Tudósok felfedték, mi az ideális táplálék az űrben

Mivel egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a hosszabb küldetésekre, elengedhetetlen olyan ételek megtervezése, amelyek egyrészt könnyen termeszthetők az űrben, másrészt megfelelnek az űrhajósok táplálkozási igényeinek.

A szakértők szerint az ideális étkezés egy űrhajós számára meglepően hasonlít ahhoz, amit egy trendi élelmiszer-influenszer Instagramján találhatunk. Egy kiterjedt összehasonlító tanulmány során egy ausztrál kutatócsoport megállapította, hogy az űrutazók számára az "optimális" friss étel a vegetáriánus saláta - írja az euronews.com

Forrás: Shutterstock

Mivel a jövőben hosszú küldetéseket terveznek az űrben, a személyzet táplálásának kérdése egyre sürgetőbbé válik. Már nem arról van szó, hogy elegendő tartalékot kell felhalmozni: most már az űrben termeszthető élelmiszerekre kell összpontosítani.

És az "űrfarmok" üzemeltetése, ahogy az Adelaide-i Egyetem kutatócsoportja nevezi őket, számos megkötéssel jár. Az Egyesült Államok Űrügynöksége (NASA) decemberben megjelent tanulmányában megjegyezte, hogy az űrélelmiszer ellátását az erőforrások minimalizálásának szem előtt tartásával kell megszervezni.

"Minden bemenetet és kimenetet – tömeget, térfogatot, legénységi időt, vizet, áramot és hulladékot – minimálisra kell csökkenteni az élelmiszer-előállításnál" – áll a tájékoztatóban.

A csapat sokféle növényt, valamint állati eredetű termékeket is tanulmányozott, bár a szerzők hangsúlyozták, hogy a "hosszú távú utazások esetében egyelőre kevés kutatás folyik arról, hogyan lehet állati eredetű élelmiszereket beépíteni az űrhajósok étrendjébe".

A tudósok a friss összetevők különféle kombinációit értékelték a lineáris programozásként ismert matematikai modellezési technika alkalmazásával. A csapat előtérbe helyezte a világűrben előállítható élelmiszerek fenntarthatóságát. Olyan összetevőket választottak, amelyek minimális műtrágyát, időt és helyet igényelnek a növekedéshez, és figyelembe vették a hulladék újrahasznosításának lehetőségét is.

Az ideális eredmény egy szójababból, mákból, árpából, kelkáposztából, földimogyoróból, édesburgonyából és/vagy napraforgómagból álló vegetáriánus étrend lett.

De vajon ízletes mindez? Az optimális űrételhez szükséges összetevőket saláta formájában alkották meg, és négy emberen tesztelték. A kísérlet egyik résztvevője úgy nyilatkozott, hogy "nem bánná, ha űrhajósként egész héten át ezt ehetné".

veganuár,zöldség,vegán,januárForrás: Shutterstock.com / Magdanatka

Az űrben az is gondot jelent, hogy több kalóriát igényel a szervezet a Földön megszokottnál. A kutatók számításai szerint egy 40 éves férfi űrhajósnak körülbelül 2800 kalóriára van szüksége naponta, ami körülbelül 1,2 kg táplálékot jelent naponta, szemben a Földön élők 2000 kalóriás napi igényével. Többletenergiára van szükség az általában öt óránál tovább tartó, járművön kívüli tevékenységekhez is – állítják a tanulmány szerzői, akiknek megállapításait az ACS Food Science & Technology publikálta.

Mindezeken túl az emberi test az űrben szokatlanul nagy igénybevételnek van kitéve, így az étrendnek tartalmaznia kell olyan tápanyagokat, mint a kalcium és a D-vitamin, amelyek támogatják a csontok egészségét. Az űrhajósok beviteli igénye a kilenc esszenciális aminosav esetében is magasabb. Ezek a szerves vegyületek döntő szerepet játszanak a szervezet fehérjeszintézisében. Az esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem tudja előállítani önmagában, ezeket a táplálkozással szükséges bevinni. A kutatók megjegyezték, hogy az ideális űrétel önmagában nem lesz elég, táplálékkiegészítőkre lesz szükség a hiányzó mikrotápanyagok biztosításához.

A legkorábbi űrmissziók során, amikor a hangsúly még az erőforrásokon és a biztonságon, nem pedig a táplálkozáson volt, a NASA megfigyelte, hogy az űrhajósok nem ettek eleget, és ezért fogytak. Jelenleg több mint 200 szabványos étel és ital áll rendelkezésre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A listán megtalálhatók a pizzák, a gong bao csirke, a burritók – olyan tortillákkal, amelyek nem morzsálódnak – és még esetenként fagylalt is. Az alkoholfogyasztás azonban biztonsági okokból tilos az ISS-en.

.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek