8 lélegzetelállító étterem Európa hegycsúcsairól

Hegyi éttermek mindenféle kialakításban, 1266 méter magasan üzemelő osztrák őshüttétől a 3500 méter magasan forgó svájci csodáig. Ami közös bennük: a jó falatok, a forró italok és a gyönyörű kilátás.

 

Nyáron a legszebb vízparti panorámás helyeket mutattuk meg, most, hogy itt a tél, jönnek a lélegzetelállító kilátással felszerelt hegyi éttermek.

Minden hütték ősanyja

Az Ausztriában, Bad Gasteinben,1266 méter magasan található hüttét pár éve próbáltuk, és nagyon szerettük. A hangulatos hegyi étterem minden hütte ősanyjának titulálja magát honlapján, a helyet, ahol ma a Bellevue Alm áll, 1421-ben említették először. Az épület minden hütte-sztereotípiának megfelel: festett fagerendák, hatalmas, pattogó tüzű kandalló, kályha, népviseletbe öltözött figurákkal kifestett falak, síelős kacatok és régi reklámok – van itt minden. A kiszolgálás nagyon kedves, ha egy fárasztó sínap lezárásaként érkeznek, nyerjék vissza a ledolgozott energiát fondüvel és császármorzsával!

Bellevue Alm, Bad Gastein
Galéria: Elképesztő hütték Európában
Fotó: bellevuealm.at

Mivel ez a mesebeli hütte közvetlenül a Stubnerkogel síterepen fekszik, így vagy sílécen csúszhatunk be ide, vagy egy meglehetősen retró, egyszemélyes ülőfelvonóval is feljuthatunk Bad Gasteinből. Ez utóbbi főleg esténként hangulatos, visszafelé pedig jöhetünk szánkón, itt indul ugyanis a völgyig tartó szánkópálya. De ha olyan jól érezzük magunkat, hogy inkább maradnánk, van 12 vendégszobájuk is, úgyhogy ez sem akadály.

Ahol a legtöbb kaviár fogy

Egyetlen hegyi éttermekről szóló lista sem lehet teljes a svájci St. Moritz síterepén működő La Marmite említése nélkül – írja a Welove2ski.com. A 2486 méter magasan található étterem kívülről nem túl hívogató – a síliftet üzemeltető társaságé, és banánsárga színű –, odabent viszont egy panorámás fine dining étterem rejtőzik.

La Marmite, St. Moritz
Galéria: Elképesztő hütték Európában
Fotó: Mathis Food Affairs

Visszatérő híres vendégeinek skálája meglehetősen széles, Ivanka Trumptól Liz Hurley-n át Naomi Campbellig rengetegen ettek már itt. Például kaviárt és szarvasgombát – a világ összes hegyi étterme közül ebből a két alapanyagból itt fogy a legtöbb. Ha ki akarja próbálni ön is, egyrészt nyúljon jó mélyen a zsebébe, másrészt gondolkodjon előre, szezonban több héttel előre kell foglalni.

A világ legmagasabb forgó étterme

És még egy különleges svájci hegyi étterem: a Restaurant Tournant Allalin. Saas Fee síterepén működik 3500 méter magasan, és ez a világ legmagasabb forgó étterme. Az összes ilyen étterem listáját amúgy itt találja, meglepően sok van belőle a világban. A terep egyébként más legekkel is büszkélkedhet, itt van a világon legmagasabban járó földalatti vasútja, és a világ legnagyobb jégpavilonja is, ezekről itt olvashat bővebben.

Restaurant Tournant Allalin Galéria: Elképesztő hütték EurópábanFotó: saas-fee.ch

Környezetbarát kabrióhütte

Innsbruckban rendezték meg az 1964-es és 1976-os téli olimpiákat, a világversenyre emlékeztet az Axamer Lizum jópofa piros siklója, az Olympiabahn is. Ennek a siklónak a felső állomásán található a Hoadl Haus. A panorámaétteremből csodálatos a kilátás, szép időben pedig el tudják húzni a tetőt, így a fél épület egy nagy napozóterasszá alakul.

Hoadl Haus, Axamer Lizum
Galéria: Elképesztő hütték Európában
Fotó: axamer-lizum.at

A hütte a fenti jó tulajdonságai mellett még környezetbarát is: a szükséges energiát napkollektorokkal állítják elő, aki pedig szereti a kütyüket, az megfigyelheti a rendszer működését a belső térben elhelyezett monitoron.

Tésztagyár 3000 méteren gleccserpanorámával

Az ausztriai Stubai gleccserre közlekedő kabinos lift hegyállomásán, 2900 méteres tengerszint fölötti magasságon üzemel a világ legmagasabban fekvő tésztaüzeme. Az itt készülő tésztát egy tágas, 400 fős önkiszolgáló rendszerű étteremben lehet megkóstolni. Természetesen egy üvegfalon keresztül a tészta készítését is megnézhetjük, keddenként és csütörtökönként pedig reggel 9:30-10:30 között tészta show-t is tartanak.

Eisgrat étterem, Stubai gleccser
Galéria: Elképesztő hütték Európában
Fotó: stubaier-gletscher.com

Napozóterasz és iglukocsma kétezer méteren a város fölött

Innsbruckban a bájos óvárosi utcák mellett az a jó, hogy percek alatt alpesi tájban találhatjuk magunkat. Egyenesen a város szívéből, a Hofburg mellől, siklóval majd egy nagykabinos felvonóval juthatunk fel a Seegrube étteremhez, és az előtte található iglu bárhoz, a Cloud 9-hoz. Utóbbi előtt találjuk Innsbruck legnagyobb napozóteraszát, ami egyébként nem takar mást, mint a hihetetlen panorámájú hegyre kipakolt megannyi napágyat.

Napozás a Nordkettén Innsbruck felett Galéria: Elképesztő hütték EurópábanFotó: mimi / Travelo

Ahol a világ legmagasabban működő szaunájában lazíthatunk

Az olaszországi Val Senales síterepének közepén található a Bella Vista menedékház. Olyan ravasz helyre építették, hogy az embernek az az érzése itt, mintha teljesen el lenne vágva a külvilágtól. Pedig egyébként sílécen nagyon könnyű megközelíteni – írja róla a The Guardian. A remek ételeket kínáló étterem mellett itt található a világ egyik legmagasabban elhelyezett szaunája, és egy kültéri forróvizes jakuzzi is.

Ahol minden igaz szlovén iszik egy teát

A Júliai-Alpok legmagasabb pontja, a 2864 méter magas Triglav Szlovénia nemzeti jelképe, az ország címerének és zászlajának egyik eleme. Így aztán nem meglepő, hogy nem is tartják igazi szlovénnek azt, aki életében legalább egyszer nem mászta meg a hegyet. Aki teljesíti a nemzeti kihívást, minimum iszik egy édes hibiszkuszos teát a csúcs közelében, 2515 méteren található Kredarica menedékházban, de aki nagyon kifáradt, éjszakára is maradhat – írja a The Guardian.

Kredarica Triglav, Szlovénia
Galéria: Elképesztő hütték Európában
Fotó: Thorsten Hartmann / Wikipedia
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek