Szokotra, a legvalószínűtlenebb hely a Földön, ahol ember valaha megfordult

Hivatalosan mintegy 900 000  sziget van a világon, de közöttük van egy, amely különösen egyedi. Szokotra egy Jemenhez tartozó szigetcsoport az Indiai-óceánban. Olyan egyedi és különleges a sziget, mintha egyenesen a Star Trek filmek kulisszái közé vagy az Avatar helyszíneire csöppennénk.

Szokotrai gyerekek a partonForrás: Anton_Ivanov/Shutterstock

Ha hirtelen egy nagy és furcsa kinézetű, fákkal körülvett sziget közepén ébrednétek, az első gondolatotok valószínűleg az lenne, hogy visszautaztatok az időben egészen a jura korszakig, vagy, hogy ez nem lehet valóságos hely. Egyesek úgy vélik, hogy Szokotra volt az Édenkert székhelye – amelyről több vallási szöveg is megemlékezik. Akár az igazi Édenkertről van szó, akár nem, mégis elképesztően néz ki.

Mintha nem evilági hely lenneForrás: Shutterstock

 A Jemeni Köztársasághoz tartozó négy szigetből álló Szokotrát George Wynn Brereton Huntingford angol antropológus 1980-ban „a Föld legidegenebbnek tűnő helyeként" írta le. A Jemen partjaitól 380 kilométerre délkeletre található, négy szigetből álló Szokotrát 2008-ban az UNESCO világörökségi helyszínként ismerte el „egyetemes fontossága, biológiai sokfélesége, gazdag és egyedi növény- és állatvilága miatt."

A szigetcsoport egyedi növényvilága mindig meglepi azokat, akik eljutnak e távoli tájraForrás: Shutterstock

A mintegy 100 000 egyednek otthont adó szigeten eddig legalább 126 egzotikus állatfajt jegyeztek fel, emiatt az „Indiai-óceán Galápagosa" néven is emelgetik. Az UNESCO adatai szerint Szokotra 825 növényfajának 37%-a, hüllőfajainak 90%-a és szárazföldi csigafajainak 95%-a sehol máshol nem található meg a világon, csakis itt!

Szellemrákoknak hívják ezt a sehol máshol nem élő, sárga színű rákot SzokotránForrás: Hemis via AFP/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

A kopár hegyekkel, fennsíkokkal és gyér növényzettel körülvett helyet rendkívüli hőség és gyakori heves áradások sújtották. Ezek a körülmények megváltoztatták Szokotra geológiáját, és az évekig tartó evolúciós folyamat után sajátos életet eredményeztek.

Egy hegyi patak a szigetenForrás: Oleg Znamenskiy/Shutterstock

Szokotra zavarba ejtő látványosságai közé tartoznak a sárkányvérfák, amelyek csak a szigetcsoport egyik szigetén találhatók meg. Ezek a fák akár 10 méter magasra is megnőhetnek, és akár több ezer évig is elélhetnek. A fa úgy néz ki, mint egy gomba, amelynek kisebb ágai a központi kéregből felfelé és kifelé ágaskodnak, erek ernyőjét képezve, miközben gazdag bogyókat és vöröses színű nedvet termelnek – innen származik nevének eredete.

Dögkeselyűk hűsölnek a sárkányvérfa környékénForrás: MartinRejzek/Shutterstock

A sárkányvérfákat ma már a pusztulás fenyegeti, miután a szigeteken 2015 óta négy erős ciklon gyökerestül kitépte a fák nagy részét. A másik fenyegetettséget a szigeten élő nagy számú kecskék miatt szenvedik el a fák, melyek felfalják a még fiatal facsemetéket, megakadályozva ezzel, hogy kifejlődhessenek.

A kecskék szapora állatok a szigetenForrás: Hemis via AFP/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

Másik furcsa növénye Szokotrának a palackfa, mely úgy néz ki, mintha egy Harry Potter-filmből tették volna ide.

Az ormótlan, esetlen palackfák látványa megmosolyogtatóForrás: Ovchinnikova Irina/Shutterstock

A sziget távoli elhelyezkedése is oka annak, hogy rendkívül exkluzív növények, hüllők és csigák találhatók itt, mivel a szigetet semmilyen olyan külső hatás nem éri, mint a szorosabban kapcsolódó szigetekét és országokét.

Győződjetek meg ti is a saját szemeitekkel, hogy valóban nem egy szokványos szigetről van szó. Íme!

 Forrás: pop.inquirer.netunesco.org)

 



Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek