A tökéletes Afrika-èlmèny: civilizàció megy, kènyelem marad

Ki ne vágyna a városi létből egy olyan helyre, ahol átélhető a végtelen érzése, a civilizáció előtti lét tapasztalata, az emberiség születésének mítosza? Afrika távolba vesző tájain, ahol még az állatok az urak, megélhető mindez, úgy, hogy tiszteletben tartjuk a természet értékeit, mégsem kell leadnunk a kényelmünkből. 

Elefántok az Okavango-Delta vidékénForrás: Shutterstock.com

Már második alkalommal látogatott el Budapestre a szubszaharai Afrika turisztikai szolgáltatóinak krémje. Elmondták, hogy a lengyel és cseh utazók a pandémia alatt kaptak rá különösen a fekete kontinens ritkán lakott, szinte terápiás élményt nyújtó tájaira, amelyre a magyarok közül is egyre többen kíváncsiak. Számos szubszaharai országban évtizedek óta dübörög a turizmus, itt nem nagyon lehet tetten érni azokat az Afrika-kliséket, amiket sokszor a tájékozatlanság táplál Európában, hogy kaotikus, harmadik világbeli minden, és veszélyes az ott tartózkodás. A népszerű nyaralóhelyeken kimondottan magas minőségűek a hotelek, színvonalasak az ételek, és jól szervezettek a szolgáltatások.

Az állatmegfigyelés, azaz a szafari a legnépszerűbb program a szubszaharai AfrikábanForrás: Shutterstock/Soft_Light

Nagyon sok született afrikai mérte fel ügyesen az európaiak, tengerentúliak igényeit, emellett számos szafaris vállalkozást alapítottak évszázadok óta Afrikában élő európai családok, amelyek pontosan ismerik az európai ízlést. Ezek mentén alkották meg 4-5 csillagos szálláshelyeiket, akár családonként több, mint egy tucatot is, és nem ritka, hogy saját chartertársaságuk gépeivel szállítják egyikről a másikra vendégeiket.

Szafari után tengerparti sütkérezés

A magyarok számára jelenleg Kenya és Tanzánia a két legnépszerűbb úti cél a szubszaharai Afrikában. Mindkettő az állatmegfigyelésre vágyók Mekkája. Kenyában a félnomád maszáj népcsoport lakóhelyeként is ismert Masaai Mara Nemzeti Park, ahová mindenki el szeretne jutni, Tanzániában pedig a Serengeti állatcsordákkal teli füves szavannája, amely sokak áhított helyszíneinek egyike. A legtöbb magyar, miután kigyönyörködte magát a puszták nagyvadjaiban, amelyeket világszerte csak big 5-ként emlegetnek, (az elefánt, a bivaly, az orrszarvú, az oroszlán és a leopárd tartoznak ide), az Indiai-óceán fehér homokos, pálmafás strandjain pihen meg.

A The Rock étterem Zanzibáron a tengerre épültForrás: OlegD/shutterstock.com

Kenya 1000 kilométer hosszú, mangroveerdőkkel szegélyezett tengerpartján Mombassza számít slágernek a magyarok körében, de sokan inkább átutaznak a Tanzániához tartozó Zanzibár szigetére, ami toronymagasan honfitársaink kedvence a térségben. A türkizkék víz ott telis tele van élettel: a korallzátonyok mentén tengeri csikót, közönséges levesteknősöket, színes halrajokat sőt, delfineket is látni. Akinek Zanzibár túl turistás, választhat két kisebb, komppal is megközelíthető szigetet, Mafiát és Pembát hasonló értékekkel, de jóval kisebb tömeggel.

Jane Goodall nyomában

Kenyában azok is megtalálják a számításukat, akiket a csimpánzok érdekelnek. Az 5000 méteres Kenya-hegy lábánál fekszik az ország egyetlen csimpánzrezervátuma, a Sweetwaters Ranch amelyet még Jane Goodall hozott létre. Aki a hegyi gorillákra kíváncsi, a két országtól nyugatra húzódó nemzeti parkokba kell, hogy utazzon, amelyek Uganda és Ruanda területén helyezkednek el.

Gorillamama kicsinyével a Bwindi Impenetrable Forest National Parkban UgandábanForrás: Shutterstock.com

A kritikusan veszélyeztetett faj példányai Ruandában egy órás sétával már megközelíthetők, Ugandában azonban alaposan meg kell küzdeni értük. Akár 9 órás gyaloglásba is kerülhet, míg elérjük a dzsungelben az élőhelyüket, és még az is lehet, hogy nem találjuk őket otthon, mert éppen a ruandai területen vendégeskednek.

Zimbabwe legnagyobb attrakciója kétség kívül a Viktória-vízesés, de a vadállatokról sem marad le, aki idelátogat. Az ötcsillagos The Victoria Falls Hotel királyi családokat és olyan nemzetközi sztárokat látott vendégül, mint Michael Jackson.

A Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán8moments / 259 images/pixabay

Szinte kertje végében dübörög az 1700 méter széles és 100 méter magas vízesés, amely a legszélesebb a világon. 300 méteres párafüggönyét a luxushotel ablakaiból is láthatjuk gomolyogni. Egyedülálló élmény hajóból felfedezni a kontinens vadvilágát a 200 kilométer hosszú Kariba tavon le- és felhajózva. Itt nem az emberek indulnak az állatok keresésére, hanem fordítva, az állatok jönnek a vízhez, hogy igyanak. A krokodilok és vízilovak legnagyobb populációja figyelhető meg itt a sok más állatfaj mellett.

Ha menekülsz az ipari turizmus elől

Aki minden porcikájával szeretné megtapasztalni Afrika végeláthatatlan tereit, egészen közelről figyelné az állatokat, az éjszaka csendjében is fülelne a hangjaikra, és kémlelné a fényszennyezés nélküli, csillagos eget, „le kell térnie" a kitaposott ösvényről. A tömegeket vonzó, nagy nemzeti parkoktól távol találni magánkézben lévő rezervátumokat is, ahol levadászható ez az élmény.

Forrás: www.sabisabi.com

Itt nem kell 50, vagy akár 100 (!) másik dzsip utasaival osztozni az örömön, ha látunk egy oroszlánt. A szabályok is rugalmasabbak: az offroad túrákon egészen közel juthatunk az állatokhoz, és éjszaka is kimerészkedhetünk vezetővel, az előírások betartásával. Teljesen exkluzív élményben lehet részünk a szállást illetően is: afrikai stílusban, helyi anyagokból, tájba illően alkotják meg a lodge-okat, minden kényelemmel felszerelve. 

Forrás: www.sabsabi.com

A Dél-Afrikai Köztársaságban a Sabi Sabi rezervátum is egy ilyen magánterület, ahol az év minden szakában láthatunk állatokat, nem úgy, mint sok nagy nemzeti parkban, ahol csak az állatok vonulási időszaka a garantált periódus. A Sabi Sabiban Afrika legjobb ízléssel berendezett szobáiban ébredhetünk arra, hogy három elefánt szipkázza a vizet a medencénkből.

Ebből a medencéből lopkodják olykor a vizet az elefántokForrás: www.sabisabi.com

Botswana köztudottan a luxusszafarik országa. A Kwando Safari cég például 15 olyan ötcsillagos kempinget üzemeltet itt, amelyek nagy részéhez akkora, saját tulajdonú területek tartoznak, mint London. Kenyában a Soroi társaságnak nincsenek saját telkei, mégis elkerülhetik a tolongást a vendégeik, mivel mindenkit arra buzdítanak, hogy szezonon kívül érkezzenek, amikor sokkal kellemesebb az idő, kevesebb a moszkitó, és a legszebb fotókat tudják készíteni.

Itt érdemes kezdeni az ismerkedést

Namíbia sokak szerint tökéletes kapu a kontinensre, amin azoknak érdemes belépniük, akik először járnak a földrészen. Az Afrika Svájcaként is emlegetett államban jól működik a telekommunikáció és a banki szolgáltatások, jók az utak és a közbiztonság, olyannyira, hogy a legelterjedtebb közlekedési forma a turisták számára az autóbérlés. Az egész évben kedvező éghajlatú ország az egyedül utazók nők, a nászutasok és a családok első számú afrikai úti célja. A háborítatlanságra vágyók is ide menekülnek, mert elképesztően alacsony a népsűrűség.

A világ legősibb sivataga a Namíb-sivatagForrás: Shutterstock/Kavram

A világ első országaként, amely a természetvédelmet az alkotmányába foglalta, gondosan odafigyelnek az ott élők a természeti értékeikre. Sok más állatfaj mellett a kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvú legnagyobb populációja él itt. Namíbia talán egyetlen szépséghibája, hogy a kontinens nyugati oldalán az Atlanti-óceán partján fekszik, amelynek vize sok európai számára túl hűvös. A Journeys Namibia nevű cég például a namíbiai természetmegfigyelést mozambiki üdüléssel kombinálja a keleti parton, a langymeleg Indiai-óceán strandjain. A fővárosban, Maputoban a portugál gyarmati építészet öröksége kulturális csemegét is ígér.

Pingvinek, makik és korallzátonyok

A Dél-Afrikai Köztársaság a nyugat-európaiknak szinte már olyan tömeges úti cél, mint nekünk a Kanári-szigetek. Sokan választják azért, mert a szafari-élményt is megkaphatják, többek között a híres Kruger Nemzeti Parkban, és a tengerhez is eljuthatnak, ahol pingvinek is várják őket. A napsütés egész évben garantált, ami még afrikai viszonylatban is ritka, a gasztronómia és a bor világszínvonalú, mindezt ráadásul olcsóbban élvezheti az ember, mint Budapesten. A közbiztonság pedig a turisztikailag frekventált helyeken éppen olyan jó, mint Afrika más helyszínein.

Fokváros, Dél-AfrikaForrás: Unsplash.com

A kontinens keleti partjainál húzódó óriásszigetre, Madagaszkárra a csehek és a lengyelek charterjáratokkal járnak nyaralni. A magyarok szívébe is igyekszik belopni magát az állam: tavaly az Utazás Kiállítás díszvendége volt. Csodás tengerpartjai vannak, a világ 3. legnagyobb korallzátonya található itt, és olyan növény- és állatfajokért érkeznek a külföldiek, amelyek csak itt őshonosak: a majomkenyérfák legnagyobb része, a gyűrűsfarkú makik és a kaméleonok. Utóbbiak egészen apró példányait is meg tudják mutatni a turistáknak a vadonban az éles szemű túravezetők.

Majomkenyér, más néven baobab fák MadagaszkáronForrás: Unsplash.com

A szubszaharai beutaztatók szerint nem is túl nehéz eljutni hozzájuk hazánkból, elégedettek a légi összeköttetéssel Budapest és térségük között. A Turkish Airlines, az Emirates és a Qatar Airways egy átszállást igénylő útvonalait tartják a legideálisabbnak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek