Budapest a világ legjobb városai között egy brit utazási magazin szerint

Mitől lesz egy város nagyszerű? A pezsgő városnegyedektől? A megfizethető ételektől és italoktól? A kulturális programok nagy választékától? A művészeti galériák, múzeumok, élőzenei koncertek és színházi előadások nagy számától? A zöldfelületektől? Attól, hogy a helyiek jól érzik magukat? Hogy könnyű ismerkedni?

A Time Out magazin mindezeket a kérdéseket figyelembe véve, több ezer városlakó véleményére alapozva állította össze a világ legnagyszerűbb városainak 2024-es listáját, az 50 várost rangsoroló gyűjteménybe pedig Budapest is bekerült.

BudapestForrás: skitz_cz/Pixabay

A magazin az előző évekhez hasonlóan a városukat legjobban ismerő helyiek véleményéből indult ki. A Potentia Insight kutatócéggel együttműködve több ezer városlakónak tett fel kérdéseket az élelmiszerek, a kultúra és az éjszakai élet minőségével és megfizethetőségével kapcsolatban.

Megkérdezték a helyieket arról is, milyen érzéseket kelt bennük a hely, ahol élnek. Boldogok ott? Gyönyörűnek találják a környezetüket? Könnyű kapcsolatokat kialakítani? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok adtak képet a magazin szerkesztőinek arról, milyen is a való élet a világ legnagyobb városaiban.

BudapestForrás: Shutterstock/Merih Salmaz

Arról is kifaggatták a válaszadókat, hogy melyik másik városban élnének a legszívesebben. Majd a Time Out több mint 100, a világ minden táján élő világlátott szerkesztője is elmondta a véleményét, hogy szerintük jelen pillanatban melyek a legizgalmasabb úti célok. Az alapos kutatás után állt össze egy 50-es rangsor, amelynek első három helyére New York, Fokváros és Berlin került.

Forrás: Shutterstock/Kosmogenez

Budapest a 26-ik helyen végzett. Azzal kapcsolatban, hogy mi teszi nagyszerűvé fővárosunkat, a magazin így fogalmaz: „Európa legszebb fővárosa a Duna két oldalán terül el, a két városrészt elegáns hidak és kiváló tömegközlekedés köti össze. Budapest több, mint két város egyben, hiszen Buda és Pest nemrég ünnepelte egyesülésének 150. évfordulóját. Ez egy zöld város, minden irányba kerékpárutak vezetnek. Általában biztonságos hely a bulizáshoz, a nők számára is." – írják, majd kiemelik történelmi épületeink pompás homlokzatait és figyelemre méltó részleteit.

Andrássy út - történelmi épületeink pompás díszeit is kiemelikForrás: Shutterstock.com

Említést tesznek gyógyfürdőinkről, azt tanácsolva az ide látogatóknak, hogy a Rudas panorámás jakuzziját semmiképp se hagyják ki. A vízen lebegő szórakozóhelyek, köztük az A38 hajó is az ajánlott helyek között szerepel, valamint a Michelin-csillagos éttermeink az üzleti negyedben. Példaként említik a "laza hangulatú" Borkonyhát, amely szerintük tökéletes hely a magyar borok és gasztronómia felfedezésére. Azok számára, akik a klasszikus magyar ételeket egy otthonosabb környezetben kóstolnák meg, a Lánchíd Sörözőt ajánlják.

A Magyar Zene HázaForrás: Facebook/ Magyar Zene Háza

Hogy miért most érdemes meglátogatni fővárosunkat a magazin szerint: a Liget Projekt újdonságai, a Városliget kortárs kulturális központtá alakítása, amely mindig tartogat valami újat, valamint a Magyar Zene Házában rendezett kiállítások és programok.

Úgy tűnik, a legtöbb itt élő egyet ért abban, hogy Budapest szép város. A válaszadók 94 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szépnek találja-e a környezetét, így ez a kérdés kapta a legtöbb igen szavazatot.

Forrás: Time Out

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek