Öt pazar magyarországi kilátó

Kiülni az ország egy elképesztő kilátással bíró pontjára - ennél tökéletesebb program nem is kell, ha egy kis magányra vágyik, ha régóta kutat különleges randihelyszín után, vagy ha egyszerűen csak megcsömörlött a városi levegőtől. Mutatjuk az ország legszebb kilátóit, ahová akár most azonnal elszökhet.

 Ha az alábbi különleges kilátók egyikét célozza meg ősszel, garantáljuk, hogy legalább annyi Instagram-gyanús képpel fog hazatérni, mint nyáron a vízpartokról. Sőt!

Balatonboglári Gömbkilátó

Kezdjük a sort a Balaton-part egyik klasszikusával, a boglári Gömbkilátóval. Tudta, hogy a kilátót eredetileg még az '58-as brüsszeli világkiállításra tervezték és a magyar Atomiumként híresült el? A kilátó tehát nem mai darab, nemrég azonban szépen felújították, és látványos éjszakai világítást is kapott. A kilátót a boglári Várdombon találjuk, ahonnan csodás kilátás nyílik a Balatonra.

A kivilágított Gömbkilátó
Galéria: Öt pazar magyarországi kilátó
Fotó: Sensitive / Indafotó

 Ha megmászták a Gömböt, és még mindig éreznek magukban elég energiát, vegyék célba a kalandparkot , ahol bobozni, íjászkodni és falat mászni is lehet. Még a zorbot is kipróbálhatják, ha nem félnek legurulni a dombról egy hatalmasra felfújt gumi gömbben.

Papod-hegyi kilátó
Az utóbbi években a Bakony több magaslatán is új kilátók épültek, amik nyomban kedvelt úti céljaik lettek a túrázóknak. Az egyik, a közel 20 méter magas Papod-hegyi kilátó a Hotel Szarvaskút közelében található. Vendégeink gyalog, kerékpárral, autóval is elérhetik. Túrázni vágyó Vendégeinket több praktikus eszközzel is segítjük, mint túra GPS, térkép, távcső, hátizsák, túracsomag. (X)

 Csergezán Pál-kilátó

Ha szeretik a futurisztikus épületeket, a Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátót imádni fogják. A rakétára emlékeztető tornyot ugyanazok tervezték, akik 2000-ben a hannoveri világkiállítás magyar pavilonját, és itt is alaposan kitettek magukért. A beton alapokon álló kilátó vörösfenyőből készült lécborításával az egyik legnagyobb eredményt sikerült elérni, amit egy kilátónál el lehet: tériszony nélkül juthatunk fel a 18 méter magas kilátószintre!

A Csergezán Pál-kilátó
Galéria: Öt pazar magyarországi kilátó
Fotó: pdave / Indafotó

 Odafent pedig már semmi sem zavarja a tökéletes kilátást: tiszta időben a Mátrától egészen a Velencei-hegységig ellátni, és még a lökdösődő tömegtől sem kell tartanunk. Az ámuldozást pedig egy kétórás kirándulás előzi meg, így egy igazán komplett programot hozhatunk össze, ha a Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán lévő kilátó mellett döntünk.

Pécsi Kis-Tubes-kilátó

Az egyik nagy kedvencünk az ötvenes években, a Kis-Tubes 577 méter magas csúcsára épült szocmodern kilátó. Bár Pécsre a Mecsek jóvoltából számtalan helyről lehet szuperül rálátni, a Kis-Tubes sajátos hangulatával vívta ki nálunk az első helyet.

A pécsi Kis-Tubes-kilátó
Galéria: Öt pazar magyarországi kilátó
Fotó: pepeverde / Indafotó

Ha már eddig felmásztak, mindenképp sétáljanak el a Nagy-Tubesig, és a TV-toronyra is érdemes szánni fél órát. A torony tetején egy körpanorámás éttermet találnak – ezt mi is kipróbáltuk és a várakozásaink ellenére az árak nem is voltak annyira az egekben. Ha legközelebb Pécsen járnak, ne hagyják ki ezeket a helyeket!

Prédikálószék a Dunakanyarban

Ha szeretne valami igazán lenyűgözőt látni, de nincs ideje elutazni az ország másik felébe, kiránduljon el a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontjára. A 639 méteres Prédikálószékről belátni az egész Dunakanyart és a Börzsönyt – a látvány olyan, mintha egy életre kelt terepasztal tetejéről szemlélődnénk.

A Dunakanyar
Galéria: Öt pazar magyarországi kilátó
Fotó: Kun P. Andrea / Indafotó

 Ide szervezni randit egyértelműen díjnyertes ötlet, főleg, ha még egy piknikkosárral is felturbózzuk a dolgot. Ha pedig igazán vagányak, akkor bevállalhatják a majdnem 17 kilométeres Prédikálószék körtúrát is, erre azonban már rá kell szánni egy teljes hétvégi napot, a táv ugyanis kb. 8 óra alatt teljesíthető.

Magashegyi-kilátó a Zemplénben

Úgy érzi, hogy önmagában a szép kilátásért még nem szívesen ülne autóba, vagy szállna vonatra? Akkor mutatunk egy helyet, ahol csak kapkodja majd a fejét a rengeteg program között. Irány a Zemplén, ahol egy őrületes kalandpark várja bob- és görkoripályával, mászófallal, libegővel és drótkötélpályákkal; a hegytetőn pedig egy elképesztő panorámás kilátóval.

Libegővel fel a Magashegyi-kilátóhoz
Galéria: Öt pazar magyarországi kilátó
Fotó: marcipan74 / Indafotó

 Magyarország egyik legészakibb pontjáról ellátni egészen Szlovákiáig. De mielőtt átvágtatnának északi szomszédunkhoz, ugorjanak be Sátoraljaújhelyre is, és nézzék meg a Tokaj-Hegyalja világörökségi területéhez tartozó Ungvári Pincéket is!

És önnek melyik a kedvenc magyarországi kilátója? Írja meg nekünk kommentben!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek