Hatott a tiltakozás: mégsem nyúlnak a gízai piramishoz

Egyiptom elvetette azt a vitatott tervet, hogy a három nagy gízai piramis közül a legkisebbre, a Menkauré piramisra újra felkerüljön az ősi gránitburkolat – közölte az ország idegenforgalmi minisztere által létrehozott bizottság – írja theguardian.com.

Gíza az UNESCO világörökség része. A kép illusztrációForrás: MATTES RENÉ / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

Mostafa Waziri, a régiségek legfelsőbb tanácsának főtitkára a múlt hónapban az „évszázad projektjeként" jelentette be a tervet. Ahogy mi is írtunk róla korábban, a hír hamar óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, ami arra késztette az egyiptomi régiségügyi hatóságot, hogy felülvizsgálja a projektet.

A piramisok az ókori világ hét csodája közül az egyetlenek, amelyek még megmaradtak.

 

A gízai piramisok évente több százezer turistát vonzanak a világ minden tájáról. A kép illusztrációForrás: Ricardo Liberato/commons.wikimedia.org

A piramisok közül egyedül a Menkauré-t tervezték úgy, hogy mészkő helyett gránittal legyen beburkolva. Csak 16-18 réteg gránitot építettek be, mielőtt az építkezést annak idején leállították Menkauré fáraó i.e. 2503 körül bekövetkezett halála miatt. Az évszázadok során a fosztogatás, az időjárás és az omlás következtében sok réteg eltűnt, így napjainkban már csak hét réteg maradt meg, bár a piramis alapja körül még mindig számos lehullott gránittömb található szétszórva.

„A Menkauré piramis felülvizsgálati bizottsága egyhangúlag kifogásolta a piramis alapja körül évezredekkel ezelőtt szétszórt gránit burkolati tömbök újbóli beépítését" – áll a bizottság közleményében.

Gízai piramisoknál a naplemente is lenyűgöző. A kép illusztrációForrás: Dudinszky Franciska Edina


Zahi Hawass, a bizottságot vezető volt régiségügyi miniszter szerint lehetetlen lenne meghatározni, hogy az egyes tömbök eredetileg hol voltak. A kicserélésükhöz cementre is szükség lenne, ami tönkretenné a piramist.
A régészetben nem szabad sietni. Ha sietsz, tönkreteszed a lelőhelyet. Fontos, hogy mielőtt bármilyen munkát végeznek a piramisoknál, tanulmányt készítsenek, és az alapján mondják meg, hogy mit kell tennünk – mondta Hawass.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek