A skótok most elmondhatják a véleményüket a hiúzokról

A természetvédők szeretnék visszatelepíteni Skóciába az eurázsiai hiúzt (Lynx lynx), ehhez pedig közvélemény-kutatást indítanak, melyben a lakosság véleményére kíváncsiak - adja hírül a newscientist.com.

Hiúz a madridi állatkertben - illusztrációForrás: Carlos Delgado/commons.wikimedia.org

A hiúzok valószínűleg 500-1000 évvel ezelőtt pusztultak ki Skóciában, és Európa nagyrészén megritkult az állományuk, az 1970-es évekban azonban Európa-szerta nagy visszatelepítési programok kezdődtek, így például Franciaországba, Németországba és Svájcba is telepítettek hiúzokat. Az Egyesült Királyságban eddig nem sikerült újra meghonosítani az állatokat, most viszont három jótékonysági szervezet ismért elővette a kérdés, és kutatásba kezd, hogy megtudja, hogyan viszonyul a skót közvélemény a különleges nagymacskákhoz.

„Ez egy társadalmi megvalósíthatósági tanulmány lesz, az első lépés egy nagyon hosszú úton" - mondta Peter Cairns, az egyik szervezet képviselője. A tanulmány személyes interjúkból áll, amelyeket videohívások formájában már el is kezdtek. Azt szeretnék kideríteni, vajon az emberek mennyire ismerik a hiúzokat, és, hogy az ismeretek hiánya akadályt vagy előnyt jelent-e visszatelepítésükhöz. 

A hiúzok visszatelepítése egy tágabb programnak képezné a részét, melynek során szeretnék helyreállítani a helyi ökoszisztémát. A ragadozók például segíthetnének a szarvasállomány kordában tartásában, ami hozzájárulhat a facsemeték növekedéséhez, amelyeket rendszerint a szarvasok megrágcsálnak. A hiúz előfutára lehet a farkasok visszatelepítésének is.

Korábbi, 2014-es kutatások egyébként azt találták, hogy a megkérdezettek 65%-a támogatná, hogy visszatelepítsék a hiúzokat a Skót-felföldre vagy az angliai deani erdőbe. A hiúzok visszatelepítéséről a skót kormány dönt, és ha az emberek támogatják azt, akkor a ragadozók öt-tíz éven belül visszatérhetnek a területre.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek