Via ferrata épült a Gyilkos-tó fölötti sziklafalra

A Kis Cohárd sziklafalán kiépült útvonal nem kezdőknek való, 173 méteres szintkülönbséget segít leküzdeni.

A sziklafal biztonságos meghódítását elősegítő, a sziklához rögzített acélsodrony mentén kétszáz métert lehet mászni. 173 méter szintkülönbséget lehet így leküzdeni az 1344 méter magas Kis Cohárd csúcsáig, mondta el az MTI-nek Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi turisztikai információs iroda vezetője. A mászók jutalma, hogy a tetőn két sziklacsúcs között kifeszített kötélhídon haladhatnak át egy 160 méter mély szakadék fölött. Az egész úton lélegzetelállító látványban gyönyörködhetnek.

 

A Kis Cohárd sziklafalaFotó: szzolli, Indafotó

A Gyilkos-tótól húsz-harminc perces kapaszkodással lehet eljutni a vasalt út aljáig, a mászás pedig jó időben mintegy ötven percig tart. A pályát C/B nehézségi fokúra minősítették a legkönnyebb A-tól a legnehezebb F-ig terjedő skálán. Olyan túrázóknak ajánlják, akik jó erőnléti állapotban vannak és nem félnek a magasságtól.

Az irodavezető szerint a kalandvágyók saját felszerelésükkel mászhatnak az acélsodrony mentén, ám a szükséges felszerelés bérlésére is lehetőséget kívánnak teremteni.

A Gyilkos-tó fölötti via ferratát a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentőcsapat építette a Hargita megyei önkormányzat támogatásával, és az idén elhunyt Wild Ferenc hegyimentőről, szakíróról nevezték el. A hegymászó utat október 16-án vehették birtokba a turisták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek