Nepáli serpák mesélnek a Mount Everestről

Ngima Nuru Sherpa, huszonkétszeres Everest csúcsmászó és barátja, kollégája, Lhakpa Tenzing Sherpa, trekking túravezető Magyarországra érkeznek, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a kultúrájukat és a serpák életét. A nemzetközi előadás fotókkal, filmekkel, angol nyelven, magyar tolmács kíséretével november 22-én, pénteken a Budapesten a Testnevelési Egyetemen tekinthető meg. 

Egy tradicionális serpaházForrás: Moralist/Wikipedia

Előadásukban bemutatják a helyiek életét, megosztják az Everest-expedíciókon szerzett tapasztalataikat, élményeiket. Fontos és aktuális témákat is feszegetnek, mint a környezetszennyezés, hulladékfeldolgozás, és az egyre növekvő embertömeg. Mindezek mellett megismerhetik a világuk igazi arcát, a vallásukat, az oktatást és a kitörési lehetőségeket a völgyből, ahol élnek.

Ngima Nuru Sherpa, ZeroWaste nagykövet a legfiatalabb hegymászó, aki több mint hússzor ért fel a csúcsok csúcsára. Emellett környezetvédelmi harcos, csapataival folyamatosan tisztítják a hegyet, legutóbb három tonna szemetet gyűjtöttek össze.

Lhakpa Tenzing Sherpa trekking túravezető "Leave no trace" élharcos, akinek a cége turisták részére szervez hegyi túrákat Nepálban, az Everest 5344 méteren fekvő alaptáborába.

Egy serpa család fotójaForrás: Gac/Wikipedia

Miután Sir Edmund Hillary, új-zélandi hegymászó a nepáli Tendzing Norgaj Sherpa társaságában 1953-ban a világon elsőként elérte az Everest csúcsát, a serpák világszerte ismertek lettek és ettől kezdve a Himalája-expedíciók megkerülhetetlen segítőivé váltak a bátor és erős férfiak. További részleteket az esemény Facebook oldlán olvashatnak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek