Megnyitotta kapuit az impozáns szálláshely, melynek teraszáról két várra látni

Átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét, mely a Salgótarjánhoz tartozó erdei városrészen található. A központot azért hozta létre az Ipoly Erdő Zrt., hogy kulturált vendégfogadási feltételeket teremtsen a Somoskői Vadasparkba és a Karancs-Medves-vidékére látogatóknak, valamint tartalmas szabadidő eltöltési lehetőséget kínáljon. A 45 férőhelyes központ a Lévai Erdészet partnerségével 417 millió forint teljes ráfordítással valósult meg, melyből az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 35 millió forintot biztosított a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programon keresztül - derül ki az aktivmagyarorszag.hu honlapjáról.

Forrás: aktivmagyarorszag.hu

A 2015. évben megnyitott, illetve az elmúlt egy évben felújított és kibővített kirándulóközpont csodálatos természeti környezetben található, a Somoskői vártól 400 méterre, a Medves-fennsík peremén. A környék geológiai érdekességeket, történelmi épületeket és kiállítóhelyeket egyaránt rejt.

A központ hegyi menedékház, kulcsosház minősítésű szálláshelyén korábban 3 szobában összesen 19 fő részére biztosított pihenési lehetőséget, azonban az átalakításoknak köszönhetően mostantól 7 szobában akár 45 fő is megszállhat. Az épület két közösségi térrel is rendelkezik, melyekből az egyikben főzőkonyha, a másikban pedig egy 80 fő befogadására alkalmas rendezvényterem található.

Magyarország, Salgótarján, Somoskő, turistaház, látogatóközpontForrás: aktivmagyarorszag.hu

Az Ipoly Erdő Zrt. által üzemeltetett kirándulóközponthoz egy kétszáz méteres sétával megközelíthető vadaspark is tartozik. A 15 hektáros vadasparkban, természetes környezetben hazai nagyvad fajok, így többek között dámok, muflonok, őzek és vaddisznók láthatóak.

A látogatóközpont egyik fontos feladata az erdei iskolai csoportok fogadása, melyhez a Lesy SR és az Ipoly Erdő Zrt. között létrejött határon átnyúló összefogás nyújt segítséget. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program lehetőséget teremtett arra, hogy a határ mindkét oldalán létrejöhessen a környezeti nevelés egy-egy új bázisa.

Magyarország, Salgótarján, Somoskő, turistaház, látogatóközpontForrás: aktivmagyarorszag.hu

A Lévai Erdei Iskola bent a városban, több mint 4 ezer négyzetméteres területen egy egészen új felfogás mentén létesült, ahol az épületben interaktív természeti bemutatótereket alakítottak ki, az udvaron pedig egy kis zöld sziget és egy miniarborétum a vizuális megfigyelés lehetőségeit használva segíti a gyakorlati ügyességek fejlesztését.

Ezzel párhuzamosan a Somoskői Látogatóközpont közel 6 ezer négyzetméteres területtel járul hozzá a magyarországi hálózat bővítéséhez. A térség a földrajzi fekvése révén tökéletesen alkalmas helyszín a központ programjának egész éves kitöltésére. „Nem sok olyan turistaház van, melyek teraszáról egyszerre két, a salgói és a somoskői vár is látható", mondta az ünnepségen Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A somoskői várForrás: aktivmagyarorszag.hu

A Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn található kirándulóközpont a hét minden napján várja a látogatókat. A 21-es úton majdnem az országhatárig autózva, Somoskőújfalu központjában kell letérnünk a főútvonalról Somoskő felé, majd követni a kirándulóközpont irányítótábláit. A központról, valamint a szállásfoglalás feltételeiről az erdőgazdaság honlapján érhető el további információ.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek