A bringás szentélytől a sámánszertartásig

Míg sok utazónak a tengerparti pihenés vagy a városlátogatás jelent tökéletes kikapcsolódást, vannak, akik akkor töltődnek fel a legjobban, ha szerény körülmények között, spirituális helyeken gyalogolnak, kerékpároznak vagy lovagolnak.

A spirituális turizmust sokan a zarándoklat 21. századi formájának tartják. Korábban már mi is megírtuk, hogy nem kötődik szigorúan egy-egy valláshoz, a cél az önismeret, és bizony a modern útkeresők egy része már nem mond le a kényelemről. Ennek megfelelően egész szolgáltatóipar épült ki a szent helyek közelében, vezetett túrákkal és különféle színvonalú szálláshelyekkel. Minden csak pénztárca és beállítottság kérdése.

Az „energiaturizmus" a Föld egészét behálózó „energiavonalakra" épül, amelyek közelében ősi szent helyek, szentélyek találhatók és amelyeken végig menni is gyógyító hatású lehet, testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. Akár hisz ezekben, akár nem, az alábbi útvonalak bejárása kivételes élményben részesíti majd akkor is, ha csak egy szakaszon csatlakozik az önmagukat keresőkhöz.

Mária-út-jelek az egri székesegyház lépcsőin
Galéria: A bringás szentélytől a sámánszertartásig
(Fotó: Rakás / wikimedia)

 

Mária Út: Közép-Európa zarándokútja

 

Ez az út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága van, ami nem meglepő módon keresztet formáz. Kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazell-től a romániai Csíksomlyóig vezet, az észak-déli pedig a lengyelországi Czestochowától a bosznia-hercegovinai Međugorjéig húzódik. Az útvonalak hossza kb. 1400 km, és két hónapot vesz igénybe a teljes bejárásuk. Emellett sok a leágazás, amelyek különféle természeti értékekhez és zarándokhelyekhez vezetnek.

 

Glastonbury Tor

 

A délnyugat-angliai Glastonbury Tor dombja egykor szigetként emelkedett ki a lápos, vizenyős területen. A Tor szó kelta eredetű, "szikla kiemelkedést" vagy "dombot" jelent. A legenda szerint itt találták meg Arthur király és Ginevra királynő koporsóját. Sokan vélik úgy, hogy a hely azonos az Artúr legendákban is említett Avalonnal. A kelta mitológiában a másvilág, avagy a tündérek földjének bejárata található itt, és olyan elgondolás is létezik, amely egyenesen a Szent Grál egyik lehetséges lelőhelyeként tartja számon a Tort. Amit biztosan tudunk az az, hogy a Tor fontos archeológiai lelőhely: 1892-ben tárták fel a "Glastonbury Lake Village", egy i.e. 300-200 körüli vaskori település emlékeit.

 

Tor fontos archeológiai lelőhely
Galéria: A bringás szentélytől a sámánszertartásig
Forrás: Travelo

 

A St. Michael-toronyhoz vezető út során állítólag újjászületnek a zarándokok, de ha ön nem hisz ebben, Somerset panorámája akkor is megér egy túrát. Londonból egész napos buszos túrák indulnak a környékre Stonehenge érintésével csaknem 150 fontért. De egy kis szervezéssel mindezt sokkal olcsóbban is meg lehet úszni, ha lemond az idegenvezetésről.

 

Assisi-Róma zarándokút

 

A 280 km-es út gyönyörű tájakon, középkori városkákon vezet át, csendes, erdei szakaszokkal Toszkánán, Umbrián és Lazión át. A zarándokút Assisi Szent Ferenc életének legfontosabb állomásait járja be, ezenkívül a Rieti-völgy ferences kolostorait is érinti. Nem egy teljesítménytúra, 14 szakaszát elcsendesülve, meditálva vagy zsoltárokat énekelve szokás teljesíteni.

Magreglió 17. századi Madonna del Ghisallo-kápolnája
Galéria: A bringás szentélytől a sámánszertartásig
(Fotó: Nikola / Wikipedia)

 

Akik pedig két keréken zarándokolnak inkább, választhatják úti célnak a Magreglióban található 17. századi Madonna del Ghisallo-kápolnát. A szentélyt egy Ghisallo nevű nemes emeltette, mivel egy csodálatos jelenés megmentette az életét egy bandita-támadás során. A hely azóta az utazók kegyhelye, ma pedig a biciklisek „Notre dame-ja", ahol a falon kerékpárok és a hírességek tablói találhatók. A kápolna mellett egy múzeumot is kialakítottak, az egyedülálló kerékpáros relikvia-gyűjtemény a verseny közben életüket vesztett sportolóknak is emléket állít. Aki kihívást is akar, nemcsak egy kényelmes zarándokutat, Bellagióból közelítse meg a helyet, Bár a Passo del Ghisallonál csak 10,6 km-es, 552 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni.

 

Kumano Kodo

 

A japán „El caminónak" is nevezett úthálózathoz tartozó ösvényeken már a 12. században jártak zarándokok, hogy leróják tiszteletüket a Kumano Sanzan hármas szentélye, a Hongu Taisha, a Hayatama Atisha és a Nachi Taisha előtt. Aki bevállalja, hogy legalább egy részét megteszi a Kii Hanto félsziget hegyeit átszelő, az UNESCO Világörökséghez tartozó utaknak, gyönyörű panorámára, mesébe illő falvakra számíthat.

 

Daimonzaka útja Wakayama prefektúrában
Galéria: A bringás szentélytől a sámánszertartásig
(Fotó: 663highland / Wikepedia)

 

A zarándoklat teljesítését ma szervezett túrák segítik, hatféle nehézségi szint között lehet választani a fizikai képességeink szerint. Az egyik legnépszerűbb a Tajijiri-ojiból induló 40 km-es útvonal, amelynek teljesítését szervezett túrák segítik. Az utazók Chikatsuyu-oji településen, egy tradícionális minshukuban töltik az éjszakát, és a program része egy kis wellness is. Az út fáradalmait Yumomine hőforrásánal pihenhetik ki. Osakából kilencnapos utakat is szerveznek ide.

Gyógyító helyek Magyarországon

A Visegrádi-hegységben sűrűn találhatók olyan helyek, amelyekről úgy tartják, gyógyító energiát áramoltatnak. De ugyanez igaz a Bükk-hegységre és a Káli medencére is. A legnépszerűbb hazai töltőállomásokról itt és itt olvashat.

 

The Lagoons of Huaringas, Peru

 

A különleges tavakhoz a perui sámánok gyógyító erejét társítják. A zarándokok aktívan is részt vesznek az önmagukra találás sokszor nehéz folyamatában. A program része a jeges vízben való megmártózás, ami állítólag segít a pozitív energiával való töltekezésben, éjszaka pedig sámánszertartás keretében lehet gyógyulni. Limából például négynapos túrákat szerveznek, 833 dolláros áron. (Nem kizárt, hogy az utazót ayahuasca-rítusokba próbálják beszervezni. Ez utóbbit mindenki csak saját felelősségére vegye igénybe! A hánytató, erősen hallucinogén főzet szertartását állítólag egyre több avatatlan spiritiszta tekinti jó bevételi forrásnak, és ki is használják a trendet.)

 

Tibet - csak haladóknak

 

A 6714 méter magas Kailash-hegyet a helyiek szentnek és a világ tengelyének tartják, és megmászni nem, csak körbejárni szokás. Az a fizikai és szellemi odaadás, amelyet a túra igényel, a zarándokok hite szerint segít megszabadulni a lelki terhektől és a múltban felhalmozott, rossz karmától. A hegyet körülvevő út körülbelül 50 kilométer hosszú.

 

Kailash hegység Tibetben
Galéria: A bringás szentélytől a sámánszertartásig
(Fotó: Northfoto / Northfoto)

 

Évről évre egyre több turista érkezik Tibetbe, annak ellenére, hogy egy ilyen zarándokútnál a kényelem egyáltalán nem tényező. A turizmus 2006 nyarán indult be igazán, ekkor készült el ugyanis a Tibetet Pekinggel összekötő vasútvonal. A hátizsákos utazóknak Kham és Amdo régiókat javasolják. Készüljön fel: 3000 méteres tengerszint feletti magasságon nemcsak önmagunkkal, hanem a hideggel, a szélsőséges időjárással és a hegyi levegővel szemben is harcolnunk kell. Vidéken igazán szerény körülményekre is fel kell készülni.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek