Hét éve gyalogol egy újságíró, hogy átélhetőbbé tegye a híreket

Paul Salopek újságíró 2013-ban kezdte meg egyedülálló küldetését, hogy megtegyen 34 ezer kilométert az első emberek vándorlásának nyomában. Emellett Salopek útközben az ottani, aktuális eseményekről is igyekszik tudósítani, legyenek azok a politikával, az éghajlatváltozással, a kultúrával vagy más, közérdekű témával kapcsolatosak. Ezzel az a célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a híreket - adja hírül a lonelyplanet.com.

Az újságíró jelenleg Mianmarban tartózkodikForrás: vinatourist83/pixabay.com

Mint mondja, a gondolat már akkor megfogalmazódott benne, amikor Afrikában és másutt külföldi tudósítóként dolgozott. Feltette magának a kérdést, hogy lehet-e emberközelibb módon továbbadni a globális híreket, hogy az ne járjon együtt az események beskatuláyzásával. Mint mondja, a sétával tulajdonképpen a tudósítás őszintébb és hitelesebb formáját akarta megteremteni.

Az Out of Eden Walk (Séta az édenből) néven futó projekt Afrikától a Közel-Keleten és Ázsián keresztül vezet, majd egy hajóúttal folytatódik az amerikai kontinensre, melynek nyugati partvidékén a tervek szerint szintén végighalad az elszánt újságíró. Salopek eredetileg úgy gondolta, hét év alatt teljesíti a küldetést, de eddig körülbelül 14 ezer kilométert sikerült megtennie, mindazonáltal nem okoz neki problémát, hogy a projekt több időt vesz igénybe.

Paul Salopek Indiában, 2018-banForrás: Subhashish Panigrahi/commons.wikimedia.org

Törökország déli részén található pisztáciaültetvényeken szíriai menekültekkel találkozott, majd a Közép-Ázsián át vezető selyemúton haladt tovább. Megállói során találkozott a helyi lakosokkal, vendégeskedett helyi családoknál, miközben magával ragadó fotókat készített. A járvány miatt szüneteltetnie kellett az utazását, jelenleg Mianmarban van, és kihasználja az alkalmat, hogy befejezze a könyvet, amin épp dolgozik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek