Tíz lélegzetelállító vízparti étterem a nagyvilágból

Fergeteges éttermek Londontól Velencén át a Maldív-szigetekig, melyeknek a jó ételek mellett még egy közös vonása akad: víz mellé, fölé vagy éppen alá épültek.

Tombol a nyár, és vele együtt a teraszok szezonja. Milyen jó is egy vízparti bárban ejtőzni egy finom koktélt szürcsölve, vagy frissen grillezett tengeri herkentyűket falatozva! A Condé Nast Traveler és a Travel+Leisure listái alapján megmutatjuk a legkülönlegesebb parti bárokat és éttermeket. Bárcsak engedné a pénztárcánk, hogy mindet végiglátogassuk idén! De azért álmodozni sem rossz róluk...

Grotta Palazzese, Polignano a Mare, Olaszország

A világ egyik legkülönlegesebb éttermi élménye várja a dél-olasz Polignano a Mare településén található Grotta Palazzese vendégeit. Bár még nem volt szerencsénk itt enni, úgy tudjuk, az ételek is kiválók, de ami igazán egyedivé teszi az éttermet, az az elhelyezkedése. Itt ugyanis közvetlenül a tenger mellett, egy barlangban lehet elkölteni a vacsorát. A sziklába vájt barlangban egyébként már az 1700-as években is tartottak bálokat a helyi előkelőségek.

Grotta Palazzese, Polignano a Mare, Olaszország
Galéria: Vízparti éttermek
Grotta Palazzese / Facebook

Az étterem májustól októberig tart nyitva, fölötte hotel üzemel. Budapestről nem is olyan bonyolult egyébként megközelíteni. Fapadossal Bariba kell elrepülni, ha pedig itt kocsit bérelünk, egy órán belül elérhetjük a hangulatos, óvárosi sétákra csábító Polignano a Mare városát.

Club del Doge, Velence, Olaszország

Nem kevésbé látványos hely a szintén Olaszországban található Club del Doge étterem, mely Velencében üzemel. Az elegáns étterem hófehér abroszos terasza mellett karnyújtásnyira ringatóznak el a gondolák a Canal Grandén – olyan, mint egy megelevenedett képeslap. Az életérzésnek jócskán megkérik az árát, cserébe feledhetetlen élményben lesz részünk.

Club del Doge, Velence, Olaszország
Galéria: Vízparti éttermek
clubdeldoge.com

La Sponda, Positano, Olaszország

Az Amalfi-partra néző, medenceparti Michelin-csillagos éttermet esténként négyszáz gyertyával világítják ki. Az étlapon modern köntösben tálalt klasszikus nápolyi fogásokat találunk. Akit rabul ejtett a látvány meg is szállhat itt: az étterem a Le Sirenuse Hotel részét képezi.

Dock Kitchen, London, Anglia

Persze nem csak a mediterráneumban találni látványos vízparti éttermeket. A 2009-ben megnyílt londoni Dock Kitchen például minden, csak nem mediterrán. A trendi éttermet egy Viktória-korabeli raktárépületben alakították ki, az étlap naponta változik.

Dock Kitchen, London, Anglia
Galéria: Vízparti éttermek
Dock Kitchen / Facebook

 The Red Bicycle, Ía, Szantorini, Görögország

A görögországi Szantorini szigetén két város, Fira és Ía is hemzseg a pazar tengeri és vulkáni panorámát kívánó éttermektől. Közülük a Red Bicycle egyrészt minőségi konyhájával, másrészt azzal emelkedik ki, hogy nemcsak a tengerre lehet szépen rálátni, de a sziklaszirtek tetejét csipkéző hófehér városkákra is.

The Red Bicycle, Ía, Szantorini, Görögország
Galéria: Vízparti éttermek
The Red Bicycle / Facebook

 River Café, New York, USA

Egy klasszikus, romantikus randihely zongoraszóval és isteni ételekkel New Yorkból: a Brooklyn-híd lábánál 1977 óta várja vendégeit a River Café. A virágos teraszról a kilátás verhetetlen, a város legendás sziluettjét csodálhatjuk. Az étlap ugyan szezonális, de a csokis Brooklyn-híd desszert állandó – ezt feltétlen kóstolják meg.

What a view! #therivercafenyc #therivercafe #trcbanquets #chefsteelman #michelinstar #valetparking @innewyorkmag @lesclefsdor

The River Cafe (@therivercafe) által megosztott bejegyzés,

The Oasis, Austin, Texas, USA

És még egy amerikai versenyző a listánkon: a texasi Austinban található Travis-tóra épült The Oasis lépcsőzetes teraszrendszerével és színes napernyőivel lopta be magát a szívünkbe. Összesen negyven terasz kígyózik itt lefelé, 2200 ember fér el. Amerikai, mexikói és kreol fogások találhatók az étlapon, de a fő attrakció nem a kaja, hanem a pazar naplemente. Érdemes két órával a naplemente ideje előtt érkezni, így még van esély arra, hogy a legjobb helyeket megkaparinthassuk.

The Oasis, Austin, Texas, USA
Galéria: Vízparti éttermek
The Oasis on Lake Travis / Facebook

 Vihar idején nem tanácsos a teraszokon tartózkodni: 2005-ben villám csapott a szerkezetbe, és mintegy 80 százaléka megsemmisült. Pozitívum a történetben, hogy az újjáépítéskor még több jó kilátással bíró ülőhelyet létesítettek.

The Rock, Zanzibár

Ebbe a Zanzibár déli partjainál található étterembe apálykor a szárazföldről egyszerűen be lehet sétálni, dagálykor viszont csak csónakkal közelíthető meg. Csupán 12 asztallal rendelkeznek, ezért érdemes előre foglalni – kínos lenne hoppon maradni, ha már egyszer elküzdötte magát ide az ember. Az ételkínálat nem meglepő módon frissen fogott és sült tengeri halakból és herkentyűkből áll.

The Rock, Zanzibár
Galéria: Vízparti éttermek
therockrestaurantzanzibar.com

 Tapasake, Maldív-szigetek

A One&Only Reethi Rah luxusresort részeként üzemelő, víz fölé épült étteremben japán fogásokat kóstolhatunk, frissen fogott halakkal a főszerepben. Az ételek mellé különleges, szaké alapú koktélokat és borokat lehet inni. Azt gondolná az ember, hogy egy tengerre épített bungalóban nem adnak az ilyesmire, de viszonylag szigorú a dresszkód: a férfiaktól például elvárt a hosszú nadrág és az ing viselete.

Tapasake, Maldív-szigetek
Galéria: Vízparti éttermek
oneandonlyresorts.com

 Ithaa, Maldív-szigetek

Végezetül egy kakukktojás: a szintén egy luxus-üdülőparadicsom részeként működő Ithaa étterem nem a víz mellett, hanem konkrétan alatta van. Ez ugyanis a világ első, csupa-üveg víz alatti étterme. Érdekes, hogy egy ilyen egzotikus helyszínen, a tenger alatt öt méterrel, pont modern európai fogásokból összeállított hat fogásos degusztációs menüvel várják a vendégeket. A világnak ezen a részén a "mi" konyhánk számít egzotikusnak.

Ithaa, Maldív-szigetek Fotó: conradhotels3.hilton.com
Galéria: Vízparti éttermek
onradhotels3.hilton.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek