Online is átlapozhatjuk Magyarország új madáratlaszát

Az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) együttműködésében született meg a 800 oldalas madáratlasz, mely bemutatja a Magyarországon megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait. A 2016-ban indult projekt keretében harminc szakember 635 mintaterület felmérését végezte el, ami jelentősen hozzájárult a Magyarországon fészkelő madárfajok országos elterjedésének feltérképezéséhez. Az atlasz 30 millió adatrekordot dolgoz fel, és tartalmazza valamennyi madárfajt, amelyet 2019-ig akár csak egyszer is észleltek hazánkban - adja hírül az Agrárminisztérium.

Madáratlasz, madarakForrás: mme.hu

A tárca és az MME együttműködésének olyan fontos elemei is vannak, mint az országos madármonitorozási programok és adatbázisok működtetése, a hazai madárgyűrűzés és a Madárgyűrűzési Központ működtetése, az illegális madárpusztítás elleni közös fellépés, vagy éppen a magasfeszültség okozta madárpusztulások megakadályozása. Emellett a nemzeti park igazgatóságok a szervezettel közösen együttműködve olyan veszélyeztetett fajok állományát tudták stabilizálni, mint a túzok, a parlagi sas vagy a kerecsensólyom.

Magyarország madáratlasza 420 madárfajt mutat be, 1700 ábra, térképek, grafikonok és 154 fénykép színesíti. A kötet online, lapozható formában is elérhető a https://www.mme.hu/madaratlasz oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek