Új folyosókat járhatunk be a füleki várhegy gyomrában

Tavaly ősszel tisztították ki a Füleki Vármúzeum 65 és 25 méter hosszú, várhegy alatti folyosóját, amelyet a kutatások szerint a második világháború ideje alatt a bombázások előli menedékhelyként készítettek a fülekieknek, majd később befalazták azokat. "A 2. világháború urán a helyi Kovosmalt nemzeti vállalat használta saját céljaira, pl. festékeket tároltak benne. Miután már nem volt szüksége rájuk, szabadon hagyták, aminek egyik eredménye az lett, hogy a lakosok telehordták szeméttel. Főleg ez volt az oka annak, hogy megvédésük érdekében befalazták a folyosókat" - írja a szlovák Körkép portál. 

A füleki vár egy egykori vulkán lekopott bazaltperemére épült középkori erődítmény SzlovákiábanForrás: Tomáš N. / Wikipedia

A megtisztított, egykor légvédelmi folyosóknak tervezett járatokat az intézmény újévi vársétáján, január 6-án mutatták be először a nyilvánosságnak. De a tervek szerint a későbbiekben hadtörténeti kiállítás lesz benne, amely a Fülekről elhurcolt zsidóknak is emléket állít majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek