Hallgasson szerelmesen bőgő szarvasokat a Pilisi Parkerdő vezetett túráin!

Évek óta indít szakvezetéseket a Pilisi Parkerdő a szarvasbőgés megfigyelésére, a túrasorozat pedig idén is folytatódik. A főváros környéki erdőkben szeptembertől október elejéig tartanak vezetett túrákat a késő esti vagy hajnali órákban.

Akár ilyen hatalmas, kifejlett példányokat is megfigyelhetnek a túrázókForrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A szarvasbőgés a hazai erdők egyik legérdekesebb jelensége – az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben vehetik észre a vadon élő állatok jelenlétét. A különleges kirándulások során az érdeklődök nemcsak a gímszarvasok nászával, hanem az éjszakai erdő életével is megismerkedhetnek.

Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatnak a jellegzetes hangra. Ilyenkor, nász idején, a gímszarvasok kifejlett, párzásra kész bikái sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek.

Az ország északi részén, így a Pilisi Parkerdő területén néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint délebbre, viszont tovább is tart a gímszarvasok násza, vagyis a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek