Egy egyedülálló műemlék kap helyet Pörbölyön

A végéhez közeledik az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Albrecht és örököse, Frigyes főherceg által építtetett egyedülálló szépségű, historizáló stílusú pavilon megújítása. Az egyedülálló építészettörténeti értéket nemcsak megújítja, hanem egy interaktív kiállítás segítségével élővé is teszi a Gemenc Zrt – tudtuk meg az általuk kiadott sajtóközleményből. 

A régi épület új életre kelForrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.10.052

A pavilon egyedülálló műemlék, ami Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon. Az „Ezredéves" rendezvénysorozat 250 pavilonjából ma már talán ez az egyetlen fennmaradt épület. A legtöbb a kiállítás után néhány évvel megsemmisült.

Pörböly, PavilonForrás: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

A Gemenc Zrt. a nagyon népszerű, sokak által látogatott Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön állította fel az eddig Bárányfokon található épületet.

Ez kiváló helyszín a gyűjteménynek, hiszen évente több tízezer turistát látnak itt vendégül. Innen indul a Gemenci Erdei Vasút, illetve itt várja diákjait a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél élőben lehet megtekinteni gímszarvasokat és vaddisznókat. Ezen kívül számos kiállítás, gyűjtemény és tanösvény várja az érdeklődőket az erdei vasútvonal mentén (Gemenc kincsei kiállítás, Halászati kiállítás, Méhészeti Gyűjtemény, Molnárka tanösvény).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek