Teherautókkal vittek havat a világ legkeményebb szánhúzókutya versenyére

A hétvégén elrajtolt a világ legnagyobb szánhúzókutya versenye, az Iditarod. Ez a műfajban a világon a legnagyobb és legkeményebb verseny, mégis van egy elég érdekes mozzanat a történetben: az induláshoz havat kellett a helyszínre szállítani.

Az alaszkai Anchorage városából indul a verseny, ezért itt mindig hatalmas tömegek gyűlnek össze, hogy megnézzék a rajtot, írja a BBC. Összesen 14 csapat indul az 1600 kilométeres versenyen, mely az alaszkai vadont szeli át. A kihívás óriási, az állatvédők pedig minden évben tiltakoznak a kegyetlen körülmények miatt. A körülmények a kutyákat viselik meg a leginkább, a PETA állatvédő szervezet adatai szerint már körülbelül 150 kutya pusztult el a versenyek során, ami a durva bánásmódnak is köszönhető.

Anchorage-ban csak a parádé van, ilyen az igazi verseny indításForrás: Tsgt Keith Brown/Wikipedia

A verseny ettől függetlenül rengeteg nézőt vonz. Bár a rajt az Anchorage melletti Willow-ban van, előtte Anchorage-ban is van egy ceremónia, ahol felvonulnak a csapatok. A szervezők kénytelen voltak kamionokkal hoznia a havat, hogy az utcákon legyen elég a felvonulás idejére. A formális ünnepség után a verseny is elindult a hétvégén, a tavalyi győztes, a norvég Joar Leifseth Ulsom 9 nap és 12 óra alatt tette meg a távot.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek