Ismerje meg a puszták különleges, vándorló növényét

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó környezetében nagy számban él egy különös szaporodási stratégiával rendelkező, „vándorló" növény, a sziki ballagófű. Jellegzetessége, hogy ősszel szinte labdává gömbölyödik, így a szél könnyen felkapja és sodorja, eközben pedig el tudja szórni a magjait.

A sziki ballagófű 30-70 centi magasra növő, jellegzetes élőhelyei a szikes tómedrek és legelők. Tőtől elágazó hajtásrendszere a kezdeti zöld színűből később pirosra színeződik, leveleiben nedvességet raktároz, így alkalmazkodva a száraz körülményekhez.

Sziki ballagófűForrás: Palcsek István Szilárd/Körös-Maros Nemzeti Park

A virágzást követően a növény gömb alakú formát vesz fel, késő ősszel pedig a tövénél letörik. A tövéről levált, labda formájú növényt szabadon görgetik a pusztai szelek, így biztosítva a magok minél messzebbre jutását. Innen származik a növény elnevezése is.

A sziki ballagófű ritka és védett növény, azonban a Körös-Maros Nemzeti Park területein még jelentős állományai élnek. Például a kardoskúti Fehér-tónál, ahol a tó kiszáradt medrében, a környező gyepeken, valamint az innen néhány kilométerre északra elhelyezkedő, szintén kiszáradt Kis-Sóstóban is rábukkanhatunk kisebb-nagyobb állományaira.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek