Szüret Toszkánában vagy túra a Börzsönyben: ide utazzon szeptemberben!

Akárhogy is nézzük, nehéz döntés, hol is lennénk szívesebben szeptemberben. Az olasz gasztroörömök, szüret és chianti ebben a hónapban több helyen is történelmi mulatságokkal társulnak, Firenzében pedig izgalmas kiállításokat láthatunk. Másrészt viszont jó lenne kihasználni azt a kevésnek tűnő időt, ami a hideg beálltáig még hátra van, ehhez pedig az aktív túrázás remek program. Ez utóbbira a legjobb lehetőségeket a Börzsönyben találtuk meg.

Toszkán vigasságok

Az olasz turizmus fellegvárának számító Toszkánába nemcsak a kiváló borok és a szüret miatt érdemes szeptemberben ellátogatni, de ilyenkor izgalmas középkori mulatságok, lovagi tornák és zenei fesztiválok is várják az érdeklődőket. 

A szőlő beérik, a várak és városok pedig a szokott formájukat hozzák ősszel isForrás: Shutterstock

Az őszi hónapok kedveznek a borokat és ételeket középpontba állító utazásoknak. A Borturizmus Szövetség (Movimento Turismo del Vino) szervezésében több esemény is zajlik majd, melynek során a vendégek bepillantást nyerhetnek a szüret és szőlőfeldolgozás helyi fortélyaiba. A szüreti időszak fényét művészeti kiállítások, előadások, koncertek is emelik.

A borünnep szeptember 8. és 17. között zajlik majd egész Toszkánában. A résztvevő pincészetek listáját itt találja olasz nyelven, de az időpontokat és a kóstolótúrák árait nyelvismeret híján is fel fogja ismerni.

Plusz egy finomság
A toszkán régióban szeptember első hétvégéjén ünneplik a pompás feketeszedret, illetve a mugellói erdőkből származó bogyósgyümölcsöket. Vaglia környékén járva azonban nem csak ezen a hétvégén érdemes kóstolni e finomságokat: egész hónapban tömve lesznek vele a piacok.

Lucca városában az egész hónapot a hagyományos ünneplésnek szentelik. Azon túl, hogy ilyenkor gasztrostandokat találunk a város szinte minden pontján, számos mezőgazdasági, kézműves és hagyományos vásárba is eljuthatunk. A városfalon kívül, a Piazzale Don Baroni-n pedig Toszkána legnagyobb vidámparkját állítják fel. A luccai szeptember (settember lucchese) fókuszpontjában egyetlen helyi, hagyományos édesség áll: ez a frati, azaz a cukorban meghempergetett fánkok.

Bármerre néz majd a dimbes-dombos toszkán tájon, talál izgalmas programotForrás: Shutterstock

A fügetermesztés középpontja a régióban Baccheretto városa, ahol szeptember 2. és 10. között immár a 41. fügefesztivált rendezik meg. Az ünnep mindegyik napján más és más ételhez használják fel: különböző tésztát, polentát és húst is kóstolhatunk majd fügével. Bővebb infót az eseményről itt talál.

Már elkezdődött, de szeptember 9-ig még van idő beköszönni Sansepolcro városába, ahol Gubbio és Sansepolcro nyílpuskásai középkori ruhába öltözve mérik össze tudásukat. Aki erre jár, augusztus 30. és szeptember 10. között minden nap láthat középkori játékokat és ősi fegyvereket.

Két helyen is láthat majd szamarakat versenyezni Toszkánában szeptemberbenForrás: Facebook

Történelmi kalandozásokban máshol is része lehet. A verrucole-i kastélyban például szeptember 6-án és 7-én azt a támadást keltik életre, amikor a luccaiak a vár bevételével próbálkoztak 1170-ben. Az eseményhez kapcsolódó vásárban hagyományos termékeket és ősrégi receptek alapján készülő finomságokat kóstolhatnak az érdeklődők; de találkozhatnak majd középkori zenészekkel és zsonglőrökkel is.

A következő hétvégén kerül sor a nagy népszerűségnek örvendő szamárfutamra Ascianóban, melynek neve Palio dei Ciuchi. A szamárfutam – mint látni fogja – Toszkánában előbb-utóbb mindenütt előfordul. Asciano városban a hét városnegyed mindegyike saját szamarat nevez a versenyre, melyet pompás parádé vezet fel a történelmi városközpont és a stadion közötti szakaszon. Miután megérkeztek a központba, a város lenyűgöző zászlóforgatói is színre lépnek. Az ünnep gasztroeseményekkel, bor- és ételkóstolással, sok-sok zenével egészül ki, és már a hétvégét megelőző napokban megkezdődik a pezsgés a városban.

Amúgy sem tévesztenénk el az útiránytForrás: Shutterstock

Végre, vörösbor!

A Chianti Expóra szeptember 6. és 9. között kerül sor, amelyen immár a 48. alkalommal ünneplik a helyi vörösbort. Mint minden bornapon, itt is vásárolhat egy szuvenír poharat, amit aztán megtöltethet a kívánt nedűvel, miközben egyik pincéről a másikra járkál a kisvárosban. Az expón résztvevő pincészetek térképes nézetét itt találja.

Plusz egy tipp!
Ugyanitt, Greve in Chianti-ban szeptember 4. vasárnapján termelői és kézművespiacot tartanak. Ilyenkor a Piazza Matteottit megtöltik a helyiek standjai, akik kertjeik, konyhájuk és műhelyeik legjavát hozzák el. Nemcsak remek vételekre bukkanhat itt, de kóstolásra is lehetőség nyílik.

Ha azonban úgy érzi, hogy nem nyújtanak eleget pusztán Toszkána ízei, akkor érdemes szeptember 14. és17. között Arezzóba látogatnia, ahol a Streetfood Italia nevű rendezvényen az egész modern Olaszország ízeit végigkóstolhatja, beleértve a minőségi húsokból készült hamburgereket és kézműves desszerteket is.

A festői San Gimignanóban pedig barokk zenei fesztivált tartanak négy egymást követő vasárnap: szeptember 9-én, 16-án, 23-án és 30-án. A többórás koncertek a legismertebb operákból (Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi stb.), olasz barokk muzsikából és szakrális zenéből (többek között Bach) merítenek. A városnak van saját alkalmazása, ezt érdemes letölteni a telefonra a bővebb infókért.

Egy ilyen teraszon jó ejtőzni egy pohár chiantival, és mindenféle finomsággalForrás: Shutterstock

Szintén több hétvégét ölel fel Scansanóban a szőlő- és borfesztivál: erre szeptember 22-én és 23-án, illetve 29-én és 30-án kerül sor, immár a 49. alkalommal. A rendezvény fókuszában a helyi kiváló nedű, a DOCG Morellino di Scansano áll, amelyet a Grosseto régióban járva több helyen is megkóstolhat majd. A fesztiválon pedig több mint hatvan helyi kézműves vonul fel portékájával.

Kultúra a köbön!

♥ Toszkánában járva kikerülhetetlen Firenze városa, ami a klasszikus szépségeken túl most más izgalmas aktualitásokat is tartogat. A belvárosban, a San Firenze épületegyüttesbe (Piazza San Firenze, 5) most Franco Zeffirelli rajongói tódulnak leginkább, ugyanis itt állítják ki a nagy rendező hetvenéves munkájának archívumát, de a tízezer kötetes könyvtára is nyitva áll a látogatók előtt. Több ezer vázlat is helyet kapott a legendás firenzei filmes és színházi múltjából.

♥ Ha belejött a filmes életérzésbe, a Museo Ferragamóban 2019 tavaszáig látható egy kiállítás, melynek címe Olaszok Hollywoodban, és elsősorban az olaszoknak a néma- illetve hangosfilmek keletkezésében betöltött szerepét mutatják be. A fókuszban az 1920-as évek vannak.

♥ Annak pedig, aki imád partyt adni, irány a Museo Stibbert: itt 2019 januárjáig az asztalterítés művészetével foglalkozik egy nagyszabású kiállítás.

És már megint a szamarak!

Ha szeptember végén jár Toszkánában, akkor sem marad szamárfutam nélkül. Carmignano városában Szent Mihály ünnepét (Festa di San Michele) ugyanis szeptember 28. és 30. között tartják. A helyiek véleménye szerint, ami itt zajlik, az nem csupán szamárfutam, hanem valódi művészet. A Firenze és Prato mellett található városkában népművészeti felvonulások váltják majd egymást – a szamárfutamot pedig a legvégén a történelmi belvárosban tartják. A palio zászlajáért folyó küzdelmet afféle utcaszínházzal kombinálják: a négy városnegyed egész évben készül arra a produkcióra, amivel ilyenkor megörvendezteti a nézőket.

A kitaposott úttól távol: Börzsöny

A Börzsöny teljesen méltatlanul háttérbe szoruló hegyvidéke hazánknak. Való igaz, nem veszik körül nagyobb városok, magában a hegyvonulatban pedig szinte semmilyen település nincs. Pedig a nyári nyüzsgés és hőség után jólesik megpihenni a hűs fák alatt, kicsit meditatívabb, nyugisabb fokozatba kapcsolni, és összhangba kerülni a természet visszahúzódásával. Örömmel fedeztük fel, hogy ebben a hónapban a Börzsönyben szuper programokkal és két különleges túrával is várják a kirándulókat.

Forrás: Természetjáró Fesztivál

A Magyar Természetjáró Szövetség is meglátta a fantáziát a térségben. Az első, hagyományteremtőnek szánt közösségépítő rendezvényét, a Természetjáró Fesztivált ugyanis itt rendezi meg szeptember 7. és 9. között. E három napban színes programkínálattal, túrákkal és koncertekkel várják a természetbe vágyókat.

A Zebegény – Nagymaros – Kismaros – Verőce – Királyrét – Katalinpuszta térségében zajló vezetett gyalogos, kerékpáros és kenutúrák mellett különböző kombinált (pl. kerékpáros és gyalogos, vízi és kerékpáros, gyalogos és kisvasút stb.), valamint tematikus túrák, kirándulások közül választhatnak a fesztiválra érkezők. Az érdeklődők részt vehetnek többek között ökoturisztikai szakvezetésen, gyógynövénytúrán vagy vezetett nordic walking túrán is.

A Börzsöny dús erdei, ameddig a szem ellátForrás: Facebook

A fesztivál központi helyszínén, a verőcei Csattogó-völgyi üdülőházak területén az egész napos gyerek- és családos programok mellett további kísérőprogramok színesítik a rendezvény kínálatát. Bemutatkoznak majd outdoor termékek forgalmazói, zöld civil szervezetek, de lesz filmvetítés, természetvédelmi fotókiállítás, a színpadon pedig a természetjáráshoz kötődő motivációs előadásokat hallgathatnak meg a Verőcére kilátogatók. A túrák előtt és után is lesz miből válogatni: sok-sok játékos program, gyerekfoglalkoztató, kéktúrás vetélkedő, 3D barlangi vetítés, csillagászati bemutató mellett a helyszínen mozogni vágyók is számos lehetőség (kalandpark, slackline, jóga stb.) közül választhatnak.

A jó hangulatról péntek este a Mongooz and The Magnet, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák gondoskodnak, szombaton délután a gyerekek a Kolompos, este pedig a táncolni vágyók a Vegas Showband muzsikájára rophatják. A fesztiválra a napijegy ezer forintba, a háromnapos hétvégi bérlet kétezer forintba kerül. A rendezvényt 18 éven aluliak ingyen látogathatják. A túrákon való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni ezen a honlapon lehet. Részleteket pedig az esemény Facebook-oldalán talál.

Forrás: Természetjáró Fesztivál

Ha ezen a hétvégén nem ér rá, vagy éppen beleszeret a Börzsönybe, és kedvet kap a további túrázáshoz, szeptember 15-én és 29-én szervezett túra segítségével ismerkedhet tovább a környékkel. A nyár elején elkezdődött, Elveszett várak a Börzsönyben túrasorozat arra az egyértelmű tényre világít rá, hogy várromokból is akad bőven a térségben.

A jelzett utaktól távol eső kirándulás harmadik felvonásaként, szeptember 15-én Nagybörzsönyből indul a nagyjából hétórás túra. Ennek első megállója a Rustok-hegy, egy szinte ismeretlen földvár, ahol a bronzkori ember nyomaira bukkantak, aztán jön a hegység mélyén megbúvó Salgóvár, mely már az 1500-as évekre romba dőlt. A következő megálló a Holló-hegy, ahonnét gyönyörű a panoráma, de innen már csak lefelé kell majd gyalogolni. Összesen 17 kilométer megtétele után érkezik meg a túra a végpontba, Perőcsénybe, ahonnan busszal lehet visszajutni a Nagybörzsönyben hagyott autókhoz. Részleteket a túráról itt talál.

Őszi montázs Drégely várárólForrás: Facebook

Ami pedig a szeptember 29-én induló túrát illeti, a Börzsöny ellentétes oldaláról, Diósjenőről indul, és a kámori várromot, annak „rókalyuknak" becézett barlangját, továbbá a híres Wenckheim vadász- és vendégházat ejti útba, majd Pénzásáson át egészen Drégely váráig halad. Utóbbiról biztosan mindenkinek eszébe jut Szondi kép apródja, és tény, hogy található erre egy Szondi emlékút és egy kiállítóhely is. A török hódítást követően a vár az enyészeté lett, felújítását csak 1989-ben kezdték el, ami még ma is tart.

A vár bevétele után a kirándulók leereszkednek a közeli Sáfer-kút vasútállomásig, ahonnan a "kispirossal" kb. fél óra alatt érnek vissza Diósjenőre. Ha belefér az időbe, hazafelé mindenképp érdemes egy kis kitérőt tenni a nógrádi várnál.

Plusz egy tipp: ha a szeptember 15-i hétvégéjén jár erre, akkor igazi kuriózumot láthat Márianosztrán, ahol szabadtéri szentmisét tartanak a Kálvárián 10.30-as kezdettel (A Fájdalmas Szűzanya kálváriai kápolnájának búcsúja). Mivel a Kálvária önmagában is zarándokhellyé vált, ezért 1771-ben az eredetileg fából készült kereszteket mészkőből faragott, korpuszokkal ellátott keresztekkel cserélték fel, és felépítették a Szent Sír- Sziklasír kápolnát. (A mai, bástyaszerűen kialakított építmény XX. század végi átépítés eredménye.) Itt kerül tehát sor majd a szertartásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek