Nyílik a Grand Canyon és újra bejárható Yellowstone nemzeti parkja

Van olyan nemzeti park az Egyesült Államokban, amelyik már tegnap beengedte túrázóit, többségük azonban az elkövetkező napokban nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt. Mindben közös, hogy pénztáraikban belépő jegyet nem kell fizetni, hogy csak részlegesen nyitották meg a területükön található látnivalókat, és, hogy az éttermeket, kempingeket, szálláshelyeket továbbra is zárva tartják. Maszk viselése sehol nem kötelező, de a kézfertőtlenítő használatára és a távolságtartásra mindenhol felhívják a kirándulók figyelmét.

Bár az Amerikai Egyesült Államok még mindig az a terület bolygónkon, ahol a legnagyobb a harc a vírussal szemben - tegnap pl. 23 767 új Covid19-fertőzöttet regisztráltak, és a statisztikák szerint eddig összesen 1,32 millió, az Államokban élő ember kapta el a koronavírust -, a tengerentúlon már a korlátozások feloldását tervezgetik. Május közepétől kezdődően ismét megnyitják a látogatók előtt a nagyobb nemzeti parkokat – olvasható a CNN Travel mellékletében.

Az amerikaiak egyik legrégibb parkjában ismét lehet bóklászni

Két hónap után holnap, azaz május 15-én fogadhat először látogatókat az Arizona állambeli Grand Canyon Nemzeti Park is. Egészen pontosan egyelőre csak négy napra, és kizárólag a park Déli-pereménél található bejárat nyílik meg, amely egyébként jóval könnyebben megközelíthető, mint az északi. A legtöbb turista is ezt az oldalt látogatja, mert itt található a park központja, több kisebb szálloda, étterem és bevásárlóközpont is. Ráadásul ezen a részen közel 40 kilométeres szakaszon lehet sétálni a Grand Canyon peremén, amely mellett egy autóút is vezet.

A Grand Canyon Nemzeti Park az Egyesült Államok 15. legrégebbi nemzeti parkja, az UNESCO 1979-ben világörökségi helyszínnek minősítetteForrás: sumikophoto / Shutterstock

Persze a közel ötezer négyzetkilométeres Grand Canyon Nemzeti Parkban a nyitás csak fokozatos, pl. május 15. és 18. között egyelőre reggel 6 és 10 óra között lehet a parkba bejutni, ahol csak a piknikező helyeket és a mellékhelyiségeket lehet használni, illetve néhány, meghatározott kilátó-pontot engednek látogatni – olvasható a park üzemeltetői által kiadott közleményben, amelyben felhívják a túrázók figyelmét, hogy mivel a vendéglátó egységek továbbra is zárva tartanak, ezért vigyenek magukkal elegendő elemózsiát, vizet, és kézfertőtlenítőt. Belépő djíat most senkitől nem kérnek, de azt igen, hogy reggel fél tízig legkésőbb érkezzenek meg a parkba, ahol aztán az egész napot eltölthetik, de készüljenek, hogy szálláshelyet szintén nem fognak nyitva találni. 

Az újranyitás második szakaszát a hagyományosan május utolsó hétfőjén tartott Memorial Day előtti hétvégére teszik, amikor terveik szerint újabb túraútvonalakat, kilátópontokat nyithatnak meg, és kitolhatják a parkba jutás időtartamát is.

Maci Laci és Bubu kedvenc erdejében kempingezni nem, de sétálni már lehet

A közel 9000 négyzetkilométernyi területű Yellowstone Nemzeti Parkot például március 24. óta tartják zárva, és most három lépcsőben tervezik az újranyitást. A park területének legnagyobb része Wyoming állam területén fekszik, elsőként az itt található déli és keleti bejáratát nyitják meg a látogatók előtt. Innen lehet megközelíteni a Yellowstone-tavat, az Old Faithful-gejzírt és a park legszebb részének, központjának számító Canyon Village területét, ahol a pihenő- és mellékhelyiségek mellett az önkiszolgáló benzinkutak is használhatók.

A Morning Glory Pool sokszínű, meleg vizű forrása a Yellowstone Nemzeti Park egyik népszerű turistacélpontjaForrás: Lorcel / Shutterstock

A park Montana és Idaho állam területén található bejáratokat egyelőre még nem lehet használni, a kempingeket, szálláshelyeket, éttermeket továbbra is zárva tartják a park teljes területén, és egy darabig még buszos csoportokat sem fogadnak. Utóbbiak megnyitására majd csak a második, harmadik szakaszban lehet számítani, erről egyelőre közelebbi dátumot nem lehet tudni. Ugyanakkor a fertőzés terjedésének megakadályozására a park üzemeltetői a zsúfoltabb kilátópontoknál és a tömegesen látogatott helyeken az előírt távolságtartást segítő védőkorlátokat szereltek fel, elrendelték a közösségi helyek gyakoribb fertőtlenítését, és szájmaszk viselését tanácsolják a látogatóknak.

Az USA legszebb hegyvidékét megmutató park is bejárható

A szintén Wyoming állam területén elnyúló Grand Teton Nemzeti Park szintén május 18-tól nyitja meg a kirándulók előtt erdei kapuit. A nyilvános mosdókon kívül egyelőre semmilyen közösségi- vagy vendéglátóhely nem nyit ki, csak meghatározott útvonalakon lehet túrázni és kerékpározni, és bár egyelőre a tavon csónakázást még nem engedik, horgászni már lehet a park területén. 

A Teton-hegység - Wyoming állam legmagasabb hegyeinek együtteseForrás: Michael Gäbler / Wikipedia

A vörös homokkőból kifaragott kanyon is újra látható

A Utah állambeli Zion Nemzeti Park pedig már tegnap óta fogad korlátozott számban látogatókat, de felhívják mindenki figyelmét, hogy ez bármelyik pillanatban változhat, ezért aktuális információkért érdemes a web- és közösségi oldalukat is figyelni. Belépődíjat itt sem kell fizetni, ezzel a park üzemeltetői szerint az a cél, hogy a személyzet közül is csak a lehető legkevesebb ember tartózkodjon a parkban. A hét méternél nem hosszabb autókat, limitált számban beengedik a park területére, de a sofőröktől azt kérik, hogy este hat után már ne hajtsanak be.

A Zion Canyon a vörös navaho homokkőből a Virgin-folyó által kifaragott 24 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély, dús növényzettel és vízesésekkel, vízfolyásokkal tarkított kanyonForrás: NPS Photo / Christopher Gezon

A nemzeti parkban egész nap lehet járőrökkel találkozni, akik figyelmeztethetik pl. a kiránduló párokat, családokat a többiektől való 6 láb (~1,8 méteres) távolság betartására. Emellett táblák hívják fel a figyelmet a legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás fontosságára, köhögés és tüsszögés esetén a száj eltakarására, és a mosdókban, mellékhelyiségek közelében kihelyezett kézfertőtlenítők használatára.

Szépen, lassan tehát újraindul az élet Amerika legzöldebb területein, lehet ismét túracipőt húzni, összebújva lődörögni, frissítő vízpermetnek örülni és maszk nélkül is mélyeket szippantani a levegőbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek