Hosszas várakozás után szombaton újra kinyit a parajdi sóbánya

Hosszas várakozás után, de a vártnál, azaz június végénél még így is hamarabb, szombaton nyílik meg ismét a parajdi sóbánya Egy hónapja vízbeszivárgás miatt be kellett zárni a látogatók előtt, és le kellett állítani a termelést is. Szombattól azonban a sóbánya már látogatható 8 és 18 óra között, az utolsó busz 16.30 órakor viszi le a turistákat.

A tárnák levegője jótékony hatással van az egészségreForrás: Shutterstock/Ungureanu Liviu

Az elmúlt időszakban elvégezték a sürgős beavatkozásokat, így a turisztikai és termelési tevékenység is biztonságossá vált. Kisebb szivárgások még mindig vannak, de azok nem befolyásolják a sóbánya tevékenységét, jelentette ki Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója 

A székelyföldi létesítményt tulajdonló társaság képviselője biztosította a turistákat, hogy nyugodtan látogathatják a sóbányát, biztonságban lesznek a mélyben.

A munkálatok során elterelték a Korond patakot, kialakítottak egy mesterséges csatornát, amely magas vízhozam esetén átveszi a víz egy részét, mivel a beszivárgást a patak megnövekedett vízhozama okozta.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, csak 2023-ban 570 ezren keresték fel.

A felszín alatt 120 méterre található látogató csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségi panaszra is javallott, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek