Magyar gyűrűs réti cankót figyeltek meg Tunéziában

Egy hazai gyűrűs réti cankót figyeltek meg augusztus 6-án egy Tunisz határában elterülő sóstóban, írja a Magyar Madártani Egyesület. Ez az első magyar gyűrűs példány, ami megkerült Tunéziában. Ezt a réti cankót 2019 nyarán jelölték a vonulása során zöld színű zászlós gyűrűvel a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

Réti cankóForrás: CC BY-SA 3.0/John Harrison/Wikipedia

Magyarországon 2017 óta alkalmaznak a réti cankóknál teleszkóppal viszonylag könnyen leolvasható színes gyűrűs jelölést. Eddig közel ezerötszáz példányt jelöltek meg ezzel a módszerrel, a legtöbbet a Fertő tónál, az őszi vonulási időszakban.

Magyar gyűrűs réti cankók nagyobb számban eddig Lengyelországban jelentek meg. Ezen kívül a Kárpát-medencén túlról Finnországból, Litvániából, Németországból, Olaszországból, valamint Afrikában Mauritániából, Szenegálból és Maliból jelentettek hazai jelölésű példányokat. Itthon eddig finn, svéd, lengyel, cseh, szlovák, spanyol, olasz és Maliban felhasznált, francia gyűrűs réti cankókat lehetett látni.

A réti cankó Európa és Ázsia északibb vizes élőhelyein fészkel, Magyarországon rendszeres tavaszi és őszi átvonuló. Ilyenkor nagyobb számban lehet megfigyelni szikes tavakon, nedves réteken, belvízfoltokon, sekély tavakon. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek