Meghalt egy ismert spanyol hegymászó, aki a világ második legmagasabb csúcsára készült

Meghalt Sergi Mingote spanyol hegymászó, a világ második legmagasabb csúcsára, a K2-re tartva  – írja a CNN Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szombati, Twitteren posztolt bejelentése alapján. "Történelmet akart írni azzal, hogy részt vett a hegycsúcsot meghódító első téli expedícióban, ám egy tragikus baleset véget vetett életének ", fogalmazott Twitter-bejegyzésében a miniszterelnök.

Forrás: AFP/-

A K2 hegycsúcs a pakisztáni-kínai határon áthaladó Karakorum-hegység része, a 8611 méteren található csúcsával a világ második legmagasabb hegyének számít. Ez volt eddig a nyolcezer méternél magasabb hegyek közül az egyetlen, amelyet korábban még sosem másztak meg télen. Azonban szombat délután a világon elsőként egy tízfős nepáli serpacsoport felért a hegycsúcsra a Seven Summit Treks expedíció szervezőjének tájékoztatása szerint; ez volt az első alkalom, hogy télen hódították meg a csúcsot. A csak "vad hegyként" is emlegetett K2 megmászása sokak szerint lényegesen nagyobb kihívás és nehezebb feladat, mint a világ legmagasabb hegyére, a Mount Everestre (8848,86 méter) feljutni.

Január 16-i fotó a K2-őt megmászó csapatrólForrás: AFP/-

A csoport csúcsra érése előtt egy nappal még Sergi Mingote is megosztott egy bejegyzést az Instagram-oldalán, amelyben bejelentette, hogy mászásának 27. napját tölti, és már elérte a 7000 méteres magasságot. Másnap azonban már Chhang Dawa sherpa, a K2 téli expedícióját vezető nepáli hegymászó a közösségi oldalán arról írt, hogy Mingote "hirtelen leesett, a GPS-nyomkövetőjéről egy szokatlan mozgást mutató jelzés tájékoztatott minket, hogy éppen zuhan. A helyszínen a csapattagok azonnal megerősítették a baleset hírét, de már nem tudtak segíteni neki".

Az esetet követően Mingote hivatalos Instagram-fiókjában is megjelent egy bejegyzés: "Nyugodj békében Sergi. Ma új mászásba kezdesz."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek