Mutatjuk a valóban horvát ételeket - ezeket kóstold, ha a szomszédban jársz!

Egy Horvátországot bemutató rendezvényen kiderült, hogy még azok is meglehetősen keveset tudnak a horvát gasztronómiáról, akik akár már többször jártak mediterrán szomszédunknál, és horvát specialitásnak vélnek szerb és bosnyák fogásokat. Gergely Anna Boglárka idegenvezető és utaskísérő szakértője Horvátországnak, és célja, hogy változtasson ezen. Lássuk, melyek is a valódi horvát ételek?

Horvátország gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, amelyek több évszázados történetet mesélnek el azokból a korokból, amikor görög, magyar (Szlavóniában), török (Horvátország szívében), és olasz (az Isztrián, és Dalmáciában) hatások érték a horvát konyhát. A helyi gasztronómiai örökség, és tradíciók, azok sokszínűsége és gazdagsága a földrajzi elhelyezkedésből ered és ennek megfelelően regionálisan változik a konyha. 

Forrás: Shutterstock/xbrchx/Shutterstock

A szárazföld partvonala 1778 km hosszú, a szigeteké pedig további 4057 km Horvátországban. Az ott kialakult mediterrán konyhaművészet az UNESCO által védett szellemi világörökség része. Számos kiváló élelmiszer van, amely a tengerpartra jellemző.

Az Isztrián például az egyik legjobb mediterrán sonkát kóstolhatod, ami nyersebb, lazább, rózsaszínesebb, kevésbé száraz, mint a többi horvát sonka. Különleges állagát és ízét az adja, hogy nem füstölik, hanem érlelés előtt csak szárítják a száraz, hideg mediterrán szélben, a bórában.

A sötétebb a dalmát, a világosabb az isztriai sonkaForrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Az Isztrián szarvasgombát szarvasgombával ehetsz, és találkozhatsz a híres vadon termő spárgával készült ételekkel is. Ezek az ínyencségek egyébként az Isztria szlovén szakaszán is megtalálhatók, erről nemrég írtunk

Osztriga, békacomb és a horvát mandarin

A Kvarner-öböl adottságaiból adódóan a helyi garnéla rendkívül kedvelt. Ha valaki ott jár, ne jöjjön haza anélkül, hogy kóstolta volna, a szokatlanul mélyről, 40-60 méterről felhozott, ezáltal nagyon nagyon szép és húsos rákfajtát. A Mali Ston nevű községben a Boszniából átlépő Neretva folyó mentén pedig a húsos és ízes osztriga a helyi különlegesség. A Neretva völgye azonban nemcsak ezt kínálja. Az ott fogott angolna és a béka is a gurmanok kedvence. A folyó delta torkolatánál pedig az öntözésnek és a kellemes meleg éghajlatnak köszönhetően 10 féle japán mandarinfajt sikerült meghonosítani, így egész évben terem a horvát mandarin.

Mandarin- és szőlőültetvények a Neretva-torkolatnálForrás: Shutterstock/Goran_Safarek

Az olívaolaj előállítása a mediterrán területeken mind jellemző, de Korcula, Solta, és Cres szigeteken különlegesen magas fokra fejlesztették a technológiát. Pag szigetén a sajtot (Paški sir), Lovranban a gesztenyét, Lika régióban, ahová többnyire a Plitvicei-tavakért megyünk, a bárányt, a horvátországi magyarok által lakott Baranyában pedig a legrangosabb, és legdrágább kolbászfélét a kulent érdemes mindenképpen megkóstolni.

De melyek azok az őshonos főtt ételek, amelyekből feltétlenül enni kell Horvátországban járva? A tengerparti területek friss halakban és tenger gyümölcseiben gazdagok, de az
egyik legismertebb horvát étel mégis a pasticada, mely egy lassan főzött marhapörkölt, ízesítéséhez vörösbort, fokhagymát és szárított gyümölcsöket is használnak. 

Pasticada gnocchival - sokak szerint az egyik legjobb horvát ételForrás: Shutterstock/Melei5

A tengerparti városok egyik legkedveltebb étele pedig a brudet egy gazdag, paradicsomos halpörkölt, melyet általában friss tengeri herkentyűkből készítenek. És mutatunk még jó párat olyan ételekből, amelyeket megtalálhatsz a horvát éttermekben, de azokon a tájakon biztosan, ahol évszázados kultúrájuk meghonosodott.

Soparnik

Egy egyszerű, de nagyszerű recept, amely bekerült a földrajzi eredetvédelemmel rendelkező termékek nyilvántartásába a poljički soparnik, egy vékony tészta, amelyet a spenót rokonával, mángolddal és hagymával töltenek. Az évszázados hagyományokkal bíró fogás a Splittől keletre található Mosor-hegység körüli területről származik.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Az elkészítéséhez használt olcsó hozzávalók miatt böjti ételnek számít, melyet gyakran kínáltak nagypénteken, szenteste napján, vagy mindenszenteket megelőzően. A soparnikot a „komin" nevű nyílt kemencében sütötték. Sütőlapra tették, amit közvetlenül a parázsra helyeztek, majd a tetejét hamuval szórták be. A soparnik akkor volt kész, ha kicsit megpirult a teteje, a hamut pedig lesöpörték róla. Tálalás előtt megkenték olívaolajjal, melybe a teltebb íz és aroma kedvéért áttört fokhagymát kevertek.

Komižai töltött lepény (Komiška pogača)

A komižai töltött lepény egy aromás sós étel, mely nevét a Vis szigeti kistelepülésnek, a Hum hegy lábánál elhelyezkedő bájos Komižának köszönheti. Mivel egy évszázados halászhagyományokkal rendelkező településről van szó, nem meglepő, hogy őshonos étele sózott hallal készül. A komižai pogácsa alapanyaga a kelt tészta, mely vöröshagyma, friss paradicsom vagy forrázott paradicsom, sózott hal, mint amilyen a szardínia vagy a szardella, fűszerek és kapribogyó keverékét rejti magában. A gazdag tölteléke miatt szaftos komižai pogácsát általában kockákra vágják. Kiváló tízóraira uzsonnára, de főételnek is megteszi Jól illik hozzá a vörösbor vagy a sör.

Sinji töltött káposzta (Sinjski arambašići)

Habár a Magyarországon is honos töltött káposztához hasonlítanak, az arambašićik jóval kisebb roládok savanyú vagy friss káposztából borjú- és sertéshús keverékével megtöltve. A közismert sinji szólás szerint a „káposzta teszi az arambaše-kat", amivel a jó savanyú káposzta fontosságát hangsúlyozzák a hagyományos dalmát étel elkészítésénél.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

A káposzta leveleit jól felaprított hússal töltik meg, melyet nem darálnak, hanem kisbaltával dolgoznak fel, a masszához pedig apróra vágott szalonnát, pirított hagymát, aprított fokhagymát és petrezselyemzöldet, valamint citromhéjat - és ami a számunkra meglepő, de rendkívül finom ízt adja -, fahéjat kevernek. Az arambašićikat szárított húsdarabokkal vagy szalonnával, valamint aprított savanyú káposztával főzik. Ez a laktató és ízletes étel erőt ad, amikor megkezdődnek az esős őszi napok. 

Dubrovniki mocskos tészta (Dubrovački šporki makaruli)

Minden tájegységnek megvan a maga mocskos tésztája, de a dubrovniki méltán híres. Egy húsmártással készülő ízletes tészta, amelyet gyakran készítenek Szent Balázs, Dubrovnik védőszentjének ünnepe alkalmából. Azokból az időkből származik, amikor a legjobb falat húsokat a mártásból a dubrovniki arisztokrácia részére foglalták le.

Még mindig készítenek kézzel tésztát a horvát települések idős asszonyaiForrás: Shutterstock/Cocosss

A húsos mártás, amellyel az úgynevezett makarula tésztát borították, marha- vagy borjúhúson alapult, attól függően, hogy éppen mi volt elérhető. A hús nélküli tésztáról, amelyet csak mártás fedett, azt mondták, hogy azok bekoszolódtak, azaz „mocskosak" lettek, ennek a kifejezésnek köszönheti ez a hagyományos étel is a nevét.

Likai kenyér (Lički kruh)

A ropogós és meleg likai kenyér elkészítéséhez a háziasszonyok a vízimalmok két őrlő köve között megőrölt gabonafélékből nyert régimódi, teljes kiőrlésű lisztet szerezték be. A leggyakrabban kukoricalisztből készült ez a kenyér, eleinte sült hamuval és parázzsal lefedve, majd a peka, avagy a kovácsoltvas sütőedény megjelenésével külön specialitássá vált. Amikor kicsit kihűlt, a frissen sült házi kenyeret szeletekre vágták, és sertészsírral kenték meg a háziasszonyok, vagy fűszerezett olívaolajba mártogatták, de ideális körete volt a húsos ételeknek is.

Zagorjei strukli (Zagorski štrukli)

A horvát Zagorje hagyományos ételkülönlegessége a štrukli vagy štruklji, amelyet minden háztartásban készítettek a könnyen elérhető hozzávalókból. A horvát szellemi kulturális örökség körébe tartozó ételt többféle módon lehet elkészíteni, főzéssel és sütéssel, édesen és sós ételként egyaránt.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

A tehéntúróval töltött alaptésztát használják fel minden elkészítési módban, azonban amíg a sós vízben főzött štruklikat olvasztott zsírral és zsemlemorzsával tálalják, vagy illatos levesben kínálják, a sült štruklikat még a sütés előtt tejszínnel öntik le.

Horvátországban a turizmussal lépést tartva, a gasztronómia is rohamléptékben fejlődik. Országszerte minden igényt kielégítő luxuskörülmények, fantasztikus ízek és élmények várják már azokat is, akik Michelin csillagos élményekre vágynak. 10 egycsillagos Michelin étterem, 14 Bib Gourmand-díjas és három Zöld csillag-díjas egység található az országban. 

Abbázia fényével vetekedett ez a régió

És hogy hová menjünk idén nyaralni a horvátoknál? A Kvarner-öböl máig egyik legnépszerűbb üdülőhelye a Nova Vinodolski Riviéra nagy turisztikai hagyományokkal rendelkezik. A terület örökzöld növényzetének, kellemes mediterrán éghajlatának, tiszta levegőjének és tengervizének köszönhetően 1878-ban Abbázia mellett a régió egyik legjobb üdülőhelyévé nyilvánították. Változatos strandjai valamennyi korosztály igényeit kielégítik, jól karban tartott kerékpár- és túraútvonalainak köszönhetően az aktív kikapcsolódás kedvelői előszeretettel választják. A terület központja, az azonos nevű Novi Vinodolski gazdag építészeti örökséggel rendelkezik, jelképe a Szent Fülöp és Jakab templom, és a bástyás Frangepán-kastély. A farsangi időszakot felölelő hagyományőrző karnevál a városban nemzetközileg is ismert. Bővebb információ a régió honlapján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek