Öt nemzeti park, amit egyszer az életben látni kell

143 éve, 1872. március elsején döntött az amerikai kongresszus a világ első nemzeti parkjának megalapításáról. Ennek apropóján csokorba szedtük kedvenc nemzeti parkjainkat, amik ráadásul mind rekorderek valamiben. Elkalauzoljuk oda, ahol az első hóval borított alpesi hegycsúcsot megmászták, és oda is, ahol a Föld leghatalmasabb élőlényei laknak!

 Az Amerikai Egyesült Államoktól Európán át Afrikáig bemutatjuk a legkülönlegesebb nemzeti parkokat, melyek egytől egyik világelsők valamiben. Bakancsot fel, és irány a természet!

A világ első nemzeti parkja: Yellowstone Nemzeti Park

1872. március elsején a világ első nemzeti parkjaként alapították meg a Yellowstone-t Wyoming, Montana és Idaho államok területén, amely a mai napig Földünk egyik legnépszerűbb kirándulóhelyeként ismert.

Maci Laci a Yellowstone Nemzeti Parkban
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Eyeon / Europress / Getty)

 A csaknem kilencezer négyzetkilométeres park egy hatalmas vulkán kráterében alakult ki, ezért itt található a világ egyik legnagyobb, vulkánkitöréstől megkövesedett erdeje is. Egy nemzeti parkból persze az élőlények sem hiányozhatnak: ezerhétszáz őshonos fa, mintegy háromszáz grizzly medve, hatalmas bölényállomány, és számos veszélyeztetett faj is él itt. Többek között fehérfejű rétisassal, vándorsólyommal, hiúzokkal, de akár még pumákkal is találkozhatunk errefelé, a turistáktól lejmoló fekete medvék pedig lassan már a park szimbólumává válnak.

A park az utóvulkanikus tevékenység eredményeként létrejött gejzírek, iszapmedencék és fumarolák miatt is híres – ez utóbbin keresztül kétszáz, vagy akár kilencszáz fokos vízgőz is a felszínre törhet, misztikus páratakaróba vonva a környéket.

A hatalmas Old Faithful-gejzír
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Mike Lindtner / Europress / Getty)

 Itt található a világ leghíresebb gejzírje is, az Old Faithful (Öreg Hűséges), amely már nyolcvan éve óramű pontossággal lövell ki egy több méter magas vízgőzsugarat másfél óránként. Ezzel szemben a szintén itt található Steamboat-gejzír (Gőzhajó-gejzír) – amely a világ legnagyobb aktív gejzírje- teljesen kiszámíthatatlanul működik. A Yelllowstone számos vízesése közül talán a negyven méter magas Tower Falls nyújtja a leggyönyörűbb látványt, vízzuhataga ugyanis egy hatalmas fenyőerdőbe torkollik.

Tipp!
Ha az éjszakát egy közeli kempingben tervezzük tölteni, ügyeljünk a réteges öltözködésre. A Sziklás-hegységben még a legtikkasztóbb napokon sem megy harminc fok fölé a hőmérséklet, sőt, olykor még nyáron is előfordul, hogy havazik.

 A Yellowstone Nemzeti Park 1978 óta a Világörökség része, és évente csaknem hárommillióan keresik fel. A legtöbben a nyári hónapokban, ezért ha tehetjük, érdemes inkább kora őszre időzítenünk a látogatásunkat. (A mellékutak többségét azonban novembertől áprilisig lezárják, ezért a téli és a kora tavaszi hónapok sem a legideálisabbak a látogatásra.)

A világ legnagyobb természetvédelmi területe: Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area

Afrikában található világ legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe, amely 290 ezer négyzetkilométeren öt ország (Angola, Namíbia, Botswana, Zambia és Zimbabwe) harminchat nemzeti parkjának és rezervátumának egyesítésével jött létre 2012-ben.

A bűvös ötös számnál maradva a terület otthont ad Afrika öt nagyvadjának: az oroszlánnak, az elefántnak (a kontinens elefántjainak fele itt él), a kafferbivalynak, a leopárdnak és az orrszarvúnak. Továbbá több mint hatszázféle madárfajjal, és olyan veszélyeztetett fajokkal is találkozhatunk itt, mint a gepárd és a vadkutya. Egy itteni látogatás bizony jócskán felülmúlja bármelyik dzsipes szafaritúrát, ráadásul a különleges flóráról még nem is beszéltünk, amelyet háromezer növényfaj alkot, közülük is több száz őshonos faj.

Hűsöl az állatok királya
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty)

 Az általánostól eltérően ez a nemzeti park nem kizárólag azért jött létre, hogy megvédje a természetet az emberi beavatkozástól, hanem az is első számú cél volt, hogy harmóniát teremtsen a helyi – csaknem két és fél milliós – lakosság, és a környék élővilága között. A haszonállatokat pusztító megbetegedések és a vadállatok által okozott károk megelőzésére egyelőre úgy tűnik, hatékony megoldást nyújt a természetvédelmi terület létrehozása, de még mindig vannak kisebb játszmák az állatok és az emberek között.

Az elefántok például módszeresen rájárnak a termésre, és bármilyen ártatlan céllal is teszik ezt, sajnos útközben összetapossák a földeket is, ami ellen a helyiek kénytelenek különböző eszközökkel fellépni. (A távol tartó módszerek közül egyelőre a csilivel megbolondított elefántürülék tűnik a leghatékonyabbnak. Hiába, kutyaharapást szőrivel.)

A Viktória-vízesés
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Dea / S. Vannini / Europress / Getty)

 A természetvédelmi területhez csatlakozott országok közül Angola az egyetlen, melynek természeti értékeit korábban nem igazán ismerte a világ. Hiszen a Zambia és Zimbabwe határán elhelyezkedő Viktória-vízesés a világ legszélesebb vízzuhataga, a Botswanában található Okavango-delta a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata. Namíbia pedig Afrika egyik legnagyobb állatrezervátumának, az Etosha Nemzeti Parknak ad otthont.

Ahol a világ legnagyobb élőlényei élnek: Yosemite Nemzeti Park

Nagy kedvencünk a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park, amit akár a legek legjeként is említhetnénk, hiszen több szempontból is rekordernek számít. Bár a Yellowstone az alapítással megelőzte, ez a terület volt a világon az első, melynek megőrzéséről és közösségi használatáról hivatalos egyezmény született (1864-ben). A világörökségi listán pedig 1984 óta szerepel.

Égszínkék égbolt Yosemite felett
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Robert Alexander / Europress / Getty)

 A háromezer négyzetkilométeres területet különböző nehézségű – összesen 1350 kilométernyi – túraútvonalon lehet bejárni, ahol a szenvedélyes kirándulók és a lelkes kezdők is megtalálhatják a számukra legalkalmasabb terepet. (A park nagy része ráadásul akadálymentesített, és ötszázhatvan kilométernyi kiépített autóút is a rendelkezésünkre áll, ha nem tudjuk, vagy nem szeretnénk gyalog bejárni az egész területet.)

Tipp!
Itt is ugyanaz érvényes, ami a Yellowstone esetében: a kora őszi időszak a legjobb választás a nemzeti park felfedezésére. Érdemes előre tájékozódni arról, hogy éppen melyik utak járhatók, mert például a kelet-nyugati irányú forgalom egyik legfontosabb átjárója, a Tioga Pass még júniusban is le lehet zárva. (Tapasztalatunk szerint a Google Maps követi a változásokat.)

 A völgyet egy jégkorszaki gleccser hozta létre a Sierra Nevada gránit kőzetében, kialakítva ezzel a világ legnagyobb gránittömbjét, az El Capitant is, ami 2307 méteres magassával a sziklamászók és a bázisugrók kedvelt célpontja.

Itt található Észak-Amerika legmagasabb vízesése, a 739 méteres Yosemite-vízesés, és a törésvonal nélkül leghosszabban lezúduló Ribbon-vízesés is. Ha még mindig nem lenne elég a rekordokból, térjünk át a park állat- és növényvilágára.

A Grizzly Giant a Yosemite Nemzeti Parkban
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Education Images / Europress / Getty)

 A Yosemite Nemzeti Park legdélebbi részén, a Mariposa Grove-ban több száz példány él a világ leghatalmasabb élőlényei, a mamutfenyők közül, a park legidősebb példánya, a Grizzly Giant (Óriás Grizzly) pedig feltételezett 2200 évével a világ legöregebbjei között is méltán helyet kaphat. Az elnevezés viszont csalóka: a parkban nem élnek grizzly medvék, viszont megközelítőleg ötszáz fekete medvének ad otthont Yosemite.

Ahol megmászták a világ első alpesi csúcsát: Hohe Tauern Nemzeti Park

Tudta, hogy Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja itt fekszik a szomszédban – Karintia, Salzburg és Tirol osztrák tartományok határán? A Hohe Tauern Nemzeti Parkban 1200 kilométeres túraútvonal-hálózat várja a kirándulókat különlegesebbnél különlegesebb tematikus túrákkal: az éjszakai természetfotózás a hegyi tavaknál, a szarvasbőgés-, és a gleccsertúra csak néhány példa ezek közül.

Az örök jég birodalma
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Dea / G.p.cavallero / Europress / Getty)

 A park 2590 négyzetméteres területén több mint nyolcvan menedékház és alpesi kunyhó található, ahol alkalmunk nyílik betekinteni a környezettudatos gazdálkodásba, sőt, ha kedvünk szottyan, akár el is szegődhetünk vajat köpülni, olyan vendégszeretettel várnak mindenkit az itt lakók.

Tipp!
Érdemes túravezetővel nekivágni a nemzeti parknak, mert ahogy a jól ismert osztrák mondás tartja: „csak azt láthatjuk meg, amiről tudunk." Mi így tettünk, és nem bántuk meg!

 Ha régóta szeretnénk megedzeni a vádlinkat, tökéletes helyszínt választottunk, itt ugyanis hegyre fel-hegyről le a fő program, de a látvány a legizzasztóbb percekért is kárpótol. A nemzeti park 240 háromezer méteres hegycsúccsal büszkélkedhet, ráadásul a hegymászás bölcsője is itt található, a 3251 méter magas Ankogel volt ugyanis az első hóval borított alpesi hegycsúcs, amelyet megmásztak (1761-ben). Azonban a Grosslocknerről se feledkezzünk meg, hiszen 3700 méter magasságával ez Ausztria legmagasabb hegycsúcsa.

 

Múútasd meg nekem is!
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Luca Ghidoni / Europress / Getty)

 Az alpesi tájat vörös-, erdei és lucfenyők borítják, ahol a lomhán nyújtózó teheneken kívül szarvasokkal, kőszáli kecskékkel, mormotákkal, havasi pityerekkel és Bonelli füzikékkel is találkozhatunk. A hegyi rétek nyáron ibolyába és harangvirágba borulnak, a gleccserek olvadékvize pedig tovább duzzasztja a vízeséseket, melyek közül a legnagyobb a 380 méter magas Krimml-vízesés. Európa legmagasabban vezető műútját is itt találjuk: a Grossglockner-Hochalpenstrasse a tengerszint felett 2502 méterre kapaszkodik fel.

Hazánk legszebb nemzeti parkja: Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik első nemzeti parkja, ahol vad szurdokok, csobogó vízesések, titokzatos barlangok és ódon romok várják a kirándulókat.

Fátyol-vízesés
Galéria: Nemzeti park legek
(Fotó: Norbikapitany / Indafotó)

 Az Északi-középhegységben található Bükk-fennsík felszínét a különböző karsztformák teszik igazán változatossá. A terület több mint 850 barlangja közül a legismertebb a 250 méter mélyen és mintegy 7 kilométer hosszan húzódó István-lápai-barlang és a miskolctapolcai tavasbarlang.

Tipp!

A mi kedvencünk a Szalajka-völgy: a Szalajka-patak, a Fátyol-vízesés és a Pisztrángtenyészet mind-mind kihagyhatatlan élményt nyújtanak. Pattanjanak fel a kisvasútra, így bőven marad energiájuk bejárni a nemzeti park többi részét is!

 A park kilencvenöt százalékát borító erdőt cseres-tölgyesek, gyertyános-tölgyesek és bükkösök alkotják, ez utóbbiak között akár kétszáz éves példányokkal is találkozhatunk. (Ezt az Őserdő nevű területet természetvédelmi okokból ma már csak kerítésen keresztül lehet megtekinteni.) A Bükk-fennsíkon legel a híres lipicai ménes, de élnek itt hiúzok, vadmacskák, gímszarvasok, muflonok, és olyan fokozottan védett állatfajok is mint a parlagi sas, a kerecsensólyom vagy a kígyászölyv.

A képekre kattintva megtekintheti a nemzeti parkokról készített galériánkat is!

Ön melyik nemzeti parkban túrázna legszívesebben?
Yellowstone Nemzeti Park - 470
Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area - 252
Yosemite Nemzeti Park - 287
Hohe Tauern Nemzeti Park - 126
Bükki Nemzeti Park - 334

Újabb cikkünk ebben a témában:

Online medvekövetőt vezetett be a Yosemite nemzeti park - 2017.04.06.
Használatával megtudhatják a látogatók, ha Maci Laci szemet vetett a piknikkosarukra, és időben odébb állhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek