Gyönyörű és ritka madarat kaptak lencsevégre Szentendrén

Mint a 24.hu írja, a Bükkös-patak partján szúrt ki egy kisfiú egy jégmadarat, ezt a fürge, rejtőzködő szépséget. A verébnél alig nagyobb, nagyfejű madár Európában, Afrika északi tájain és Ázsia déli részein elterjedt. Bárhol megél, ahol az életéhez nélkülözhetetlen vizet megtalálja. Magyarországon is honos, a Duna és a Felső-Tisza állandó otthont nyújt neki. Télen is itthon marad, de a hidegebb övezetekről délebbre vándorol.

Jégmadár a Pó-folyónál - illusztrációForrás: Luca Casale/commons.wikimedia.org

Mint Harmath Beáta, a kisfiú anyukája aki elmondta, már többször látott jégmadarat ott, ahol a Bükkös-patak belefolyik a Dunába és feljebb, Izbég felé is. Mint hozzátette, ezt a fürge kis madárkát nem nagyon szokták városi környezeteben elcsípni, szinte mindig lesből, profi gépekkel, objektívvel, komoly előkészületek után tudják fotózni. Ez most Szentendrén minden előkészület nélkül sikerült.

Ehhez a színes madárhoz, a vadon élő szárnyasaink egyike legszebbikéhez még egy görög mitológiai történet is fűződik, mint a portál írja. Alküonéről kapta latin nevét (Alcedo atthis), aki Kéüx király felesége volt. A királyné megálmodta férje vízbefulladását, és mikor meglátta a halott királyt, az istenek jégmadárrá változtatták. Kétségbeesett jajongására az istenek megszánták, férje is madárrá válhatott, így a halál után is együtt maradhattak.

A madár magyar neve a német Eisvogel tükörfordítása, a név valószínűleg türkizkék színéből ered. További ismert nevei: jégvágó és a táplálkozására utaló halászmadár, halászó jégmadár, halászka, halászpéter, de vannak területek, ahol vízikirálynak vagy dunapávának nevezik.

Ami a táplálkozását illeti: a víz melletti fák ágairól vagy a víz fölött „szitálva" figyeli a felszín alatti mozgást, és amint valami csábító eledelt észlel, lecsap rá. Akár egy méternyire is képes a víz alá merülni. Elsősorban kis méretű halak esnek zsákmányául, de ha a szükség úgy hozza, kistestű emlősöket és bogarakat is elejt. Télen még a befagyott vízfelszín repedésein, sőt, akár a vékony jégrétegen keresztül is képes vadászni. Hazánkban védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek