Tapas, tengerpart és Picasso: válassza Malagát a túlértékelt Barcelona helyett!

Túl sokan vannak Barcelonában? Szabályosan tolakodnia kell a Ramblán, a strandon pedig heringnek érzi magát a dobozban? Válassza inkább Malagát, ahol menő modern kikötő, remek tapas bárok és egy botanikus kertnek is beillő buja parti sétány várja!

 

 Új sorozatunkban olyan alternatív úti célokat mutatunk be, amik nagyon hasonlítanak a legnépszerűbb – és ezáltal a legzsúfoltabb – turistacélpontokra, mégis jóval kisebb figyelmet kapnak. Így ezeken a helyeken valamivel olcsóbban, és ami a legfontosabb: a mindent elözönlő turisták nyomasztó tömege nélkül érhetik hasonló élmények az embert, mint Bécsben, Barcelonában vagy Londonban. Új sorozatunk első részében Bécs helyett Grazot és környékét ajánlottuk, ezúttal pedig a hihetetlenül népszerű katalán nagyváros, Barcelona helyett a Costa Del Sol fővárosát, Malagát mutatjuk be.

Barcelona vagy Malaga? Ön melyiket választaná?
Galéria: Túlértékelt Európa Malaga
Fotó: Europress / Getty

Először is szögezzük le: imádjuk Barcelonát. A város a tökéletes nyaralás helyszíne lehet, ahol jókat ehetünk és ihatunk, az éjszakai élet legendás, nappal pedig az utcákat járva a modernista építészet szabadtéri múzeumában érezhetjük magunkat. Ugyanakkor ezt nem csak mi gondoljuk így, hanem még pár millió utazó a világ minden pontjáról. Így aztán állandóan hömpölyög a tömeg a metrón, a Ramblán vagy a Barcelonetán, és nevetségesen hosszú sorokat kell kiállni, hogy bejussunk a Picasso múzeumba, esetleg a Sagrada Familiába. Ezért aztán tömegiszonyosoknak Katalónia helyett Andalúziát, a túl népszerű Barcelona helyett pedig Malagát javasolnánk.

Ahogyan Barcelonába, úgy ide is viszonylag olcsón eljuthatunk Budapestről fapados járatokkal (korábban a Ryanairnek is indultak ide gépei, jelenleg a Wizz Air kínálatában szerepel áprilistól ez a célállomás). Szintén egy hangulatos tengerparti nagyvárosról van szó, finom ételekkel, fantasztikus látnivalókkal, buja növényzettel és jó adag mediterrán életérzéssel. Malaga kanyargós kis utcáin számtalan tapas bár, kávézó és fagyizó hívogat, miközben alig győzünk felfelé tekintgetni: színpompás virágok és különleges erkélyek tárulnak a szemünk elé. A városnézés, múzeumozás és shoppingolás után pedig jól esik csobbanni egyet a tengerben.

Malaga kikötői része vonzza a sportolni vágyókat
Galéria: Túlértékelt Európa Malaga
Fotó: Myloupe / Europress / Getty

 A strandról viszont tudni kell, hogy sajnos túlságosan is hasonlít Barcelona városi tengerpartjára: arra jó, hogy megmártózzunk itt egy fárasztó nap után. De ha egész héten kifejezetten strandolni és lábat lógatni szeretne valaki, eszébe ne jusson ide utazni. A part egészen apró törmelékes, nem igazi finom homokos. A tenger gyakran erőteljesen hullámzik, és a víz sem túl meleg, a strandolók többsége ezért térdig áll benne és csak bámul maga elé. Persze azért nem kell teljesen leírni a Malaguetát, a fűvel és pálmafákkal kellemessé varázsolt kis dombocskák szabályos kis oázisokat alkotnak a forró homokban és jókat lehet tapasozni a parti éttermekben. A fogások pedig garantáltan frissek: előttünk sütik szabad tűzön a különböző halakat és herkentyűket.

Mit együnk Malagában?

Amikor a nagy városnézésben megéhezünk, próbáljuk ki a napi menüket – menu del día – kínáló éttermek egyikét. Ezekben jellemzően egyetlen főétel áráért választhattunk egy levest, egy második fogást és egy desszertet, sőt van, ahol még kávé is jár az ebéd után. Aki inkább tapasozna, egy fogás 2-5 euróba kerül, de vannak kifejezetten turistáknak összeállított tapas-válogatások is 5-10 euró körüli összegekért, attól függően, hogy hányféle falatkát tartalmaznak. Aki pedig helyi, friss alapanyagokból főzne magának, vagy csak nézelődne egy vérbeli mediterrán piacon, irány az Atarazanas! Már magáért az épületért érdemes eljönni ide: egykor hajójavító műhelyként működött, erre emlékeztetnek a színes üvegablakok hajómintái. A legjobb étterem pedig a Tapeo de Cervantes, legalábbis kolléganőnk szerint, aki élete egyik legjobb vacsoráját köszönheti a helynek, csak azért bármikor visszamenne Malagába, hogy újra itt ehessen.

 A Malaguetáról a belvárosba az éttermekkel és boltokkal szegélyezett modern jachtkikötőn, a Paseo de la Farolán érdemes a strandról visszaindulni. A végére érve a fantasztikus, botanikus kertnek is beillő Paseo del Parque-ban találjuk magunkat, itt átvágva pedig már a belváros következik, az egész séta nincs több tíz percnél.

A város határában található Jardín de la Concepción bőven tartogat meglepetéseket a botanika szerelmeseinek
Galéria: Túlértékelt Európa Malaga
Fotó: Myloupe / Europress / Getty

 Folytassuk utunkat a legnagyobb sétálóutcán, a Calle Larioson, melynek padlóját márvány borítja, fölötte pedig érdekesen kifeszített fehér árnyékolók találhatók. Látványnak sem utolsó az ilyen módon félig lezárt sétálóutca, a nyári melegen pedig meglepően sokat enyhítenek a leplek. Ha kinézelődtük magunkat a legnagyobb divatcégek boltjaiban, vegyük célba a katedrálist, amit La Manquitának, vagyis félkezű hölgynek hívnak, mert csak az egyik tornya készült el. Vasárnap kivételével minden nap betérhetünk ide, a belépő mellé audioguide is jár. Innen nem messze, a Calle San Agustin 8. alatt található a XVI. századi Palacio Buenavistában a helyi Picasso Múzeum. Vagyis az egyik, mert a másik – ami a mester szülőházát mutatja be – a Plaza de la Merceden van. Ott, ahol egy Picassót ábrázoló szobor is várakozik a padon.

Hol pihenhetjük ki az egész napos városnézést?

A Calle Molina Lario elején található Malaga két legnépszerűbb szállodája. Az egyik az utcával azonos nevű, négycsillagos Hotel Molina Lario, a másik az AC Hotel Málaga Palacio, ami a Marriott lánc tagja. Korábban itt megszállt vendégek véleménye szerint az ellátás pazar, tisztaság van, ennél központibb helyen lakni nem is lehet. Mindkettőből remek kilátás nyílik vagy a tengerre, vagy az innen pár lépésnyire található katedrálisra, és az óvárosra. Mindkét szálloda letisztult, elegáns, tetejükön pedig apró medence várja a városnézés után csobbanni vágyókat.
Aki a Malaguetához, vagyis a strandhoz még közelebb lakna, annak az MS Maestranza hotel lehet jó választás. Remek helyen van, száz méterre a strandtól, a botanikus kertnek beillő Paseo del Parque végében, a rózsakerttel övezett Ayuntamiento, azaz városházához közel. Illetve rálátni az egykori mór erődre, az Alcazabára, és itt van Malaga bikaviadal-arénája is, így akár a torreádorokra is vethetünk egy pillantást a szobánk ablakából (bár magát a viadalt nem igazán ajánljuk). A szobák egyszerűek, meleg színekkel dekoráltak. A szállodának egy kisebb wellness részlege is van, szaunával, gőzfürdővel és jakuzzival.
Aki a menő szállodák árainál olcsóbban, mégis központi helyen szeretne megszállni, annak érdemes a bérelhető apartmanok listáját böngészni az erre szakosodott oldalakon. Mi Picasso szülőházánál, a Plaza de la Merced tőszomszédságában béreltünk egy fiatalos, világos, modern berendezésű lakást, amiért hárman nyolc napra százhatvanezer forintnyi eurót fizettünk összesen.

 A Picasso Múzeumtól már csak pár lépés az Alcazaba, vagyis a mór erőd. A VIII. században épült, és a város kormányzóinak palotája volt. A malagai Spanyolország leginkább épségben maradt ilyen jellegű építménye, egzotikus arabeszkekkel, meglepő belső udvarokkal, gyönyörűen faragott famennyezetekkel és üdítő kertecskékkel. Az Alcazaba bejáratánál egy római amfiteátrum maradványai találhatók. Ezt, és az egész erődöt esténként hangulatosan kivilágítják. Az Alcazaba fölött magasodó, XIV. századi Gibralfaro várról remek panoráma nyílik a bikaviadal arénára, a kikötőre és a tengerre, illetve másik oldalra nézve a hegyekre. Bár kívülről úgy tűnik, hogy van, valójában nincs közvetlen átjárás az Alcazaba és a Gibralfaro között. Ez utóbbit kívülről kell megközelíteni, egy meredek úton. Csúszós papucsban életveszélyes nekiindulni! A legjobb ezt a programot vasárnap délutánra időzíteni, ekkor ugyanis ingyenes.

 

Malaga látképe
Galéria: Túlértékelt Európa Malaga
Fotó: mimi / Travelo

 Szintén hétvégi program a Jardín de la Concepción, a város határában található botanikus kert meglátogatása. A közvetlen busz csak hétvégente jár, hétköznapokon nem olyan egyszerű kijutni. A kert egy 250 000 négyzetméteres trópusi paradicsom, amit az 1850-es években hozott létre az akkori brit konzul unokája, és egy sikeres üzletember felesége. 1994 óta látogatható a nagyközönség számára, hétfő kivételével minden nap nyitva van. Különösen szép a Mirador nevű kilátó, a lilaakác-lugas és a nimfás kút. Akinek pedig még mindig nem elég Malagából, ellátogathat az Üveg- és kristálymúzeumba, ahol háromezer kiállítási tárgyat lehet megtekinteni, korabeli enteriőrökben elhelyezve. De van a városban Babaház múzeum, különleges régi autók múzeuma, és érdemes felkeresni a főként spanyol művészek képeinek, vagy az érdekes időszaki tárlatoknak is otthont adó Carmen Thyssen Múzeumot.

Aki pedig a környéket is szeretné megismerni, annak érdemes autót bérelnie, vagy befizetnie az egyik helyi utazásszervező cég útjára, és felfedezni Andalúzia mesebeli vidékét. Granada a fölötte magasodó fantasztikus mór erőd, a Alhambra miatt kihagyhatatlan, Córdobába a mecset és a muskátlikkal díszített zegzugos utcácskák miatt érdemes ellátogatni. Egy napra pedig még a kontinenst is magunk mögött hagyhatjuk, ugyanis nem túl messze Malagától, Tarifa kikötőjéből Marokkóba is át lehet kompozni, ha ahhoz támad kedvünk.

Belépők

Katedrális: 5 euró, vasárnaponként ingyenes
Picasso múzeum: 6 euró
Picasso szülőháza: 2 euró, vasárnaponként ingyenes
Alcazaba: 2,20 euró, a Gibralfaro erőddel kombinálva 3,55 euró, vasárnaponként délután 2-től ingyenes
Jardín de la Concepción: 5,20 euró
Különleges autók múzeuma: 6,50 euró
Carmen Thyssen Múzeum: 6 euró

 Újabb cikkünk ebben a témában:


Lélekvesztő függő hegyi ösvény nyert rangos díjat - 2016.05.30.
De nemcsak a malagai El Caminito del Rey nevű hegyi ösvény nyert Europa Nostra-nagydíjat a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában, hanem a görögországi Agios Germanos vízimalma, és az Egyesült Királyságban található Wimpole Hall gótikus tornya is.
Ha eddig nem próbálta a tapast, itt a remek alkalom! - 2017.06.15.
A tapas világnapján több helyen is rendhagyó árakon próbálhatja ki spanyol konyha jellegzetességét.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek