Újabb vonzó látnivalóval bővül a Török Riviéra

Side Törökország Antalya tartományának Manavgat körzetében fekvő városa, melynek történelme az i. e. a 7. századig vezethető vissza. A látványos ókori romokat bemutató régészeti lelőhelye a híres Apollón templommal és az amfiteátrummal ma vonzó turistacélpont a Török Riviérán.

Apollón temploma Side ókori romvárosában, háttérben a Földközi-tenger.Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 saiko3p/Shutterstock. No use without permission./Saiko3p

A törökországi Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium közölte, hogy a mozaikpadló csodálatos részletességgel ábrázolja Kalliopét, az ékesszólás és az epikus költészet művelőit inspiráló múzsát.

A Kr.e. 2. századból származó leleten az ókori görög művészet és mitológia lenyűgöző kombinációja látható. A helyiségben, ahol a mozaikpadló feltárták, a korszak esztétikai megértését és művészi gazdagságát bemutató freskókat is felfedeztek a falakon – tette hozzá a minisztérium.

A most feltárt mozaikpadló a Kalliopé-ábrázolássalForrás: Turkish Ministry of Culture and Tourism/Facebook

Side fénykorát az i. e. 2. és i. sz. 3. század között élte, amikor gyümölcsöző kapcsolatot ápolt a Római Birodalommal. Ekkor épült a város számos meghatározó épülete. A Kr. u. 4. századtól kezdve fokozatosan veszített jelentőségéből, földrengések rázták meg, tűzvész pusztította, arab népcsoportok fosztogatták, végül a 10. századra teljesen elhagyatottá vált. A 12. századból származó arab feljegyzések szellemvárosként említik.

1895-ben Kréta szigetéről érkeztek ide törökök, hogy újjáépítsék és benépesítsék a várost.

(Forrás: Greekreporter.com, wikipedia.org)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek