Rekordot állított fel az űrturista, aki legidősebb emberként most eljutott az űrbe

Ismét elindult vasárnap Texasból a Blue Origin űrturistákat szállító kapszulája. Jeff Bezos milliárdos üzletember űrhajózási vállalkozásának járműve 10 percen át tartó űrélményt és a súlytalanság átélését kínálja ügyfeleinek. Ez volt a hetedik útja, amely fizető turistákat jutatott el a világűrbe.

A Blue Origin 2024. május 19-én szállt fel a texasi Van Horn melletti Blue Origin bázisrólForrás: AFP/Handout

A Blue Origin űrkapszulája 2022 óta első hivatalos útján részt vett a 90 éves Ed Dwight, a légierő egykori pilótája, akit az 1960-as években választottak ki űrhajós-jelöltként, de végül nem került be az asztronauták szűkebb körébe. 

A Blue Origin egyik, de mindenképpen a legidősebb kalandora, a 90 éves Ed DwightForrás: AFP/Handout

Ed Dwight mostani repülésével életkori rekordot állított fel, mint a legidősebb ember, aki eljutott az űrbe. Az 1960-as években ő volt az első afroamerikai űrhajós-jelölt, akit még John F. Kennedy elnök jelölt.

Így ér földet a kapszula a bátor és valószínűleg tehetős utasaivalForrás: AFP/Handout

A Blue Origin repüléseit 2022-ben egy baleset nyomán állították le, amikor a hordozórakétánál fellépő rendellenesség következtében megsemmisült, ugyanakkor maga a kapszula az ejtőernyője segítségével biztonságban földet ért. A hosszabb szünet után a kereskedelmi űrhajó tavaly decemberben már tett egy utasok nélküli próbautat, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek