Öt hazai tó, ahova nem csak nyáron érdemes elmenni

A Balatonnál csodás kilátók és finom falatok, a Tisza-tónál kalandpark és csónakázás, a Fertő tónál cuki városok és rengeteg madár, a Velencei-tónál pont egy napnyi látnivaló, Sóstógyógyfürdőn hatalmas állatpark és hazánk legnagyobb múzeumfaluja várja a turistákat. Ha ennyi programlehetőség akad a hazai tavaknál, miért mindig csak strandolásban és nyaralásban gondolkodunk a partjaikon? Szakítsunk a megszokással, tavasszal is irány a víz!

Tény, hogy tavasszal fürdőruhát még felesleges csomagolni, de sétálni, jókat enni, az arcunkat napoztatni ugyanúgy lehet, mint nyáron. Sőt, mivel szezonon kívül vagyunk, még kellemesebb élmény is lesz a kisebb tömeg miatt. Sportosabbaknak pedig - az enyhe időjárás miatt - a tavasz a legideálisabb évszak a legszebb vízfelületeink melletti gyalogos- vagy bringatúrákhoz. Mutatjuk a kedvenceinket.

Balaton

A turisztikai szakemberek és a helyiek már jó ideje mantrázzák, hogy a Balaton ősszel, télen, tavasszal egyaránt szuper, nem csak július és augusztusban érdemes eljönni ide. És milyen igazuk van! Mi is ajánlottunk már programokat rossz időre, őszre, télre, tavaly pedig a tavaszi lehetőségeket is teszteltük, és imádtuk.

A Homola Borterasz Paloznakon: egy szép napsütéses tavaszi napon a lehető legjobb választás
Galéria: Tavaszi Balaton 2016
(Fotó: Bagi Péter / Homola Pincészet/Facebook)

Ha ránk hallgatnak, és valamelyik tavaszi hétvégén felkeresik a magyar tengert, feltétlen menjenek fel túrázás közben valamelyik kilátóba, hiszen a legszebb panoráma a Balatonról teljesen ingyen van. Aki inkább bringázna, az pedig a Káli-medence felé vegye az irányt – mi legalábbis így tettünk, és azóta akinek csak tudjuk ajánljuk, annyira fantasztikus az a vidék. Nem lesz nehéz dolga annak, aki a túrázás után ínyenckedne egy kicsit, sorra nyílnak a jó éttermek a tó körül, ezekről itt meséltünk.

Tisza-tó

A Tisza-tónál sem csak strandolásból áll az élet – bár az itt található wellness hoteleknek köszönhetően erről sem kell lemondani tavasszal sem. De persze a szaunákon és jakuzzikon kívül is van bőven programlehetőség a tó partján. Érdemes például bringát vinni, és körbekerülni a tavat – út közben a tiszafüredi kalandparkot, az abádszalóki miniskanzent és a poroszlói Ökocentrumot a cuki vidrákkal semmiképp ne hagyják ki!

A gyerekek imádni fogják a csónakázást
Galéria: Tisza-tó
(Fotó: mimi / Travelo)

 És ha már amúgy is jól kigyúrtuk magunkat a tudnivalókból a környék flórájával és faunájával kapcsolatban, érdemes csónakot bérelni, és evezés közben testközelből megismerkedni a tó gazdag madárvilágával.

Fertő tó

A Fertő tó is a fentiekhez hasonló élményeket tud adni tavasszal, ráadásul még egy kis bónusszal: mivel az osztrák-magyar határon fekszik, a szomszédolás hangulata tovább fűszerezi a kiruccanást. Itt aztán tényleg minden van, egy hétvége a felfedezéshez még kevés is.

Családi bringázáshoz ideális a tavasz, nincs kánikula, senki nem ájul el a nagy melegben
Galéria: Nyaralás a Fertő-tónál
(Fotó: Peter Burgstaller / Burgenland Tourismus Peter Burgstaller)

Egyrészt tele van a környék kulturális látnivalókkal: itt van mindjárt Sopron és Ruszt óvárosa, a fertőszéplaki tájház és a mönchhofi skanzen, a fertődi és a kismartoni kastély. Másrészt rengeteg a sportolási lehetőség a ruszti strandon bérelhető kajakoktól a tavat és környékét behálózó remek bringautakig. De az is jó helyen jár erre, akit a gazdag állatvilág nyűgöz le, és az ínyencek sem fognak éhesen és szomorúan hazamenni a környékről.

Velencei-tó

Míg a Fertő tóra minimum négy nap kell, hogy mindent végigpróbáljunk, amit a környék adhat, addig a Velencei-tavat egy nap alatt is letudhatjuk. És ez véletlenül sem azt jelenti, hogy azért, mert unalmas lenne. Viszont annyira kompakt a mérete, hogy ha akarjuk, egyetlen napba minden beleférhet a tó körbetekerésétől a ráérős ebéden át a környékbeli látnivalók végignézéséig. Szóval tökéletes hely azoknak, akik csak egy napra tudnak kiszállni a mókuskerékből, de ennyi idő alatt egy komplett nyaralásnyi élményt letudnának.

A pákozdi arborétum bejárata - a tókerülő bringaút mellette vezet el, kár lenne kihagyni
Galéria: velence májusban
(Fotó: Zubreczki Judit/Travelo / Travelo)

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő

Ha nem ezen a környéken lakik, aligha ez a tó lesz az első, ami eszébe jut mint ideális kirándulócélpont. Sóstógyógyfürdőről ugyanis talán még mostanság is méltatlanul keveset hallani. Pedig Nyíregyházára tartva, kár lenne egy ilyen pompás üdülőhely mellett csak úgy elgurulni. Hogy miért?

A Nyíregyházi Állatparkban ilyen cukiságok laknak, ha családdal érkezik, mindenképp látogassák meg őket
Galéria: Nyíregyházi Állatpark 2015
(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Mert Sóstó egy apró oázis, ahol szinte mindent megtalálunk, amire egy hétvégi belföldi úton az ember vágyik. A tölgyerdővel ölelt tó partján gyógy-és élményfürdő, hatalmas állatpark és hazánk legnagyobb múzeumfaluja sorakozik. Ez az a hely, ahol nincsenek távolságok, mert mindent karnyújtásnyira álmodtak meg. Kényelmes tavaszi kiruccanáshoz keresve sem találnánk jobb helyet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek