Lélekvesztő függő hegyi ösvény nyert rangos díjat

  De nemcsak a malagai El Caminito del Rey nevű hegyi ösvény nyert Europa Nostra-nagydíjat a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában, hanem a görögországi Agios Germanos vízimalma, és az Egyesült Királyságban található Wimpole Hall gótikus tornya is.

  A Madridban tartott díjátadón a kulturális, természeti és építészeti örökséget elismerő legmagasabb európai kitüntetést négy kategóriában összesen heten kapták meg - írja a Turizmus.com.

  A 2016-os év nagy nyertese az El Caminito del Rey
  Galéria: El Caminito del Rey
  Fotó: caminitodelrey.info

  A kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás nagydíját a szerbiai Gostu±a falu megőrzéséről szóló tanulmány kapta. A kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálatért a szarajevói Bosznia és Hercegovina Nemzeti Múzeum dolgozóit és aktivistáit, valamint a milánói mecénást, Giulia Maria Crespit jutalmazták. Az oktatás, képzés, és tudatosság növelése kategória nyertese a Finnországi Tampere Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programja lett.

  A 2016-os évi nagy nyertesnek az El Caminito del Reyt tartják, mivel megnyerte a közönségszavazást is. 800 ezer voks érkezett a nemrég felújított, több mint száz éves, több kilométer hosszú, sziklára épített szűk függőfolyosóra, amely a Guadalhorce folyó fölött 100 méter magasan halad.

  Az Europa Nostra-díjat 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság az Europa Nostra szervezettel partnerségben. A díj az örökségi értékek megőrzésével, helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással és képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat, példákat ismeri el és mutatja fel. Az elmúlt 14 évben összesen 443 örökséggel kapcsolatos kiemelkedő teljesítmény nyert elismerést.

  A Guadalhorce folyó fölött 100 méter magasan halad
  Galéria: El Caminito del Rey
  Fotó: caminitodelrey.info

  A felhívásra minden évben Európa egészéből érkeznek pályázatok, amelyeket független szakértőkből álló zsűrik bírálnak el, és választják ki a nyerteseket a négy kategóriában. Idén 187 pályázó közül került ki a 28 nyertes, akik közül heten lettek fődíjasok, és nyerték el az azzal járó 10 000 eurós pénzjutalmat.

  További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!