Történelmi kocsmával várja látogatóit a füleki vár

Történelmi kocsmával várja látogatóit a füleki vár

Villon-versekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel, táncbemutatóval, valamint történelmi kocsmával várják az érdeklődőket a nyolcadik alkalommal megrendezendő Múzeumok és galériák éjszakáján szombaton a szlovákiai Füleken - írja az MTI.

Puffancs / Indafotó

 A Füleki Vármúzeum szombaton 23 óráig lesz látogatható, a programok 18 órakor kezdődnek. Elsőként a Kőfaragók - kővirágok című tárlatot nyitják meg a Városi Honismereti Múzeumban.

A kiállítás a nógrádi kőfaragók és kőbányák történetét tárja a látogatók elé. A munkaeszközök, ruházatok, dokumentumok és nagyított korabeli fényképek mellett kiállítják a környék kőbányáiból származó, látványos ásványi képződményeket is. A bemutatott tárgyak a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum, a Füleki Vármúzeum, a losonci Nógrádi könyvtár gyűjteményeiből, illetve magánygyűjteményekből származnak. A kiállítás augusztus 7-ig tekinthető meg.

A megnyitót követően az érdeklődők részt vehetnek az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör 1967 és 1972 közötti időszakban készült, digitalizált archív filmjeinek vetítésén.

A füleki vár Bebek-tornyában 19 órakor a Jövőnk a múltunkban című kiállítást nyitják meg a magyarországi szlovákság népi kultúrájáról. A tárlatot, amely viseletes bábuk és korabeli fényképnagyítások segítségével mutatja be a magyarországi szlovákok népszokásait, főkötő-, illetve evangélikus énekeskönyv-gyűjtemény is színesíti. A szeptember 13-ig látható kiállítás anyaga magánszemélyektől, illetve magyarországi szlovák néprajzi gyűjteményekből származnak; a kurátorok Agócs Attila, illetve Király Katalin néprajzkutatók.

A középső vár színpadán a Csömöri pillanatok című, hagyományos csömöri szlovák táncokból összeállított bemutatóját tartja a Furmicska Néptánc Egyesület, ezt követi a Csavarszínház Francois Villon verseiből válogatott irodalmi-zenei előadása.

Az est különleges hangulatát a Füleki vár színes, barokk motívumokra épülő megvilágítása emeli, a Guru Brothers funkzenekar koncertjének kíséretében. Az est folyamán a látogatókat a Defensores történelmi csoport animációs műsora is szórakoztatja majd a kazamatában berendezett történelmi kocsmában, ahol a bátrabbak hagyományos italokat is kóstolhatnak szimbolikus fizetség fejében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek