Rolexet, Vuittont fillérekért, elveszett poggyászból? Van, ahol nem átverés

Az Egyesült Államokban 1970 óta létezik az Unclaimed Baggage nevű üzlet, ahol minden olyan tárgy kapható, amit egyszer valaki utazás során elhagyott, és nem jelentkezett érte, vagy eltűnéséért megkapta a kártérítést. Az USA mai napig egyetlen ilyen boltjában a piaci ár töredékéért kapsz Cartier órát vagy HP laptopot. De ami még érdekesebb, hogy miket is talál a cég a megvásárolt bőröndökben! Mutatjuk!

Élő kígyók, woodoo doboz, egy Halloween-es képeslap Richard Nixon aláírásával, a „Fűrész" című horrorfilm borzalmas kellékei és egy pár 12 000 dollár értékű Louis Vuitton Nike Air Force 1 tornacipő. Néhány csak a leglenyűgözőbb tárgyak közül, amelyeket 2023-ban az Egyesült Államokban az elveszett poggyászokban találtak. Ezeket és hasonlókat részletesen ismertet az Unclaimed Baggage nevű cég idén áprilisban először megjelent kiadványa

Ilyenek kincsek is lapulnak az elveszett csomagokbanForrás: Unclaimed Baggage/Facebook

″Úgy gondoltuk, jó móka lenne, ha közzétennénk egy éves jelentést, amely rögzíti a leggyakoribb talált tételeket, a legdrágább tárgyakat, valamint a furcsa és lenyűgöző dolgokat" - mondja Bryan Owens vezérigazgató a CNBC Travelnek.

Cégük az egyetlen olyan társaság az Egyesült Államokban, amely látatlanban vásárol elveszett tárgyakat turisztikai cégektől. Hosszú távú szerződések biztosítják számukra, hogy szállodáktól, légitársaságoktól, vasúti szolgáltatóktól és autókölcsönző cégtől megvehetik a náluk felejtett bőröndöket, tárgyakat, amelyekért nem jelentkeztek gazdáik.

Gitárokat is bőven hagynak el, van miből válogatni.Forrás: Unclaimed Baggage/Facebook

Hetente több tízezer tétel érkezik be hozzájuk, egyharmadukat eladják, a másik harmadukat adományként ajándékozzák el, a többit pedig újrahasznosítják.

„Az elveszett dolgok világában élünk" – mondja Owens. "Kicsit olyan, mintha minden nap karácsony lenne."

Hűséges ügyfélkör

A céget Owens apja, Doyle Owens alapította 1970-ben, miután olyan információhoz jutott, hogy egy helyi busztársaság az utasok által hátrahagyott csomagok növekvő számával küzd. Így hát 300 dollárt kért kölcsön, hogy megvásárolja a buszos cég számára terhet jelentő táskákat. Árcédulákat ragasztott a tartalmukra és eladogatta az árukat az alabamai Scottsboróban lévő otthonából.

Ma az Unclaimed Baggage kiskereskedelmi üzlete Scottsboróban nagyobb, mint egy várostömb, és a cég több, mint 250 embert foglalkoztat. A vadászat izgalma, a fellelhető dolgok megszerzésének puszta lehetősége közelről és távolról vonzza az embereket.

Végtelen mennyiségű áru lesz azoknak a bőröndöknek a tartalmából, amelyek gazdáját nem sikerült megtalálni.Forrás: Unclaimed Baggage/Facebook

„Évente egymillió vásárlónk van Amerika minden államából és 40 más országból" – mondja a vezérigazgató.

A vállalat 2023-ban nyitotta meg a „Found Treasures" múzeumot Scottsboróban, hogy bemutassa az évek során szerzett legfurcsább tárgyakat. Zsugorított emberi fejeket is találtak már egy elhagyott táskában, ezek másolatai is láthatók az állandó tárlaton.

2023 legfurcsább talált tárgyai a társaságnál
1 Két élő kígyó
2 Egy voodoo doboz alján annak a személynek a neve, aki a táskát kinyitotta
3 Két Hermés Birkin táska
4 Egy 49 billentyűs Keytar szintetizátor
5 Egy 13 méter hosszú női rúdugró rúd
6 Egy bőrönd kizárólag parókákkal tele
7 19 Rolex karóra
8 Kézzel készített középkori harci páncélmellény
9 Egy temetési koporsó kulcsa
10 Egy hegyi kecske trófea

"Az árengedményeink 20-80% között mozognak, árutól függően" - meséli Owens. "A ruhákból többet, a Rolex órákból kevesebbet engedünk. A cég végfelhasználókat keres, a viszonteladók bevonása nélkül, ez azonban nem mindig teljesül – emeli ki.

"Az egyik ügyfél - feltehetően egy tengerjáró hajó alkalmazottja -, egy tonna e-book olvasót vásárolt, és a kikötővárosokban adta tovább.

„Mi azt szeretnénk, ha az emberek olyan tárgyakhoz jutnának nálunk, amelyeket máshol nem nagyon tudnak elérni, pláne nem ilyen nyomott árakon, de természetesen a tovább értékesítést nem tudjuk megakadályozni" - teszi hozzá.

Bestsellerek és „visszatérők"

Az 54 dolláros AirPodstól a 175 dolláros HP laptopig az elektronika fogy a leggyorsabban az üzletben. A finom ékszerek szintén jól mennek, még az interneten is. A vállalat csak ebben az évben mintegy 20 Rolexet vásárolt. Egyik kedvenc tárgyuk egy 40 karátos smaragd volt, amelyet rongyba csomagolva találtak egy lerongyolódott táskában.

A legértékesebb tárgyak listáját tavaly olyan dolgok vezették, mint a 37 050 dollárra (több, mint 13 millió forint) becsült gyémántgyűrű, egy 26 500 dolláros Cartier Panthère óra (közel 10 millió forint) és egy 23 500 dollárt érő Hermès Birkin 25 táska (8,4 millió forint).

"A hitelesítés az üzlet fontos része, legyen szó Louis Vuitton táskáról vagy egy Balenciaga sportcipőről" - magyarázza Owens, aki az elveszett poggyászban lévő tárgyak azonosítását régészeti ásatáshoz hasonlítja.

Ritka esetekben a tárgyakat visszakapják jogos tulajdonosaik, ha jelentkeznek értük.

"Volt egy atlantai vevőnk, aki szeretett volna venni egy pár sícipőt a barátnőjének" – meséli. "Hátrahúzta a bakancs nyelvét, és a csizma mélyén ott volt a lány neve. Egy repülőútja során vesztek el a bakancsok, amit a légitársaság meg is térített, aztán mégis meglettek, majd az át nem vett poggyászokból hozzánk kerültek, végül pedig tőlünk vissza a tulajdonoshoz.

Lehet, hogy ezeket egy luxusszállodában felejtette ott gazdag tulajdonosukForrás: Unclaimed Baggage/Facebook

Cuccok a bolti ár töredékéért

A cég olyan tárgyakat is talál, amelyeken a fel nem vett poggyász cédula látható, ami azt jelenti, hogy egyszer elvesztek, a cég megvásárolta, új tulajdonosnak adták el, majd újra elvesztek.

De mi a helyzet a dühös utazókkal, akik azt állítják, hogy a boltban lévő tárgyak az ő elveszett holmijuk?

"Elég kiterjedt keresési folyamaton mennek keresztül a tárgyak mielőtt hozzánk kerülnek, és addigra az utasok vagy vendégek minden követelését rendezik" - mondja a cégvezető, hozzátéve, hogy ez általában körülbelül 90 napot vesz igénybe.

Owens is bukkant már néhány gyöngyszemre az üzletükben az évek során, köztük egy kabátra, miközben egy vásárlóval beszélgetett a boltban.

„Megnéztem az állványt, és arra gondoltam, milyen szemrevaló sportkabát. Mint kiderült, az olasz Kiton luxusmárka terméke volt. Magamtól soha nem fizetnék érte 10 000 dollárt, de nálunk 999 dollárra volt árazva.

Luxusmárkák termékeihez juthatunk olcsón ebben az üzletbenForrás: Unclaimed Baggage/Facebook

Hogyan ne veszítsd el a poggyászod!

A légiközlekedési ágazat számára elengedhetetlen szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi informatikai vállalat, a SITA 2023-as jelentése szerint minden 1000 utasra 7,6 problémás poggyász jut. Ezek 80%-a késik, de végül visszakerül a tulajdonosokhoz. 13%-uk sérült vagy elloptak belőle dolgokat, 7%-uk pedig elveszett vagy ellopták.

„A légitársaságok valójában jó munkát végeznek, hiszen a legtöbb poggyász visszakerül tulajdonosához, mindössze töredékük nem, és ennek a legfőbb oka az azonosíthatóság hiánya " – emeli ki Owens. 

A cég azt javasolja az utazóknak, hogy a bőröndjükre erősítsenek egy tartós poggyászcímkét, és helyezzenek el benne egy papírlapot vagy névjegykártyát, amelyen az elérhetőségeik és az utazási útvonaluk szerepel.

Talán használtak, de ki bánja?Forrás: Unclaimed Baggage/Facebook

Ha hazánkban hasonló ajánlatot látsz, mint amit az amerikai társaság kínál, nem árt, ha gyanakszol. Februárban írtunk arról, hogy a Facebookon a Budapest Airport hamis profilja alatt olyan hirdetéssel találkoztunk, amelyben a társaság jótékony akció keretében két euróért árusítja ki a gazdát nem talált bőröndöket, benne értékes tárgyakkal. Nálunk azonban nemhogy Rolex órák nem voltak a poggyászokban, de maguk a bőröndök sem léteztek. Az akcióval ugyanis adathalászok igyekeztek kicsalni a felhasználók bankkártya adatait.  

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek