végeztek, amelyben nagy segítségükre volt a Szentendrei Önkormányzat nyitott hozzáállása is. Kezdetekben egy turista büfét üzemeltettek, majd egy komplex erdei turisztikai közösségi helyben gondolkodtak, amely mára, ahogy a képek is mutatják, sikeresen létre is jött.  

Kollár-Klemencz László, a Dömörkapu Rengeteg Kft. ügyvezetője, üzemeltetőjeForrás: Révai Sára

Az eső nem akarta alábbhagyni, de ez cseppet sem zavarta az egybegyűlteket. Odabent kellemes környezetben, jó társaságban telt az idő, és mindenkit összekötött a természet szeretete iránt érzett kötődés. Az erdő közelsége olyannyira érezhető a falak közt, hogy szinte szervesen összeforr a turista-szállással. Talán ez  a nyugalom járta át az emberek lelkét. 

Míg az eső esett odakint, jó társaságban telt-múlt az idő, odabent. Fotó: Révai SáraForrás: Révai Sára

"Amellett, hogy nagyon sok sporttal kapcsolatos kezdeményezés indult itt a környéken, akár tőlünk a büféből, színes, kulturális rendezvényeket, koncerteket, filmvetítéseket, beszélgetéseket is tudhatunk már maguk mögött. Továbbra is szeretnénk erősíteni a kultúrát, az erdővel való kapcsolódásra fókuszálva. Gyógynövénytúrákat, gombakereső túrákat szerveztünk már ezidáig is, és ezután is tervben van számos felemelő program kivitelezése.

A Dömörkapu rengeteg büfé tárt karokkal és finom falatokkal várja vendégeit a hétvégeken.Forrás: Révai Sára

Egy fejlesztésnek köszönhetően mostantól, kulturált, tágas  szállásokat tudunk biztosítani a turistaközönségnek, egy kerékpárosponttal egybekötve, amely bicikli kölcsönzőt és gyors-szervizt is tartalmaz" – mesélte László. 

Erdei turistaház újra gondolva.Forrás: Révai Sára

"Idővel, további fejlesztéseket igénybevéve, a jövőben azt szeretném, hogy Dömörkapu teljes egésze visszakapja azt a méltóságát, amilyen lehetett ez a kis bányászfalu, száz évvel ezelőtt" – tette hozzá a Dömörkapu Rengeteg életrehívója, és gazdája, Kollár-Klemencz László.

A házigazdák, figyeltek a részletekre is. Itt minden az erdőt sugallja...Forrás: Révai Sára

Bővebb információt olvashatnak a Dömörkapu Rengeteg oldalán. 
(Címlapkép: Frenyó Krisztina)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek